|
RE: Pediatrinja presodila,da ima otrok PLJUČN... 11.12.2009 22:49:38
|
|
|
|
Vilma
|
Jeny pljučnica se res najprej diagnosticira s pregledom pljuč. Naj ti opišem primer moje hčere. Pri enem letu je zbolela za bakterijsko pljučnico. Čez noč jo je začelo kuhati in ponavadi samo pokličem zdravnico, pridem pa do nje, če vročina ne pade po dobrih dveh dneh. No Julijo je kuhalo čez 39 že drugi dan, potem pa tretji dan vstane, čez uro in pol je šla spat nazaj, tako crknjena je bila . Jedla in pila ni skoraj nič. Tisto jutro, ko je spala sem poklicala zdravnico, ji rekla, kakšno je stanje, zdravnica nama je v laboratoriju odprla list za urin in vodo, da greva dat izvide preden prideva k njej. Naročeni sva bili ob pol enajstih. Potem pa šoko za šokom. Mala se je zbudila po uri in pol, ob pol desetih, z mrzlico in plavimi ustnicami. Mene je skoraj kap, nisem vedela, ali naj grem na urgenco ali k zdravnici eno uro prej. Potem se odločim, da grem k zdravnici, če me ne vzame takoj, greva na urgenco. Ko sem prišla v čakalnico, sem bila tako objokana, da so me vsi v čakalnici spustili naprej, vročina ji je spet naraščala, voltaren je držal samo po 3-4 ure. Ko sva vstopili k zdravnici, ji je takoj dala še svečko voltarena in me pomirila, da ni nič hudega, da ima ustnice modre od mrzlice. Pregledala ji je pljuča, nič ni bilo slišati. Izmerila ji je saturacijo, dihala je 99% s svojimi pljuči. Zdravnica je posumila na ledvička zaradi visoke vročine, zato naju je poslala v laboratorij na odvzem urina in krvi. Zmenineji sva bili, da jo pokličem okrog enih za izvide. Ob pol enih me zdravnica kliče osebno po mobiju, da je Juliaj zelo bolana, da ima CRP 364! Da če nimava prevoza, naj se pripraviva, da bo treba z rešilcem v Ljubljano. Zdravnica je bila še vendo prepričana, da so ledvička,zato je osebno klicala v neko bolnico pod Starim gradom v Ljubljani, da bi napovedala najin prihod. Pa se ni mogla nič zmenit, ker glede na izvide niso hoteli slišati, da bi Julijo sprejeli.Še vedno je bila prepričana zdravnica, da so ledvička, v tisti bolnici pa so rekli, da je lahko kaj drugega in da se bojijo za druge otroke. Zato nama ni preostalo drugega kot da sva se napotili na Infekcijsko. Kar se je kasneje izkazalo za najboljšo rešitev. Tam rutinsko začenjo pregledovat, kaj bi lahko bilo z otrokom narobe. In kot prvi pregled je bil slikanje pljuč. Takoj se je pokazalo na sliki zasenčenje levega pljučnega krila. Brez kakršnih koli drugih znakov razen visoke vročine! Pljuča s pregledom stetoskopa bp, dihala je skoraj 100% s svojimi pljuči, nič šmrkava, nič kašlja. Takoj je dobila penicilin, za domov pa sva dobili še ospen 1000 - tablete, 12 dni. Takrat sem prvič videla, kaj pomeni antibiotik, ko ga otrok res potrebuje. Po dveh dozah ji je vročina padla in ni več prišla nazaj. No sem se razpisala, bistvo pa je to, da se pljučnica res najprej sliši. Tudi če pregleda kri, se po krvi ne da diagnosticirat pljučnice. 100% diagnoza je možna samo s slikanjem pljuč in se to samo v bolnici, nikoli pri pediatru. Še nekaj sem se naučila pri tej pljučnici. Če ima otrok vročine in druge znake (prehlad, kašelj, bruhanje), potem še vedno ne rinem takoj k zdravnici. Če pa ima SAMO visoko vročino, brez drugih znakov, potem pa je treba prej do pediatra! Ker to pomeni, da se v telesu nekaj kuha! Zdaj sem se že pomirila, takrat pa si nisem mogla oprostit, da nisem Julije prej peljala k zdravnici. Saj ni bilo hudega, samo takrat mi je tudi zdravnica prvič povedala, da če ima otrok samo visoko vročino brez drugih znakov, da je treba odvzet kri, ker se lahko nekaj kuha v telesu. Tvoja hči je tudi bruhala in po tvojem pisanju se je tudi dokaj dobro počutila - si pisala polna energije. Otrok s pljučnico nima nič energije. Sedi v naročju mame, očeta in se skoraj ne premika. Takih malenkosti se naučiš z leti. Zdaj vem, da če ima otrok 39 vročine in leta okrog, da je verjetno "samo" viroza. Če pa takole čepi, nič ne more in se samo stiska...potem pa je treba prej k zdravniku. Tvoji punci želim, da se čim prej pozdravi. Pa brez zamere, če sem bila predolga, upam, da bodo moje izkušnje prišle prav še kaki drugi mami.
|
|
|