Anonimen
|
Lep pozdrav! Veliko Vas je tukaj, pa me zanima, če bi katera vedela, kam se obrniti, ker sama nimam teh izkušenj, da bi svetovala kolegici... Zanosila je, vendar ne načrtovano in na žalost niti ne zaželjeno. Biološki oče tega otročka dejansko ni znan, kajti zanosila je na zabavi, kjer je sicer pila tudi sama, vendar so jo potem, vinjeno, napili še malo bolj, potem pa baje ni bil samo eden... Vsaj tako so ji potem povedali... Sama se, žal, ne spominja. Da je noseča, je ugotovila v 3. mesecu, ker je mlada (jeseni bo polnoletna) in ni imela rednih menstruacij. Sedaj je v 4. mesecu, tako, kakor jaz, in počasi se ji začenja poznati trebušček. Takoj, ko je izvedela, se je odločila, da splava ne bo naredila, vendar prav tako ve, da otroka ni sposobna po rojstvu obdržati, ker niti ni materialno preskrbljena, niti nima partnerja, ki bi ji pomagal, niti ni čustveno zrela za materinstvo. Moje osebno mnenje sicer je, da se da tudi brez partnerja in s slabšimi materialnimi pogoji, mislim pa tudi, da ima dovolj "soli" v glavi, da ve, kaj dela. In samo sebe pozna najbolj... Odločila se je, da bo rodila, vendar se trenutno spopada s težavo, kako povedati staršema. Septembra naj bi šla v 4. letnik srednje šole, vendar bo to bolj težko izvedljivo. Njena starša poznam samo bežno, vendar, sodeč po njihovih domačih razmerah, mislim, da tega ne bosta ravno lepo sprejela. Sta še bolj iz stare šole... Ona pa se je odločila (to je njena trenutna odločitev - jaz mislim, da bo potem, ko bo rodila, razmišljala drugače), da bo po rojstvu otroka oddala v posvojitev. Seveda sem ji ponudila vso možno pomoč, ki jo lahko, pri tem, da otroka obdrži, vendar je trenutno ne morem premakniti z njenega stališča. Ne želi ga obdržati. Rekla je, da ga bo oddala paru, ki ne more imeti svojih otrok. Če se bo tako odločila po treznem razmisleku (za kar je sedaj, po mojem mnenju, še prezgodaj), potem ji lahko po eni strani samo čestitam. Tudi to je plemenito dejanje in par, ki bi otroka dobil, bi ji bil zagotovo neizmerno hvaležen. Na Vas pa se obračam, ker sama ne vem, ona pa tudi ne. Ni se še nikjer pozanimala, saj zaenkrat nihče ne ve, da je noseča. Zanima jo, če lahko sama izbere par, kateremu bo oddala otroka? Ali to enostavno določijo na kakšnem Centru za socialno delo, v porodnišnici ali v kakšnem društvu? Po kakšnem sistemu gredo te posvojitve? Koliko besede ima pri tem biološka mati? Hvala Vam za vse odgovore. Pa-pa!
|