Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko Mi je pa grozno čudno, da se take mamice ne povežejo(-te) med seboj. Dostikrat preberemo, da nimajo kam iti in da nimajo dosti denarja za najem kakšnega stanovanja. Zakaj se ne povežejo(-te) med seboj, skupaj najamejo(-te) kakšno stanovanje (ala stanovanjska skupnost), si delijo(-te) stroške najema, si medsebojno pomagajo(-te) pri varstvu itd. Seveda to ne bi bilo dolgoročno, lahko je samo za prehodno obdobje, dokler se ne spleza na zeleno vejo. Samo razmišljam ... Uporabna zamisel. problem nastane ker nekdo to mora voditi in koordinirati. nekdo mora tudi biti tisti, ki doloci kdo in koliko casa je nekdo lahko noter v taksnem stanovanju. Najem je problem ker se zapleta s pogodbami - vsake malo nova pogodba itn... Z druge strani nase drzavne ustanove dajo zelo veliko denarja za razno razne namene. od taksnih do drugacnih proektov, od katerih so nekateri res zaziveli in dajejo rezultate, vendar so tudi taksni, ki samo vlecejo denar (poznam nekaj taksnih proektov). Denar ( pri eni firmi se je slo za 500.000,00 sit mesecno vrzenih v veter), ki bi lahko marsikateri mamici (in ne smao eni) mocno olajsala in/ali resila zivljenje. Zato bi bilo potrebno slediti razpisom in se prijavljati z ustrezninmi proekti. Zal pa tudi priprava proekta terja ne malo dela. CSD se mi ne zdi prava ustanova za kaj takega, saj je v svoji osnovi - vsaj po mojem mnenju, kontradiktorna. Kako naj ustanova stiti zrtev ce istocasno sciti storilca. Z druge strani CSD-i taksni kot trenutno so, niso kompetetni za izvajanje tovrstnih proektov. Kar se tice starejsih. Moje razmisljanje je potekalo v tej smeri, da ne bi slo za skrb za onemogle ipd, temvec za tiste starejse ljudi, ki popolnoma dobro skrbijo zase, so pa osamljeni, imajo prevec prostora doma; marsikatera starejsa zenska tudi ima slabe zivljenjske izkusnje - tudi prej so bile situacije taksne in drugacne in iz tega naslova bi verjetno marsikatera bila pripravljena pomagati v kaksnem prehodnem obdobju, dokler se mamica financno in drugace ne postavi na noge. Ozrite se okoli sebe, koliko taksnih sosed imate? Koliko vdovcev v starejsih srednjih letih, ki bi bili veseli zlikane srajce in toplega kosila. Ne gre se za to, da bi sedaj naekrat v necigar stanovanju pa uredila mamica si zivljenje, temvec za prehodno obdobje v katerem bi lahko razcistila s seboj, izognila se nadaljnim zlorabam in nasilju, zascitila svoje otroke in naredila prve korake naprej. Ce bi se nekdo resno lotil tega, verjamem, da bi se lahko pridobilo dovolj denarja za nekaj stanovanj, ki bi lahko bili uporabni za tovrstne namene. Ce samo pogledamo koliko denarja drzava daje nevladnim organizacijam samo za nastanitev, oskrbo in integracijo prosilcev za azil, resnicno menim, da bi se za drzavljanke tudi naslo vsaj toliko. Kot podatek za izvajanje teh programov se daje (sofinancira tudi EU) nekaj vec kot 20.000 eur na mesec.... Koliko stanovanj na mesec s pokritimi stroski je ze to....