zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: Aniiita MM- ja, se zdi, da jih je od dojenja ponoči še težje odvajati kot od flaše.. Razen vztrajnega dajanja dude v usta tudi jaz nevem kaj bi Najboljše, da ji še dudo ukineš, pa bo boljše. Ker ta duda je tudi mene spravljala ob živce, odkar smo jo (pri 9,5 meseca) ukinili, je pa mir. Jaz sem ta prvo odvadila (pri 7-ih mesecih) nočnega dojenja tako, da ko se je zbudila in začela jokati, nisem nič prižigala luči, ampak sem jo samo lepo v temi božala in tolažila, dokler ni zaspala nazaj. (Dude ona za ponoči itak ni nikoli imela.) Prvo noč je trajalo 10 minut, naslednjo noč je jokala samo še pol minute, potem je par noči še samo zajamrala in takoj, ko sem jo začela božati po trebuščku, zaspala nazaj, po kakem tednu se pa niti zbujala ni več. Ta drugega ni bilo treba odvajati hranjenja ponoči, ker je sam lepo postopoma podaljšal spanje brez hranjenja do jutra - to presneto dudo je pa ponoči večkrat izgubil in se je samo zato zbujal. Potem je imel v posteljici 2 in si je vsaj eno večinoma sam našel, včasih pa tudi ne in mu je bilo treba pomagati. Potem pa mi je (ko je bil star 9,5 meseca) tašča rekla, da je brala, da je treba dudo vzeti pri 6 ali 7-ih mesecih, da je takrat najlažje. Pa sem rekla - ok, pa probajmo. Popoldan je kar v redu zdržal, proti večeru je bil malo siten (to bi sicer bil tudi z dudo), ker je bil že zaspan, ko sem ga dala v posteljico in je pojedel flašo, nato pa ni dobil dude, je pa začel tuliti. Sem pa pazila, da ne bi popoldan spal, da bo zvečer čim bolj zaspan. Lepo sem ga vzela v naročje, stisnila k sebi in je v minuti zaspal. Ponoči se je zbudil - believe it or not - SAMO 1x samkrat. Malo sem ga pobožala in je v minutki zaspal nazaj. Nisem mogla verjeti. Naslednjo noč se je tudi 1x zbudil, potem pa več ne in odkar nima več dude, spimo 100x boljše. Pa nisem mogla verjeti, da se je dude odvadil tako (rekla bi skoraj čudežno) zlahka, ker je bil - to moram poudariti - namreč pravi odvisnik - duda je bila v ustih kar naprej dan in noč, po možnosti še pa ena v roki. V par dneh se je pa vedel, kot da dude nikoli ni imel. Tako da - vsaj po naši izkušnji - imajo strokovnjaki, ki pravijo, da je treba dudo vzeti čimprej, čisto prav. Se je pa po tem še zgodilo enih parkrat, da je pa hotel jesti ponoči (kakih 3h, 4h) - ampak to se je zgodilo samo, ko je iz kakršnega koli razloga čez dan premalo jedel (ker je bil bolan, ker mu je nagajal zobek ipd.), če čez dan dovolj je, ni nobenega problema in spi od 20h do 7h/8h zjutraj. V takem primeru, ko je bil dejansko res lačen, pa nobeno božanje/tolažnje ne pomaga, takrat pa tuli kot bi ga iz kože dajal in če ga skušaš potolažiti, še bolj tuli, ker vidi, da mu nočeš dati flaše. Če ni lačen, pa se slučajno kdaj zbudi, je pa dovolj da samo narediš "šššš, ššš" pa že zaspi dalje.