|
RE: Odvajanje pleničke, ukazovalnost in zahte... 26.1.2009 16:36:08
|
|
|
|
Pikapolonica_
|
Glej Lalica, jaz pa se s teboj sploh ne strinjam. Enostavno sem proti forsiranju otrok. In kaj si v bistvu dosegla s tem, da si otroka tako hitro prckala s tole kahlico. Nic - v bistvu je tvoj otrok s tem neskoncnim privajanjem na kahlico bil zgolj 14ni prej cist, kot pa moj, ko je imel sicer kahlico doma, tu pa tam se je gor vsedel, nikoli prej ni gor kakal, le obcasno lulal, pac toliko, da je vedel zakaj kahlica je. In dejansko ne mores recti ali trditi, da je tvoj otrok postal cist tedaj zato, ker si ga dajala tako hitro na kahlico. Enostavno ne mores. Lahko je bil zgolj dorastel kahlici. Doumel je, zakaj kahlica. Hitreje kot recimo v povprecju. Lahko bi tudi kasneje. Precej kasneje. Si pomislila, da bi se lahko zgodil tudi cisto crn scenarij - otroka silis, mu vsiljujes neko stvar, pa se mu dobesedno zagabi. Lahko bi se otrok povsem odklonilno zacel obnasat do kahlice, nastavka. Potem bi se odvajanje od plenic zavleklo v nedogled. Zato je res pomembno doumet, da so otroci različni. Ni dveh enakih. So si lahko podobni, ali pa povsem različni. Vsakega otroka je potrebno doumet in vzgajat ko popoln individum, osebek sam zase. Ne moreš se zanašat na neke fraze, ki jih pobereš iz interneta, ne moreš ga primerjat s sosedovim malčkom. Je lepo, če se sicer nauči delat stvari v nekih okvirjih, ni pa kaj narobe, če malo prehiteva ali je bolj počasne. Nič ni narobe, če otrok dojame kahlico za opravljanje potreb pri enem letu, ali če zna abecedo pri dveh. In nič ni narobe, če se kasneje odvadi plenice, kasneje shodi, kasneje se vsede, kasneje spregovori. Včasih moraš pogledat izven okvirjev, ki jih daje neka družba. In roko na srce, PRI DVEH LETIH NI NIČ NAROBE, ČE IMA OTROK ŠE PLENICO. Nič ni narobe z otrokom, nič ni narobe z mamico, s starši. Tako da niti ne bi razpravljala o kakšni lenobi staršev.
|