Gina
|
Lulu, veš, na vzgojiteljsko ne pride vsak. Če hočeš npr. iz višje na visoko, moraš imeti povprečje ocen čez 8, da se sploh lahko vpišeš, tak hud naval je. Pa tudi v 1. letnik ne prideš kar tako. Tako da ne sodi kar tako nekam v tri dni. Je pa resnica, da čisto po vseh poklicih najdeš dobre in slabe primerke. Povej mi eno samo službo, kjer to ni tako! Glede vrtcev in šol je enako. Obstajajo dobri in slabi vzgojitelji in učitelji. Pa še to je res, da obstajajo občutljivi in bolj občutljivi starši, predvsem pa je veliiiika množica overprotective staršev, ki so obsedeni s tem, kaj vse hudega kdo hoče njihovemu otroke. V bistvu imam občutek, da se obešajo na vse sorte neumnosti včasih, tudi takrat, ko sploh ne kaj ni bilo mišljeno tako. Težko npr. verjamem, da nekdo pokliče starša brez veze v šolo ali vrtec in mu govori, da je sin živahen, pa da bi s tem mislil, da je to zato, ker se doma tepejo. Tipičen primer izkrivljanja. Starš ne more sprejeti dejstva, da je otrok pač živahen, pa da bo treba s tem v zvezi se kaj vprašat in storit. Pa še odgovor za prvo, ki je spraševala. Ne zdi se mi ok otroku umaknit cunco in dudo. Niti slučajno. Določene reči so svete in se v njih ne smeš vtikat za nobeno ceno. V to spada duda in ninica. To je občutek varnosti in ljubezni - tega pa ne smeš odvzeti nikoli, ne glede na prekršek. Če pa da otroka sedet, da se umiri, da ne pretepa ali grize koga, pa ga s tem zavaruje pred samim sabo, da se ne razdivja, da se umiri, da pozabi na igro, ki se jo je šel, če je bila le ta nevarna, poleg tega s tem zaščitiš ostale otroke pred "napadalnim" malčkom, če je morda posredi to, ker v vrtcu ali šoli si dolžen mislit na dobrobit vseh, ne le na enega. Zato se mi sedenje za mizo ne zdi nič slabega, prej obratno, ena najbolj normalnih posledic. In brez skrbi, tudi 2-letnik čisto dobro ve, da če bo grizel, da mora sedet, dokler se ne bo spet lahko človek zanesel nanj, da ne bo več počel neumnosti. Ni premajhen za dojemanje le-tega.
|