|
RE: vzgojiteljice in mamice,ali se Vam zdi to... 2.11.2009 14:29:40
|
|
|
|
vaney
|
Sama delam v vrtcu (v jaslih, no, trenutno sem na bolniški pred porodniško), imam pa tudi sina v jaslih (1-2 leti). Pitje ne bi smel biti problem. Tudi pri nas so na začetku leta vsi nosili flaške s svojimi soki, čaji..., ampak to ni toliko zaradi pijače same kot zaradi občutka, da imajo sabo nekaj svojega, od doma. Čez mesec, dva smo te flaške opustili in otroci so pili iz lončkov. Včasih, že zaradi drugih otrok, ki so se odvajali od flaške, smo le-te nesle nazaj v omarico, pa včasih tudi še niso bile prazne. Ampak to ne pomeni, da otrok ni pil, to pomeni, da je pil čaj, vodo, kar je pač želel. Če otrok brez problema pije čaj ali vodo in mu flaška več ne pomeni vsakodnevne tolažbe, ni potrebe, da pije sladek sok iz flaške, pač pa lahko pije čaj ali vodo iz lončka. Sčasoma se tako cela skupina navadi na pitje za mizo iz lončka. Pri nas smo nekajkrat na dan dale piti vsem, vztrajale smo vsaj pri kakšnem požirku in če otrok res ni hotel piti vrtčevske pijače, smo starše prosile, če prinesejo kakšen svoj napitek, ki ga ima otrok rad, da je vsaj nekaj pil...da pa otroku ne bi sploh ponujale pijače, ker itak nikoli ne pije...katastrofa. Saj, če je otrok v vrtcu 8-9 ur in v tem času nič ne pije...joj, joj, groza. V tem primeru bi morale vzgojiteljice problem posredovati staršem, da bi skupaj našli način, kako bo otrok vsaj malo pil, ne pa ga pustiti pri miru. Jaz za svojega vem, da še kakšen mesec nazaj ne bi pil nič, če mu ne bi kozarčka pred usta nastavila. In naj bo zaradi tega cel dan žejen? Pač še ni čutil žeje.., to pa ne pomeni, da otrok ne potrebuje tekočine. No, moj spije sigurno liter na dan. Zdaj sicer že reče, da bi pil, ampak, kot pravim mesec nazaj bi pa dehidriral, če mu ne bi ponujala tekočine. In tudi v vrtcu smo se zmenile, da mu skoz ponujajo, še posebej, ker sam ni izražal te želje. In, ko so mu lonček naslonile na ustnice, je vse spil. Če bi ga pa samo vprašala, če bo pil, ša bi rekel, da ne. Treba je probat različne pristope, saj so tudi otroci različni. Jaz bi na tvojem mestu kontaktirala vzgojiteljico in jo resno vprašala, kako je s tem pitjem, saj se morate dogovorit, kako bodo (boste) otroka zanimirale, da bo vsaj nekaj spil čez dan, saj vsi vemo, da je pijača še bolj pomembna kot hrana. Lepo mirno se pogovori z njo, sem prepričana, da boste našle skupni jezik in ne bo nobena slabe volje.
|