ronja
|
Kako zdaj postopati naprej? Ne vem niti imena otroka. Kako je s tem? Imam kakšno možnost o soodločanju za ime otroka? Kako pa je s priimkom? Sam bi želel, da se otrok piše po meni. Kako naj rešim očetovstvo? Verjetno me punca sploh ni navedla kot očeta in se tudi ne bo strinjala s tem, da se me vpiše kot očeta otroka. Lahko sprožiš postopek za ugotavljanje očetovstva in če si res oče, kakor veš, da je res, je brezplačen, plača država, se mi zdi (ali pa ona, samo dvomim). Potem te navedejo v uradni rojstni list kot očeta in s tem pridobiš svoje očetovske pravice (torej stike, ki pa bodo na začetku zelo omejeni, ker je dete še dojenček, kasneje pa lahko seveda zaprosiš za povečanje trajanja stikov) in seveda tudi očetovske dolžnosti (preživnina itd...). O priimku v tem primeru po moje ne moreš odločat, saj to odločata starša skup, če pa se ne moreta domenit, bo obveljala volja tistega starša, pri katerem otrok živi - torej njena, saj ji noben sodnik ne bo vzel dojenčka, sploh če ga doji. Bi morala res delat nekaj ornk narobe, pa ne pišeš, da bi se drogirala, pila, živela v neurejenih razmerah in ne bi skrbela za dojenčka. kar se stikov tiče, je zelo odvisno od tega, kaj sta vidva imela prej: če si jo recimo tepel, potem se lahko za nenadzorovane stike z otrokom pod nosom obrišeš, pa če maš 1o novih partnerk. Če se samo nista razumela, pa lahko mogoče dobiš na začetku sicer samo pol ure ali uro, kasneje pa vedno več časa 1:1. Na začektu verjetno ne boš smel odpeljat dojenčka kar kamorkoli in tudi ne boš smel pripeljat svoje nove k bivši na stike, to ti mora bit jasno. Na začetku bodo stiki gotovo tako urejeni, da bo bivša zraven, ker se mora otrok najprej navadit tuje osebe - dojenček te bo namreč prvič videl. Najprej greš lahko lepo do nje (kontakt dobiš pri babici, če ga ne ve, jo lahko tam počakaš, kadar se najavi) in jo vprašaš, če te je navedla kot očeta, se zmenita, da bi ti to rad, če te še ni in te vpišeta - to se naredi na csdju, je ful izi, en pildek podpišeta oba in to je to. (to moramo tudi neporočeni vsakič podpisovat, lubi se lahko vsakič premisli, pa reče, da ni oče (ampak očitno si ne bo), če bi bila poročena, pa bi bil otrok avtomatsko njegov). Če ne bo šlo tako zlahka, lahko greš na pristojni csd in tam poveš, da si oče tega otroka in da bi rad priznal očetovstvo in ker se partnerka ne strinja, bi rad naredil test očetovstva, pa te bojo napotili naprej. Verjamem, da bi temu rojenemu otroku bilo bolje pri nama, ampak mislim, da je to nemogoče dosečt, ali pač? Če mama sicer lepo skrbi za otroka, potem je to res skoraj nemogoče, ja. Vsaj pri dojenčku... Najstniki lahko sami odločajo, pri kom bojo, če jih seveda oba hočeta, sicer nimajo izbire. Dojenčki pa ne in noben sodnik ne bo mladi mamici vzel dojenčka. Zelo rad bi pa tudi dosegel, da pusti pri miru mojo babico, saj je bolana, kot sem že napisal in zelo čustveno prizadeta. Zaradi tega mi je zelo hudo. Dokler babica sama ne reče, da tega noče ali pa je neprištevna, ti tu ne moreš nič. Onidve se smeta družit, če hočeta. Če babica tega noče, ji lahko enostavno pove in verjetno ne bo več hodila tja. Če to ne bi učinkovalo, lahko izdajo prepoved približevanja, ampak dvomim, da bi bilo to potrebno. Če pa babica tega njej ne pove, pa nimaš kaj. Nečesa nisi povedal: zakaj se babica počuti krivo? Če ji res nisi nič žalega naredil in se je ona to kar tako iz milega neba odločila, ne vem, zakaj bi se potem babica počutila krivo...