loremi
|
Pozdrav vsem! Imam težavo z našo samojedko. Stara je 10 let. Po naravi so ti psi sicer zelo samosvoji. Od pol leta starosti je živela pri nas, potem pa so okoliščine nanesle, da smo jo mogli oddat in sicerje šla k eni gospe, ki ima sicer zelo rada živali. Za psa sem verjela in bila prepričana, da se mu ne more godit hudega. Dokler je bila kužika pri nas, sem jo česala tedensko ali pa največ na dva tedna in sploh ni bil problem, lepo je počakala, da sem zaključila, edino zadek je bilo težje, mi jo je mogla mami malo božat in crkljat, da je preusmerila pozornost, pa sem tako lahko celo razčesala in vse čas njenega življenja pri nas je tako bila lepa, negovana. Gospa, pri kateri je bila polovico svojega življenja, je zgubila boj z boleznijo in prička se je vrnila k nam in se dobro privadila na novo okolje. Kot prvo me moti to, da je tam bila razpuščena, prosto se je gibala po vasi, od hiše do hiše, ker tam so vsi kot nea družina in so kužiko tud pričakovali in jo crkljali, tu pa pač tega ne dovolim, da pes hodi naokoli, pač, tu ne mora bit potepinka in ona, kot velika svojeglavka tega ne upoštevain rada uide (seveda, sej je vendar tako navajena, tako starega psa pa je že težje prevzgojit). Tako da jo moram večkrat imet tud zaprto v (sicer večji) ogradi, da se mi ne potepa. Druga težava pa je večja ... ne pusti se česat, niti malo, nič . In ko je prišla spet k nam, je bila ma prav zanemarjena no. Povsem kosmata, ampak fejst. Na sebi je nosila že dobršen kožuh še iz prejšnje zime, ko plast odpadle dlake ni bila odstranjena in to se ji je kr nabiralo. Enkrat, ko dlake niso mogli več rešit, so jo peljali na striženje in se bojim, da bi to bilo potrebno še enkrat naredit, vendar je nihče od "salonov", kjer kužate strižejo, neče vzet, ker samojedov se pač ne striže. Sej jaz to vem, ampak če ima na sebi že takšno zalogo dlak, da je katastrofa. ko pa jo hočem strišt, pa začne cvilit, lajat tako močno, da bi kdo mislil, da jo pretepam ali pa mučim in tako ne gre, itak mi uide, ko začnem, tudi če mi jo kdo poizkuša pridržat. Najhuje je na zadnjem delu telesa, kjer je tudi najhujše stanje. Ne vem, a je tam nikol niso česali, da se tega tako boji, ali pa so jo na silo, da se je ustrašila tega . V glavnem, kakšnen nasvet, kako nej kužiko zdej počesem? Dela bo za kolikor toliko uredit stanje vsej za tri ure, ona ne zdrži eno minuto. Pa celo poletje se že trudim z njo, da bi ji tako tud pomagala lažje dihat, pa nič . Sem razmišljala, da bi poprosila veterinarja za kakšno tableto za pomiritev ali kaj podobnega, da bi bila malenkost omamljena za čas česanja in bi tako jaz lažje reševala zadevo, pa me je sram poprosit, ker se bojim njegovega odziva na to . Se je že katera kdaj soočala s takim problemom? Jaz sem jo vedno negovala, da je bila stano lepa, sedaj pa je polna dlake, da je groza in jasno, še smrdi, kar mi tudi ni všeč, da pes tako smrdi .
|