maj07
|
Kot najprej te pohvalim, da pomagaš sorodniku, da se postavi na noge. Kot drugo pa lahko rečem, da je doživljanje tega, kar doživlja tvoj sorodnik zelo hudo. Škoda pa, da je zavrnil psihoterapevtsko pomoč, ker res pomaga, vendar na daljši rok. To, da ga pa po mnenju nekoga porineš v realni svet nima smisla, ker ti ne bo več niti zaupal, ampak se bo še bolj nezaupno zaprl v svoj svet. Predvsem je pomemben pogovor, pogovor in še enkrat pogovor. On mora oddati tisto, kar ga teži. Fajn bi bilo tudi pokukati v njegovo otroštvo, namreč starši so nas dostikrat vzgajali z besedami, - poglej se, kakšen pa si - kaj si bodo pa drugi mislili o tebi - ja kaj bo pa sosed rekel, - če boš tak, te ne bo nobena marala itd..... Potem pa pridejo še druge težave kot so, da ga zapusti partner ali kakšni drugi stresni dogodki in mera je polna. V bistvu je to le potrditev, kar so nam vtepli v glavo starši. Enostavno se človek počuti neustreznega na tem svetu. In alkohol je sprostitev. Žal slaba. Odvisno je pa seveda od osebe, kako je občutljiva na besede, nekdo jih enostavno vrže čez ramo, nekateri smo bolj občutljivi. Nisem psiholog, sem le oseba, ki je imela te težave in moram reči, da mi je pomagal pogovor z osebo, ki sem ji zaupala, vendar sem se vseeno odločila za psihoterapijo, ki mi je ogromno pomagala. Jaz sem namreč imela največ težav iz otroštva, lahko pa tičijo tudi drugje. Zato še enkrat polagam na dušo, pogovor, pogovor (predvsem poslušanje človeka in ne vsiljevanje mnenja, naj sam pride do njega) in ne porivanje človeka v zunanji svet. Sprehodi z njim so zelo dobrodošli, mora pridobiti občutek, da je pri tebi varen, da ti lahko zaupa. Da ste oseba, ki se lahko nasloni nanjo. Zelo dobrodošlo bi bilo poiskati kakšno skupino z istimi problemi. (ne vem če to obstaja za socialno fobijo), kakor npr. anonimni alkoholiki. Za fanta pa mislim, da je drugače zelo bister, le preveč občutljiv. Nikakor ga pa ne grajajte. Vendar pa delajte z njim po svojih občutkih, saj ga najbolje poznate. Če boste želeli še kaj vprašati, bom poskušala odgovoriti, če bo v moji moči. Držim pesti, da vama uspe. Srečno!
|