Anonimen
|
Saj je čisto preprosto (v teoriji ). Je čas za igro in je čas za resnost. Tudi za otroke to velja. Mi je povsem normalno, da enoletnik, ki se šele uči osnov hranjenja, paca, stiska hrano, jo meče na tla. Dvoletnik pa običajno že lepo uporablja žlico in vilico in je že čas za učenje osnov bontona, npr. da se je za mizo, da se med hranjenjem ne teka sem in tja, igra, paca. Ampak to se doseže samo z doslednostjo. Vsakič znova. Doslednost glede čisto vsega. Zato je vzgoja težka, ker ni enkrat bom, drugič pa ne. Treba je vsakič. Drugače otrok ne ve, kaj pravzaprav od njega pričakujemo. Enkrat dobi tako sporočilo, naslednjič drugačno. Treba je biti temeljit! In če se ne sme pacati, se ne sme pacati. Pika. To je pravilo. Uresničil pa ga ne bo otrok, temveč ga bomo uresničili staši. Kako? Da se bomo tega pravila držali kot pijanec plota. In če se tega pravila otrok ne drži (jasno, da bo preizkušal, če so meje trdne ali premakljive, to je normalno za vsakega, še tako pridnega otroka), je potrebno ukrepat s kaznijo, ki pa mora tudi biti jasno odmerjena in usmerjena. Da otrok ve, kakšne posledice lahko pričakuje. In da ve, zakaj ta posledica je taka kot je. Torej, pred kosilom jasno povej, kakšno obnašanje pričakuješ, če se tega drži, sledi glasna pohvala, pa kako si ponosna nanj, ker zna tako lepo jesti,... Če packa, ga opozori, da se tega ne počne, ker ni lepo, vljudno. Če bo še naprej pacal,povej še enkrat in povej, da bo ostal brez kosila, če bo nadaljeval. Če bo še paval, mu kosilo vzemi. Naša je potem ponavadi začela tuliti, da bi jedla in je dobila kosilo nazaj, pod pogojem, da je jedla tako, kot je treba. Če je spet pacala, sem ji vzela dokončno. Naslednji obrok je bil malica. In tam je veljalo isto pravilo in iste posledice (dobre ali slabe). In isto za večerjo, zajtrk, malico, kosilo, dan za dnem. Naša je hitro pokapirala. Ko je bila lačna, je jedla kot se spodobi , zdaj je kosilo en luštn čas, ko se smejimo, klepetamo in uživamo v hrani ter medsebojni družbi. Vzgoja bi pravzaprav morala slediti 1. (al kateri je že) Newtonovemu zakonu: akcija je reakcija.
|