Naty*Taja
|
IZVIRNO SPOROČILO: zaliga Kot ste videle v naslovu, sem že čisto obupana... Naša je stara 18 m. in ME ne uboga čisto nič!!! Ko se hranima paca po mizi, ji vzamem žličko - kriči, ji vrnem, mi vrže po možnosti v glavo...se grema previt - me brca, da ne govorim, da se sprva lovima po sobi 15 min., ji rečem da se grema oblečt, ni šans, beži in se meče po tleh, če jo dvignem na silo, se zvija kot kača, me praska, včasih celo ugrizne... Punce kje sem nardila napako????? - nič nisi narobe naredila! Sam v takem obdobju je in za njim pride obdobje, ko bo ful prijazna in ustrežljiva, če je po standardih Res nimam več živcev, ko vse leti po stanovanju, od telefonov, pilotov, kock...ko dobim kaj v glavo!! - če se takole trma, jo zapri v en prostor na ohlajanje. Ponavadi pridejo ven kot angelčki. Zapreš vrata in držiš kljuko - ker je stara 18 m torej minuto in pol! Poskusi, zgubit nimaš kaj, pa zgolj za informacijo, pri nas tole pri obeh čist lepo deluje. Je pa to tudi nasvet one oddaje o varuškah, ki pomagajo familijam otroke obvladat. Kaj storit???? Kako jo tega odvadit???? Ali ima mogoče katera kakšno dobro knjigo??? Ne mi rečt prosim, naj ji stvari razložim, ker ji, pa dela isto naprej. Povem ji, da sem užaljena, če dela to in to...a mislim, da je za take stvari še premala?!- ja, definitivno je premala za resnično razumevanje takihle stavkov. Otročki nekje do tretjega leta niti približno ne razumejo povezave vzrok-posledica in ravno zaradi tega jim nič ne zaleže, če jim rečeš: če ne boš to, bo to.,.. So na stopnji razumevanja bolj v tej smeri, da bodo nekaj prenehali delat, če se jim bo zaradi določenih dejanj, zgodilo nekaj, kar jim je nelagodno. Npr. Če se igra z žličko, ji povej, da se to ne dela, pokaži ji kako je prav in to moraš ponavljat, kakor dolgo pač ne bo skapirala. Seveda ne v eni rundi. Dvakrat ji povej, potem pa ji žlico vzemi. Na trenutke jo ignoriram, a ko ji vzamem žličko vstran pri hranjenju, potem noče več jest naprej...tu spet nastanejo težave, saj "mora" jest, ker je tako že krepko pod mejo teže...- sej če se sam igra z žlico, a se potem kej naje? Ti kr vztrajaj, sej ko bo skapirala, kje je meja, bo po moje čist ok. Upam, da nisem preveč zatežila in da razumete kaj sem sploh hotela povedat, vprašat...- ja te čist zastopim, ker smo šli vsi skoz tole, no vsaj večina. Itak je tako, da izjema potrjuje pravilo, tak da sigurno je kje kak otrok, ki ni tak. Blagor tisti mami! Vesela bom vsakega nasveta!!! Če obstajajo kakšne delavnice tako kot v ZDA, bom tudi vesela za informacijo, ker bi z veseljem poiskala strokovno pomoč...