|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Polovični delovni čas
19.1.2011 8:37:32   
milki
Dobila sem odločbo od CSD-ja da sem upravičena do polovičnega delovnega časa, kaj pa zdej, a mora delodajalec iti na zavod za zdravstveno s to odločbo da me prija vi na 4 urni delavnik al kako, a me lahko prijavi za tok časa nazaj? S 1.1.2011 sem pa začela delati 4 urni delavnik.

Aleks 8.5.2008, 56cm, 4270gr
Sergej 20.11.2009, 57cm, 4320gr
Nikolaj 6.5.2012, 56cm, 4370gr
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Polovični delovni čas
19.1.2011 9:14:37   
zmajaz
Ja - delodajalec mora iti s to odločbo na zavod naredit spremembo in spremembo lahko naredi s tistim dnem, od katerega ti je z odločbo priznana pravica do krajšega del. časa zaradi starševstva - če je to s 1.1., potem ja - tudi za toliko nazaj se lahko v takem primeru naredi sprememba.

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu milki)
Neposredna povezava do sporočila: 2
19.1.2011 11:26:06   
milki
Hvala Zmajaz!

Aleks 8.5.2008, 56cm, 4270gr
Sergej 20.11.2009, 57cm, 4320gr
Nikolaj 6.5.2012, 56cm, 4370gr

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 3
31.1.2011 21:30:34   
Marčevka2010
Tudi sama razmišljam o krajšem delovnem času, ko pridem s porodniške. Le ne za 4 ampak za 6 ur. Ali mi lahko šefica to zavrne? Ker za 2 uri ji noben ne bo hodil delat (da je skupaj 8). Meni pa je polovičen dohodek premalo. Če bi delala 6 ur pa bi bila malo prej doma kot sem običajno bila in bi bila več časa z otrokom.
Vem, da imam pravico do skrajšanega delovnega časa, vprašanje je le ali me lahko zafrkne glede ur?
Čeprav, če ne gre drugače pa pač mobing izvaja nad folkom, tako je pri nas. user posted image

Sem po ovinkih izvedela, da sprašuje druge ali imam namen delat na 4 ure. Pa šele poleti grem nazaj, sedaj smo pa šele februar.

(odgovor članu milki)
Neposredna povezava do sporočila: 4
1.2.2011 7:51:19   
zmajaz
Zavrnit ti po zakonu tega ne sme, ima ti pa pravico določiti, kdaj točno boš oddelala te ure - če imate npr. delovni čas od 8-16, pa bi ti delala rada od 8-14h, ti ni dolžna ustreči, ampak ti lahko določi, da boš delala npr. od 10-16h, tako da na žalost je pač tako, da čeprav po zakonu ti te možnosti delodajalec nima nobene pravice zavrniti, ti pa lahko, če se s tem ne strinja, precej zagreni delo, tako da marsikatera mamica potem raje opusti vse skupaj, ker so pritiski z delodajalčeve strani preveliki in na koncu nimajo kaj dosti od tega skrajšanega delovnega časa. Tebi se seveda gre, da boš prej doma, ne da boš šla pozneje v službo, a če ti delodajalec določi, da boš delala od 10-16h, ti potem skrajšani del. čas ne pomeni kaj dosti, ampak delodajalec pa ima pravico to narediti. Na žalost.

Drugače pa mislim, da ima pravico pravočasno izvedeti, ali misliš delati krajši delovni čas in ne zadnji trenutek.

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 1.2.2011 7:52:09 >

(odgovor članu Marčevka2010)
Neposredna povezava do sporočila: 5
1.2.2011 11:20:26   
Marčevka2010
Pred časom je ena sodelavka delala na 4 ure in je delala tako kot je ona želela, ji ni nič omejevala. Pa se dela cel dan pri nas, odprtost od jutra do večera, enkrat na teden cel dan-ala nadure.
Itak bi to povedala do časa, v roku enega meseca in pol najkasneje, vem, da ni fajn zadnji trenutek sporočit. Že zaradi priprave aneksa in vsega.
Bom videla kako bo, moram enkrat poklicat. Saj bi šla na 4 ure, pa je plača bolj švoh, pri 6 se mi ne bo tako veliko poznalo, pa še vedno bi bila prej doma (če bi upoštevala moje želje kdaj delat).
Hvala za odgovor.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 6
1.2.2011 11:23:43   
zmajaz
No - če ti ne bo omejevala delovnega časa, potem super. user posted image  
Saj tam, kjer so delodajalci razumni, ni težav. Jaz sem ti samo napisala, kakih načinov se poslužujejo tisti, ki želijo svoje zaposlene odvrniti od tega, da bi delali krajši delovni čas in jim zato poskušajo na vse načine nagajati.

Neposredna povezava do sporočila: 7
1.2.2011 11:26:43   
Marčevka2010
Lahko, da mi bo, ker ima vsake toliko kakšne izpade.

Bolj me skrbi to, da ji ne bo ustrezalo 6 ur in bo hotela 4. Ker za 4 ure lahko nekoga zaposli, za 2 pa dvomim.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 8
1.2.2011 12:26:08   
zmajaz
To ti pa po zakonu ne more diktirati - to je pa tvoja odločitev.

Neposredna povezava do sporočila: 9
1.2.2011 12:39:22   
Marčevka2010
Ja, saj se mi je zdelo.

Sicer je tako delo, da je dovolj drugih, da lahko pokrijejo tisti dve uri. Bom videla kako bo, upam, da ne bo problemov.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 10
18.2.2011 22:07:24   
Marčevka2010
Ker vidim, da obvladaš to zmajazuser posted image , me še zanima člen zakona po katerem mi tega ne more preprečit? Da sama določim koliko ur bi delala (skrajšan delovni čas zaradi starševstva). Iščem, pa ne najdem.

Hvala za pomoč.user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 11
20.2.2011 20:54:32   
zmajaz
Zakon o starševskem varstvu (48. člen) določa, da ima eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, pravico delati krajši delovni čas in da mora ta krajši delovni čas obsegati najmanj polovično delovno obveznost. Ta zakon ti torej podeljuje to pravico, omejuje pa samo najnižje število ur. Delodajalec tu sicer ni nič omenjen, vendar ker je staršu ta pravica podeljena, mu je delodajalec nima pravice kratiti. Sicer nikjer ne piše izrecno, da si starš sam izbira, koliko ur bo delal, je pa to iz formulacije zakona samoumevno, ker ta določa samo, da mora biti ta krajši del. čas obsegati najmanj polovično obveznost - lahko pa seveda tudi več.

Potem je pa tu še zakon o delovnih razmerjih, ki še dodatno izrecno nalaga delodajalcu, da mora to pravico delavca spoštovati - 191. člen pravi takole:
191. člen
(starševski dopust)
(1) Delodajalec je dolžan zagotavljati pravico do odsotnosti z dela ali krajšega delovnega časa delavcu zaradi izrabe starševskega dopusta, določenega z zakonom.
(2) Delavec je dolžan delodajalca obvestiti o začetku in načinu izrabe pravic iz prejšnjega odstavka v roku 30 dni pred začetkom izrabe pravic, razen če zakon, ki ureja starševski dopust, ne določa drugače.

Drugače je pa za take zadeve vedno na razpolago tudi inšpektorat za delo, kjer ti bodo z veseljem odgovorili na tovrstna vprašanja - saj se jih ne kliče samo zaradi prijav, ampak lahko tudi za pridobivanje informacij. user posted image

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 20.2.2011 20:56:36 >

Neposredna povezava do sporočila: 12
20.2.2011 21:08:13   
Marčevka2010
Super si, najlepša hvala za odgovor. user posted image Če me bo še kaj zanimalo jih bom res kar direktno vprašala.
No, upam, da ne bo problemov, da se bo dalo zmenit za 6 ur.user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 13
5.11.2011 18:57:01   
DeLucia
Živjo,

mi lahko pove katera od vas kako gre postopek za polovični delovni čas. Ali jaz najprej napišem vlogo oz. prošnjo za delodajalca, da ga seznanim koliko ur želim delati in koliko časa in ko mi ta odobri oz. sestavi novo pogodbo, grem nato na CSD in ko dobim od njih soglasje ga pošljem firmi v kateri sem zaposlena? Ali gre to drugače, so kakšni obrazci itd.? Zelo bom hvaležna za kakršnokoli informacijo, predvsem od tistih, ki ste to letos vložile vlogo. In pa koliko časa pred iztekom porodniške ste to naredile?

Lep pozdrav.

Neposredna povezava do sporočila: 14
7.11.2011 11:36:25   
petea
Najprej se uskladiš z delodajalcem (daš vlogo, predlagaš št. ur tvojega delovnika (4-7) in razpored koriščenja (npr. vsak dan, vsak drugi dan ...)), skleneš aneks k tvoji obstoječi pogodbi (ne sklepaš nove pogodbe), ta aneks neseš na CSD skupaj z vlogo (se pa več ne spomnim, ali je posebna vloga, ali sama napišeš dopis), kjer navedeš, kolikšen bo tvoj delovnik in od kdaj boš koristila to pravico.

Pravico do skrajšanega delovnika lahko namreč koristiš tudi za nazaj, do 60 dni, seveda pa je bolje in lažje, da urediš v naprej.

Od CSD ne dobiš soglasja, ampak odločbo. Obvestijo tudi tvojega delodajalca.

(odgovor članu DeLucia)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?