|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Pogodba o zaposlitvi - fju kveščns :-)
12.3.2007 23:09:18   
Anonimen
1.) A je res, da v pogodbi o zaposlitvi (za polovični delovni čas in za določen čas 6 mesecev) pri zasebniku (d.o.o., popoldanska dejavnost) ne sme biti več določene konkurenčne klavzule (opredmetene ali ne)?

2.) Kakšne so sankcije za delodajalca, ki ponudi v podpis zaposlenemu (ali pa bodočemu zaposlenemu) bianco odpoved? Istočasno me zanima, kakšne so sankcije za delodajalca, če zaposleni uspe dokazati, da ni dobil delovnega mesta, ker ni hotel podpisati bianco odpovedi?

3.) Kakšne so pravice (predvsem finančne) zaposlenega, če podjetje propade (oz. postane plačilno nesposobno - neizplačilo plače), preden njemu poteče pogodba o zaposlitvi za določen čas?

4.) Kakšne so sankcije za delodajalca (zgoraj omenjenega), če ne izplača regresa? Kdaj in po kolikem času se regres sploh izplačuje oz. kdaj zaposlenemu to pripada?

5.) A na inšpekciji kaj delajo al' so samo med papirji zakopani in čakajo na podkupnine delodajalcev?
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Pogodba o zaposlitvi - fju kveščns :-)
13.3.2007 9:18:06   
Tasika
1. Žal nisem zasledila. Je pa tako, da so konkurenčne klavzule nične če niso v 'sorazmerju' z vrsto in obsegom dela (o tem presoja sodišče v primeru tožbe na podlagi konk.klavz.). Dvomim pa da bi imeli popoldanci kaj manj pravic kot ostali

2. Vsaj denarna kazen (nimam pojma koliko), v priemru da dokažeš da bi dobila službo če bi podpisala - sklenitev delovnega razmerja. Če seveda vse skupaj lahko dokažeš.

3. Zaposleni imajo prednostno terjatev pred ostalimi upniki, mislim da je pred njimi samo davkarija. Če pa ni potem nimaš kaj vzeti. V primeru da 3x zamudi z izplačilom plače ga pisno pozoveš k izplačilu (predlagam sodelovanje s sindikatom ali inšpekcijo), če ne izplača lahko prekineš pogodbo. Pripada ti odpravnina in zavod. V primeru vseh zamud ti pripadajo zamudne obresti.

4. Delodajalec je dolžan izplačati regres do 30.6., če ima probleme z denarjem lahko zavlačuje do konca leta. Regresa je lahko nekoliko manjši če delodajalec dela z izgubo. Pri pogodbi za določen čas 6 mesecev se regres ponavadi izplača na koncu, razen če je vmes konec bilančnega leta (31.12.), se navadno izplača sorazmerni del ob koncu leta, razlika na koncu.
Sankcije: če greš v tožbo zaradi neizplačila je zakon na tvoji strani, torej tožbo dobiš. Za delodajalca pa kazen.

5. Inšpekcija (nekaj malega) tudi dela, vendar samo kot 'kaznovalni' organ za kršitelje. Oni ne bodo tebi izterjevali regresov, plač,...  to moraš narediti sama preko sodišča.
Prijateljica je klicala inšpekcijo (neizplačan regres, nepravilno določen dopust, odbitki od plače ki niso bili realni,....) in oni so samo opozorili delodajalca da je dolžan izplačati regres, in ker ga ni, je plačal kazen, regresa pa še danes od nikoder - ker je punca prej obupala in ni šla v izterjavo na sodišče.

5.  

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
13.3.2007 18:11:28   
Anonimen
1.) A je res, da v pogodbi o zaposlitvi (za polovični delovni čas in za določen čas 6 mesecev) pri zasebniku (d.o.o., popoldanska dejavnost) ne sme biti več določene konkurenčne klavzule (opredmetene ali ne)?

Konkurečna klavzula je običajno določena v individualni pogodbi. V kolektivnih pogodbah jih običajno ni.

4.) Kakšne so sankcije za delodajalca (zgoraj omenjenega), če ne izplača regresa? Kdaj in po kolikem času se regres sploh izplačuje oz. kdaj zaposlenemu to pripada?

Do regresa lahko precej hitro prideš z nekaj deset € za odvetnika.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
13.3.2007 18:19:19   
kofetek2010

1.
http://www.vocis.si/konkurencna_prepoved_klavzula_2del.html 

http://www.vocis.si/konkurencna_prepoved_klavzula_1del.html 

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=893

2.
glede bianco odpovedi - jaz bi obvestila Inšpektorat, da naredi zaznamek

3.
tako kot so ti že odgovorile, s tem, da mislim, da obstaja nek Jamstevni sklad (pozanimaj se na Zavodu za zaposlovanje)

4.
prijaviš na Inšpekcijo oz. predaš zadevo odvetniku

5.
to pa moraš njih vprašat user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
13.3.2007 22:54:46   
Anonimen
Kaj potem sploh pomeni ta konkurenčna klavzula, če zadevo definiramo?

Da lahko delam v isti stroki, to razumem. Tega mi živ Bog ne more prepovedati. Ampak če v sedanji službi spoznam stranko, ki z mano sodeluje in prinaša dobiček sedajšnjemu delodajalcu, potem pa jaz zamenjam zaposlitev (drug delodajalec, ista stroka), stranka pa želi iti z mano oz. želi poslovno sodelovati z mojim novim delodajalcem (predvsem zaradi mene) - a je to kršitev konkurenčne klavzule? A to izpade kakor odločitev stranke (kar ni vezano na mojo pogodbo o zaposlitvi) ali izpade, kakor da sem jaz stranko prepričala, naj gre z mano (saj bi jo, ampak neuradno user posted image )? Potrebujem pisno in notarsko overjeno izjavo stranke?

Vedno bolj se mi dozdeva, da bom nekomu zavila vrat. user posted image

(odgovor članu kofetek2010)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
13.3.2007 23:02:22   
Anonimen
Konkurenčna klavzula se lahko nanaša samo na odnos delodajalec-zaposleni in ne more vključevati tretje osebe, v tem primeru stranke, ki ni podpisnik tvoje pogodbe o zaposlitvi.

Konkurenca na trgu pa je prosta in stranka se lahko v vsakem trenutku odloči za zamenjavo dobavitelja, upoštevaje pri tem eventuelne odpovedne roke in klavzule v njenih (in ne tvojih) sklenjenih pogodbah.

Da gre pa stranka za tistim, ki gre iz firme in je bila z njim zadovoljna, je pa ekonomska realnost. 

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
13.3.2007 23:04:14   
Anonimen
Jst vem, kaj je "ekonomska realnost" user posted image , samo moj direktor tega nekako noče dojeti. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
13.3.2007 23:06:51   
kofetek2010
če dobivaš pr plači nadomestilo (mislim, da je nekje cca. 30%) za to konkurenčno klavzulo potem je OK, če pa ne pa se lahko delodajalec pod nosom obriše user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
13.3.2007 23:07:46   
Anonimen
A to bi morala jaz dobivati že zdaj? user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 9
13.3.2007 23:11:51   
kofetek2010
ja, če jo imaš v pogodbi omenjeno user posted image  

poglej si moj zgornji link, mislim ,da tam vse piše user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
13.3.2007 23:13:57   
Anonimen
Sem ga pogledala, ja, pa piše, da naj bi mi nadomestilo plačeval v času po poteku pogodbe o zaposlitvi, ampak do poteka časa, določenega za konkurenčno klavzulo.

Če sem si prav zapomnila...

A je varno, da mu to pošljem na e-mail? user posted image user posted image user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 11
13.3.2007 23:20:07   
kofetek2010
ZDR ne določa dogovora o odmeri oz. nadomestilu za spoštovanje konkurenčne prepovedi kot pogoja za veljavnost konkurenčne prepovedi, kot to velja pri konkurenčni klavzuli.

Bistvena razlika med konkurenčno prepovedjo in konkurenčno klavzulo je v časovni veljavnosti in v tem, da je konkurenčna prepoved podana ex lege, konkurenčna klavzula pa velja ex contractu, kar pomeni, da mora biti pisno dogovorjena s pogodbo o zaposlitvi.

grem, ker sem out of batery in se mi ne ljub kabla iz torbe dajat user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
13.3.2007 23:22:12   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: jana73
konkurenčna prepoved podana ex lege

Kar pomeni...?

Neposredna povezava do sporočila: 13
13.3.2007 23:24:47   
Marogica
ex lege- po zakonu
ex contractu- po pogodbi

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
13.3.2007 23:26:18   
Anonimen
Joj... joj... joj...

Ja a res nobedn noče moje službe, no? user posted image

(odgovor članu Marogica)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
13.3.2007 23:29:08   
Marogica
Pa še to sem našla-sedaj pa razmišljajuser posted image

37. člen
(konkurenčna prepoved - zakonska prepoved konkurenčne dejavnosti)

(1) Med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco.

(2) Delodajalec lahko zahteva povrnitev škode, nastale z delavčevim ravnanjem, v roku treh mesecev od dneva, ko je zvedel za opravljanje dela ali sklenitev posla, oziroma v roku treh let od dokončanja dela ali sklenitve posla.
38. člen
(konkurenčna klavzula - pogodbena prepoved konkurenčne dejavnosti)

(1) Če delavec pri svojem delu ali v zvezi z delom pridobiva tehnična, proizvodna ali poslovna znanja in poslovne zveze, lahko delavec in delodajalec v pogodbi o zaposlitvi dogovorita prepoved opravljanja konkurenčne dejavnosti po prenehanju delovnega razmerja (v nadaljnjem besedilu: konkurenčna klavzula).

(2) Konkurenčna klavzula se lahko dogovori najdlje za obdobje dveh let po prenehanju pogodbe o zaposlitvi in le v primerih, ko delavcu preneha pogodba o zaposlitvi po njegovi volji ali krivdi.

(3) Konkurenčna klavzula mora biti določena z razumnimi časovnimi omejitvami prepovedi konkuriranja in ne sme izključiti možnosti primerne zaposlitve delavca.

(4) Če konkurenčna klavzula ni izražena v pisni obliki, se šteje, da ni dogovorjena.

< Sporočilo je popravil Marogica -- 13.3.2007 23:30:01 >

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 16
13.3.2007 23:31:38   
Anonimen
A to velja tudi za delavčevega izvenzakonskega partnerja? user posted image

(odgovor članu Marogica)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
14.3.2007 19:42:48   
Moyca_
za prvo točko mislim da je po novem ne sme biti (klavzule)

Lp, Mojca
"Življenje nam vrača samo tisto, kar dajemo drugim"
Plačano oglasno sporočilo:
www.atrium-nep.si

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 18
14.3.2007 19:44:11   
Moyca_
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa

IZVIRNO SPOROČILO: jana73
konkurenčna prepoved podana ex lege

Kar pomeni...?

ex lege-po zakonu

Lp, Mojca
"Življenje nam vrača samo tisto, kar dajemo drugim"
Plačano oglasno sporočilo:
www.atrium-nep.si

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?