Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 10:39:32
|
|
|
|
TomTaylor
|
Štefka Kučan
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 11:04:57
|
|
|
|
Freya88
|
Jelka Reichman
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 11:05:44
|
|
|
|
Tanja55
|
Uf oprosti, ampak dovolila si bom en ekskurz v problematiko teme: najprej bi jaz definirala kaj razumes pod 'zgodovina Slovenije' in potem 'Slovenke' --- nasa drzava je se zelo mlada in ozko gledano lahko definiramo Slovenke od takrat ko Slovenija (kot republika ali samostojna drzava) pac obstaja. V casu Ivane Kobilce (in je KOBILCA in ne KOBILICA) pac Slovenije ni bilo (bili sta pa Kranjska in Koroska). Imas en cel bataljon pomembnih Slovenk- znanstvenic, pisateljic, umetnic itd. seveda je pa spet vpr. kaj je zate pomembno: da je oseba znana v javnem zivljenju, ali da ima zasluge v zvezi s svojim delom...Kaj Martina Kajfez dela ob Svetlani Makarovic mi sploh ni jasno. Sama bi izbrala Almo Karlin, a glej ga vraga ... tehnicno ni Slovenka, ker je nemskega rodu, pisala v nemscini a zivela v Celju...
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 12:48:51
|
|
|
|
nimanorwen
|
Madoniš, kuk so eni sitni Tanja55, ja, moja napaka, to s kobilco. Martino Kajfež sem dala kot primer znane, pametne in uspešne ženske, uspešne v Sloveniji in zunaj nje. Pač moj okus, ni treba, da razumeš. Temo sem naslovila tako na "široko" ravno zato, da bi zajela čim širši nabor oseb. Tako da namesto pametovanja, lahko raje napišeš še kakšno osebo, ki se TEBI zdi pomembna, poleg že omenjene. Pa še eno svojo bi dodala - Nežo Maurer.
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 12:53:00
|
|
|
|
ZARA
|
Borut Pahor
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 12:57:13
|
|
|
|
mika
|
IZVIRNO SPOROČILO: ZARA Borut Pahor Pa ti si carica
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 13:06:32
|
|
|
|
liliana
|
Mati Ivana Cankarja.......
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 13:08:58
|
|
|
|
Tanja55
|
Bila sem vljudna, napisala, da si bom dovolila ekskurz, razlozila tudi zakaj...ce se ti zato zdim zoprna in pametujem, prav. Ampak ker si napisala, da je za faks, sm ti napisala kako bi se bilo verjetno bolj pravilno lotiti dela. Oprosti, ker ti skusam pomagat. in MENI se zdi pomembna se Mila Kacic.
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 13:27:53
|
|
|
|
mojamura
|
IZVIRNO SPOROČILO: nimanorwen Živjo, rabila bi malce vaše pomoči (spet ) - delam neki za fax in me zamina, katere so po vašem pomembne Slovenke? Lahko žive in mrtve. Meni pridejo na misel Ivana Kobilica, Svetlana Makarovič in pa Martina Kajfež. Kaj pa vam? Hvala in lp moja mama!
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 13:35:31
|
|
|
|
liliana
|
dr. Franja Bojc Bidovec Marjana Lipovšek Anka Senčar Zofka Kveder Irena Grafenauer Neža Mauer Lili Novy Karolina Kolmanič
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 14:08:25
|
|
|
|
petruska
|
Alma Karlin Bernarda Marolt Petra MAjdič Tina Maze
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 14:10:52
|
|
|
|
Vijoličarka
|
Jaz bi dodala še Angelo Vode. Na nek način prva slovenska feministka, ki ni napisala samo ene knjige, ampak več, mnogo več. O vseh življenjskih obdobjih in o vseh svojih izkušnjah. Najpomembnejša se mi zdi Spol in usoda, kjer je obdelala življenje in položaj žensk različnih slojev, družbene krivice, razpravljala o prihodnosti, rešitvah. Knjigo je izdala nekje v drugi polovici tridesetih let prejšnjega stoletja in požela ogorčene kritike predvsem s strani Klera.
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 18:10:03
|
|
|
|
Anonimen
|
Pia Mlakar (plesalka, že pokojna). Cvetana Rijavec (odlična direktorica Fructala in Ljubljanskih mlekarn). Banka Doberšek (odlična komentatork, poleg Jurija Gustinčiča). Cvetka Selšek (predsednica uprave SKB, ki si (še) ni pridelala nobene tajkunsko-gradbene finančne afere).
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 18:48:20
|
|
|
|
aknela123
|
Manca Košir in pa vsekakor Jelka Reichman
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 19:07:18
|
|
|
|
nimanorwen
|
Ooooo, hvala vsem, SUPER STE
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 19:09:58
|
|
|
|
alda
|
Od vseh naštetih so mi mogoče 4-5 res ženske, ki so zaznamovale slovensko deželo oz. upam, da se bodo o njih "učili " v šoli naši zanamci in to: Neža Maurer Ivana Kobilca Dr Franja Angela Vode Jelka Reichman/?/ dodala bi mogoče še Svetlano Makarovič ,Lilo Prap,.. manca Košir ,pa še kaka... ampak vsaka od nas ima pač svoje kriterije o pomembnosti Ja Kresalko ste pa pozabili
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 19:17:14
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: aknela1 in pa vsekakor Jelka Reichman Najlepše otroške ilustracije ever, ever, ever...
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 19:26:51
|
|
|
|
Felicita
|
IZVIRNO SPOROČILO: nimanorwen Živjo, rabila bi malce vaše pomoči (spet ) - delam neki za fax in me zamina, katere so po vašem pomembne Slovenke? Lahko žive in mrtve. Meni pridejo na misel Ivana Kobilica, Svetlana Makarovič in pa Martina Kajfež. Kaj pa vam? Hvala in lp če ti kej pomaga, jest sem skor 10 let nazaj sicer ( ) delala raziskovalno nalogo na temo ženskega gibanja v Sloveniji... če rabiš mi na ZS pošlji svoj mail naslov. sicer pa v tem kontekstu: - Angela Vode - Franja Tavčar - Minka Govekar - Vida Tomšič - Mara Rupena - Helena Puhar @ Vijoličarka - nekak v temle stilu, ne (citirano pismo bralca iz leta 1938): »Angela je stara, bo najbrž tud garala s svojo knjigo Spol in usoda. Angela Vodetova namreč. Za skupinske paritvene zakone se zavzema. Angela je očividno stara, predpotopno stara, da pogreva staro marksistično, od vseh zavrženo in obsojeno propagando za skupinski paritveni zakon. Angela pa mora biti tudi grda, tako grda, kakor je vsaka cunja, ki je slehernemu rada za podnožek, da si vanjo čevlje briše. Pošten moški na ženo s skupinskimi nagoni še pljune ne. Stran pogleda in mirno gre, ker mu rože s takim duhom, kot ga Angela širi v svoji brošuri 'Spol in usoda' od daleč smrde.«
Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 20:50:45
|
|
|
|
Vijoličarka
|
Ja, Felicita točno to sem mislila. Od vseh krivic, ki se gode predvsem ženskam nižjih slojev, so vsi najbolj zapeli na njeno omembo (nikakor pa to ni bila vsebina knjige) oziroma razpravljanje o paritvenih zakonih, česar sploh ni propagirala.
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 21:15:31
|
|
|
|
maja1488
|
Hilda Tovšak in pa vse zgoraj naštete
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 14.3.2011 21:39:28
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
|
|
|
|
RE: Pomembne ženske v zgodovini Slovenije 14.3.2011 21:49:28
|
|
|
|
Vijoličarka
|
V končni fazi, zakaj pa ne? Felicita Kalinšek Kljub poplavi takih in drugačnih novitet, še vedno skoraj obvezna literatura. Imam 21. izdajo. Najbrž največja slovenska knjižna uspešnica.
|
| Stran: [1] |
Ritka.
пеперутка16
Ali za dojenčkovo zadnjico uporabljate samo kremo ali samo puder ali oboje hkrati?