|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Oporoka ali prepis
10.2.2010 8:38:43   
neni
Pozdrav!

Punce prosim za pomoč, moževi starši bi nama prepisali hišo ali naredili oporoko na naju, ker se selimo k njim. (sej vem, tašča pa to).
Zanima me, kaj mislite, da je bolje naredit, ker v primeru, da postaneva lastnika morava seveda prevzet tudi veliko obveznosti, pa še povsod (pri vrtcu, OD in še kje naju bo to udarilo po žepu). Predvsem me zanima, kako imate to pri vas urejeno. (kjer imate)
Sedaj se nekako nagibamo k temu, da se zdej napiše oporoka in čez recimo 5 let prepis. Mož ima še brata, ki je svoj del dobil in se s tem strinja, tako da bi bilo pametno uredit. Ker čez 20 ali 30 let bo situacija lahko čisto drugačna.

Hvala, lp neni

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Oporoka ali prepis
10.2.2010 9:44:12   
*pepelka*
Mislim, da obveznosti prevzemaš v vsakem primeru, saj je to čisto normalno, da jih, če ti nekdo nekaj podari, a ne?
Če imata nekaj prepisano, je to vajino, oporoka pa se da še vedno spremenit in to kadarkoli, velja pa vedno datum zadnje oporoke, tko da le malo premislita kaj je za vaju bolje. Sicer pa tudi ob oporoki dobita obveznosti, saj naj bi verjetno v tem primeru vidva skrbela za starša, ko sama ne bosta več mogla poskrbeti zase, pa še kaj drugega tudi.
Pri vrtcu pa se ti ne bo nič poznalo, vsaj zaenkrat še ne, saj se hiša, oziroma stanovanje v katerm živita ne všteva v premoženje.
Mi imamo prepisano in vem, da je to moje, oziroma naše. Smo pa naredili darilno pogodbo, ker je bilo to najcenejše, čeprav sem v tem primeru dobila vse prepisano le nase, partner nima napisanega nič, ker bi bilo drugače potrebno plačevati davek državi.

(odgovor članu neni)
Neposredna povezava do sporočila: 2
10.2.2010 9:49:53   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: neni
Punce prosim za pomoč, moževi starši bi nama prepisali hišo ali naredili oporoko na naju, ker se selimo k njim. (sej vem, tašča pa to).
Zanima me, kaj mislite, da je bolje naredit, ker v primeru, da postaneva lastnika morava seveda prevzet tudi veliko obveznosti, pa še povsod (pri vrtcu, OD in še kje naju bo to udarilo po žepu). Predvsem me zanima, kako imate to pri vas urejeno. (kjer imate)
Sedaj se nekako nagibamo k temu, da se zdej napiše oporoka in čez recimo 5 let prepis. Mož ima še brata, ki je svoj del dobil in se s tem strinja, tako da bi bilo pametno uredit. Ker čez 20 ali 30 let bo situacija lahko čisto drugačna.

Če imate družinske razmere (medsebojne) urejene in ne pričakujete težav (sporov med sabo), potem bi jaz na vajinem (tvojem in moževem) počakala s prepisom.
Pri plačilu programa vrtca in pri izračunu višine otroškega dodatka se vam nepremičnina, v kateri živite, ne upošteva za izračun, torej je popolnoma vseeno, na koga je hiša napisana. Če pa vidva svojo nepremičnino že imata (to, v kateri sedaj živita), pa se bo ta hiša smatrala kakor vajina druga nepremičnina in se bo pri prej omenjenem upoštevala samo v primeru, če v njej ne bosta prijavila stalnega bivališča in če sedajšnje ne bosta prodala. Vendar, če jo bosta, se bo kupnina, ki jo bosta prejela, štela med prihranke.
Zato je bolje počakati, da otrok zaključi z vrtcem (katerega plačilo je odvisno od vajinih dohodkov in premoženja) in počakati, da začne hoditi v OŠ, ki je brezplačna (vse ostalo pa stane za vse enako).

(odgovor članu neni)
Neposredna povezava do sporočila: 3
10.2.2010 9:55:36   
neni
Hvala, punci

Ja, sem se slabo izrazila, midva že imava stanovanje in sem mislila, da bi v primeru posesti še ene nepremičnine potem drugo upoštevali v izračunih.
Zaenkrat so odnosi ok, tako da bomo verjetno počakali nekaj let (itak tako hitro tečejo), pa potem prepisali.

Hvala, če imate še kakšno idejo/mnenje se priporočam.

lp neni

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
10.2.2010 10:00:26   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: neni
midva že imava stanovanje in sem mislila, da bi v primeru posesti še ene nepremičnine potem drugo upoštevali v izračunih.

Ja, saj bi jo.
Če bi vidva stalno bivališče prenesla iz stanovanja v hišo, bi to potem pomenilo, da je stanovanje vajina druga nepremičnina (četudi v njem ne bi imela prijavljenega niti začasnega bivališča - pomembno je lastništvo). In če stanovanje ne bi bilo prazno, ampak bi v njem npr. imela najemnike, bi plačevala še davek od prejetih najemnin (če bi seveda vse počela zakonito). Je pa res, da je bolje, da je stanovanje obravnavano kot druga nepremičnina, saj je hiša zagotovo več vredna od njega in bi vaju pri njej še bolj "usekali po denarnici".
Skratka - višje plačilo vrtca in nižji otroški dodatek (zaradi stanovanja) in davek na najemnino (ali pa prazno stanovanje in z njim sami stroški).

(odgovor članu neni)
Neposredna povezava do sporočila: 5
10.2.2010 10:25:05   
mateyka
koliko procentov gre tega davka za najemnino - sem slišala, da kar veliko?

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
10.2.2010 10:26:10   
Kerensa*
Nazadnje je bil davek 25% od zneska prejetih najemnin v koledarskem letu. Ne vem pa, ali so sedaj kaj spreminjali ali ne.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
10.2.2010 10:49:24   
itata
jaz bi ti predlagala prepis. kot si že sama rekla, sedaj se brat z vsem strinja, ampak čez 20 let pa ne veš kako bo. lahko bo izgubil vse, dobil pohlepno ženo (prej umrl in bo ona hotela še dediščino vajino)... skratka oporoka pušča preveč odprtih vprašanj.
tudi če daš v najem je fajn, če je en od vaju tam prijavljen. predvsem zato, da se ne obravnava to kot druga premičnina in ker dejansko lahko ti potem "na črno" to lepo oddaš naprej. vedno je en tam, če bi kdo preverjal - pa lahko vedno rečeš, da je to tvoj bratranec in mu pomagaš tako, da mu daš brezplačno na uporabo stanovanje, ker nima kam, ti imaš pa hišouser posted image
moj ima točno tako situacijo. svoje stanovanje, kjer je stalno priajvljen, koristi ga pa njegova bivša punca z otrokm skupnim brezplačno, ker jima on pač tako pomaga. nobenih težav ni imel - pa je tega že 2 leti. pri meni je pa prijavljen začasno - kjer pač dejansko je. in se to ne tretira kot druga nepremičnina.

www.pravni-nasvet.si

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
10.2.2010 13:06:40   
melanija
Ne glede na dobre odnose prepišite sedaj. Ker če boš čakala nekaj let se ti odnosi lahko poslabšajo in na koncu lahko vidva potegneta ta kratko. Tudi če se brat sedaj strinja se lahko že čez eno leto ne bo več.
Star pregovor pravi: Žlahta raztrgana plahta. In to drži kot pribito, še posebno tam kjer je denar posredi.

(odgovor članu itata)
Neposredna povezava do sporočila: 9
10.2.2010 19:05:43   
loncica
Obstaja pogodba o dosmrtnem preživljanju. Tukaj postaneš lastnik po smrti, nihče pa ne more tožit za nujni delež.

(odgovor članu melanija)
Neposredna povezava do sporočila: 10
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Kdaj ste rodile?

Kdaj ste rodile prvega in drugega otroka?

Oba na rok. (14%)

Oba čez rok. (24%)

Oba pred rokom. (28%)

Prvega pred, drugega po roku. (7%)

Prvega po, drugega pred rokom. (12%)

Enega na rok, drugega pred/po roku. (15%)

Število vseh glasov: 139

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!