Gina
|
Kerensa, sem vprašala frendico, ki je to naredila, zaradi pritiskov njenega, ki ni tako zelo med revnimi. Meni je sicer to bljak, da že preden začneš skupaj živet, razmišljaš, da boš šel narazen in ne bi mogla tega naredit. Samo jaz sem iz drugega testa. No ja, ne bom sodila o tem, skratka tako je, da lahko ti napišeš pogodbo, kaj bo v primeru ločitve tvoje in kaj njegovo, vendar v to pogodbo štejejo le reči, ki so pridobljene do zakona. Ta moja frendica je takrat kupovala hišo, oz. sta jo kupila po poroki in sta v pogodbo napisala, da je x% za hišo prispeval on, x% pa je (bo) prispevala ona in da pač procentualno toliko dobita vsak od njiju v primeru ločitve. Tudi za ostale reči, ki sta jih kupila iz pred poroko privarčevanega denarja, sta vnaprej napisala, vključno z opremo stanovanja, še enim avtom.... To lahko narediš. Kar pa se tiče življenja potem, ko sta skupaj in skupaj naprej ustvarjata, brez prihrankov od prej, pa mislim da ni možno. Ne moreš npr. reči, jaz imam take dohodke in bom v gospodinjstvo prispevala x%, mož bo pa x%, in tudi ob ločitvi dobim x% skupnega premoženja, ki je bilo ustvarjeno po poroki. Je pa možnost, da v primeru ločitve ti predložiš vse račune, kaj si kupovala, če so na tvoje ime, pa vse kar si vlagala in dokazuješ, da si to in to kupila ti. Načeloma se res deli vse pol pol in se šteje celo, če je en brez zaposlitve, da je svoj del prispeval z delom doma, ampak v praksi pa menda lahko dobiš več, če tako dokazuješ in si dovolj prepričljiv, vsaj tkao mi je enkrat en odvetnik rekel. Una, zunajzakonska skupnost šteje za enakovredno zakonski, vse velja enako.
< Sporočilo je popravil Gina -- 20.11.2005 15:49:37 >
|