|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 18:03:57   
darja.mark
Mene pa zanima mnenje in izkušnje predvsem tistih ki imate leče, očala,....

Kot vemo je bil 1. marca sprejet nov zakon, s katerim dobimo nekatere pripomočke zastonj oziroma ceneje kot prej. Pa sem na netu mal brskala in prebrala, da preden greš k okulistu da je treba meti napotnico od osebnega zdravnika. Sem klicala v neko optiko, da preverim kako je glede tega...pa so mi rekli (da ne omenjam da je ženska na drugi strani bila zelo nesramna, čim sem omenila da se zanimam pač za izdelke glede novega zakona....saj, ko je zastonj ali poceni noben ni več prijazen user posted image ) da saj povsod piše kako in kaj in da naj tako tut naredim. Sem rekla če mi pač ona lahko pove kako je s tem, da zato pa so tam in da sem zato tut poklicala. Je s težkim srcem rekla, oziroma vn padla, da ja, da moram itit po napotnico k osebni zdravnici da če grem h kateremu koli specialistu da tut rabim napotnico ane? In da je tako tudi za okulista. Okej, mi je blo mal čudno tole z napotnica, ampak če tko pravjo,....

No in grem jst danes po napotnico...že ko sem se naročala po telefonu mi je sestra rekla da ne ve za kaj se gre, kakšne napotnice, da tega pa ni, oni to ne dajejo. Ker sem vztrajala je rekla da naj pridem in se bove z zdravnico pomenile. No in sem danes šla. pridem notri in zdravnica skoraj čist vn pade, da kaka napotnica, da ne rabim nobene napotnice za okulista, da to grem samo tja in me morajo vzeti. Tolk je govorila da sem jo komej ustavla in prekinla in rekla da k okulistu hodim že več kot 10 let, res nisem nikoli mela nobene napotnice, sam zdej je ta zakon za pripomočke če hočeš ceneje dobit ali zastonj, da pač rabiš napotnico. In ona je 100 % prepričana da ne. Je rekla da ne bo napisala, da se to ne piše in da naj grem kar lepo v optiko in me morajo vzeti. In da če bojo hotli napotnico jih lahko prijavim na ZZZS ker se to ne sme sploh zahtevat.

?? Itak sem bla čist zmedena in zdej ne vem komu sploh verjet user posted image

A je mel kdo od vas podobno izkušnjo? Je kdo šel že po leče oziroma očala v tem času ko je ta zakon zunaj?
Vsako mnenje mi bo pomagalo ker zdej pa res ne vem kaj naj....zakaj bi plačala za leče če jih lahko dobim zastonj...le zakaj pol toliko plačujemo za zdravstvo? Konec koncev te stvari niso glih poceni....

Hvala da ste prebrali in še bolj hvala tistim ki si boste vzeli čas pa odgovorili.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 18:08:32   
s.
Kolkr jst vem, smo do zdaj imeli napotnico od okulista za k optiku in ne od osebnega zdravnika, kamor so vpisali kaj rabiš in tudi potem je ta napotnica šla morebiti tudi na komisijo...

Pojma nimam...

(odgovor članu darja.mark)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 18:11:21   
Rožica I
A za leče tudi velja po novem?
Super, ker sem ravno pred nabavo le teh user posted image !

_____________________________

ROŽICA

(odgovor članu s.)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 18:16:41   
diva 4
Očala nosim že 27 let in sem še vedno morala imeti napotnico za okulista in sem jo tudi vedno brez težav dobila.
Enako velja za leče.

(odgovor članu Rožica I)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 18:21:21   
nynna
Jaz že nekaj let hodim na preglede k okulistu in to z napotnico osebnega zdravnika. (nazadnje sem bila v torek). Okulist mi da pa potem recept za optika pri katerem dobim očala oz. šipce ki so subvencionirane če jih menjaš na dve ali tri leta, ne vem točno.
Tako prakso imam jaz že kar enih 8 let.

(odgovor članu darja.mark)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 18:28:34   
majch
očala ima že kar dosti let. Nazadnje sem jih menjala pred kakim mesecem. Napotnice več ne rabiš. Pokličeš okulista in se naročiš. Pregled in očala ti pripadajo vsake 2 leti mislim. No, pregled opraviš na kartico, če ima okulist koncesijo seveda. POtem dobiš papir za izdelavo očal. In greš k optiku, kjer ti ljuba mati slovenija podarja cca 40e in optik ti za ta denar ponudi par modelov poceni in manjkvalitetnih očal. Recimo, da služijo namenu. Če tega nočeš, si lahko doplačaš še kar lep denar in dobiš boljše okvirje in boljša stekla. Kolikor si pač pripravljena zapraviti.
Za kontaktne leče ne vem drugega kot da se naročiš za pregled, dobiš par leč za probat in jih potem kupiš pri optiku kadar ti jih zmanjka.

_____________________________

I'm back and I'm bad.

(odgovor članu nynna)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 18:38:15   
issa
ja napotnico rabiš od okulista ne od osebnega zdravnika... okulist ti določi neko vsoto ki ti jo da tale zzzs za očala, ja res dobiš očala zabstojn, samo to so čisto osnovna "plastična" očala tako kot tudi stekelca so čisto navadna berz dodatnih funkcij kot je recimo fotostekla, antireflek in takšni heci. torej čista gola osnova. če pa želiš kaj bolj kvalitetno pač doplačaš od tistega kar je na receptu napisano in podpišeš izjavo da pač želiš "nadstandardna očala" .... tako, kar se pa tiče kontaktnih leč, pa nevem točno, morem mojega vprašat ko pride domov, on je v tej stroki,..ker prej so meli da si mel do očal (da ti zdravstvo kaj da zraven) pravico na vsake dve leti,..kak pa je zdaj pa tudi nevem, user posted image user posted image ko bom vedla napišem, oki? user posted image

(odgovor članu nynna)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 18:51:07   
Anonimen
takorekoč novi zakon ni spremenil skoraj ničesar, ne?


(odgovor članu issa)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 19:17:20   
viroza
Tanov zakon vsebuje:čisto navadne šipce steklene
                                  okvirji za stare mame
Pa si pomagej ko veš in znaš.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 19:18:16   
kajajaka
res je k.tja, novi zakon ne spremeni skoraj ničesar.
Prej si šel k okulistu (brez napotnice) in dobil tam napotnico oziroma naročilnico za optični pripomoček (beri očala) in dobil okoli 25-30€ vrednosti, ostalo si moral doplačati.

Leče na naročilnico ti pripadajo le ob izrednih astigmatizmih ali ostalih okvarah oči..., kjer leče dokazano lahko bolje koristijo pacientu kot očala. V nasprotnem primeru so leče lepotni dodatek in so samoplačniške. Kolikor vem, se tu ni nič spremenilo.

No, sedaj ti pa na naročilnico (ki jo še vedno dobiš pri okulistu) pripada vrednost 41€ in za to vrednost ti mora optik ponuditi in izdelati očala (ampak ponavadi so to okvirji model iz leta 1980 in navadna steklena katastrofalna stekla...). Vse ostalo - modni okvirji, tanjša stekla, premazi proti bleščanju, premazi proti praskanju... so še vedno samoplačniški...

Torej se ni spremenilo nič - razen moja babi bo sedaj dobila očala zastonj, ker je z vsem zadovoljna... ampak ona je že prej doplačala kakšnih 10-20 €, ker si je vedno najcenejšo varianto izbrala.

Moja očala bodo še vedno okoli 250€ in leče si bom še vedno sama kupovala... user posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 19:29:29   
Rožica I

IZVIRNO SPOROČILO: kajajaka


Moja očala bodo še vedno okoli 250€ in leče si bom še vedno sama kupovala... user posted image


Samo zakon je pa dober, ne user posted image ?!

_____________________________

ROŽICA

(odgovor članu kajajaka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 19:39:53   
issa
ja tak je zdaj z temi kontaktnimi lečami, moj je povedo da se zadeva okoli kontaktnih leč ni spremenila tako da velja isto kot je prej, zabstojn imajo samo tisti kontaktne leče, ki imajo visoko dioptrijo (po njihovih merili nad -8,00), kar je pa manj se pa normalno kupi!
ja tak je zakon je blesav, zabstojn dobiš res tiste omaste očale, no  ok se priznam nekateri so mogoče kar spremenljivi okvirji, samo če imaš močno dioptrijo in če ne želiš doplačat, dobiš taka stekla noter, ko pir poden,. tak da krš vse skupaj! edino kar je, če ti okolist določi neko vsoto (recimo ...100,00 eur) na receptu ( ja hecno okolist določi) pa ti ne želiš tistega kr ti ponujajo, pa pač doplačaš neke zraven in maš tisto kar želiš..torej neke malega pa le je več kot je včasih bilo! prej so ti dali samo nekje da so stekelca pokrili.

(odgovor članu Rožica I)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 20:06:26   
veselka
jaz sem tud vedno rabila napotnico od osebnega zdravnika za okulista... pri okulistu sem dobila pa napotnico al recept za očala.

_____________________________

31.8.09, 9.55 Aurora - 54 cm, 4100 g, og 35 cm.

11.10.11, 15.25 Gabriel - 55 cm, 3930 g, og 36 cm

(odgovor članu issa)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 20:18:18   
issa
hm vseposod je drugače, očitno. Jaz vem da prej nisem rabla napotnic za okolista( razen ko sem prvič sploh bila), pač poklicala sem tja in se naročila. Zdaj pa hodim v optiko kjer nudijo zdravniške preglede, in pol kr tam vse uredim.

(odgovor članu veselka)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
10.3.2010 23:42:46   
darja.mark
najprej ena veeeeelika hvala da ste ble tko pridne in tko številno odgovorile user posted image user posted image

no pa smo tam ko smo bli. se pravi bom za lečke kar mogla plačevat še naprej :(  hja no sj druzga očitno ne ostane. sam so pa face teli naši....naredijo nk zakon ki skoraj nobenemu ne koristi...kvečjemu še večjo zbrko nardijo ko pol ne veš kako pa kaj....eh ta naša država...našponajo nas kjer se le dauser posted image

(odgovor članu darja.mark)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
11.3.2010 6:49:24   
Nikica
No, mi smo v optiki ta teden naročili stekla za sina. Pred tem smo bili z napotnico pri okulistu, ki nam je dal napotnico/papir za optika. Tam smo se zmenili za najboljša stekla, ni da ni, eno steklo stane 50 eur. Za sina je to vse zastonj, krije zavarovalnica, doplačati moramo le montažo (17 eur). Okvirjem smo se odrekli, moram podpisati še eno izjavo...ker so ta, ki jih ima neuničljiva, iz titan flexa, oni pa bi mi ponudili čisto navadna plastična (mi je sam optik odsvetova). In sem vprašala, kaj pa če naša slučajno uniči sin, ali ima pravico vseeno do brezplačnih okvirjev kasneje. No, uglavnem nima, pravico ima otrok enkrat letno. Pa še to bi opozorila, ko dobite izvid/napotnico od zdravnika za optiko, ne čakajte predolgo, ker velja samo 30 dni. In potem recimo, če je ne izkoristite, imate pravico do nje šele čez leto.

(odgovor članu darja.mark)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: OPTIKI IN NOV ZAKON
11.3.2010 7:24:34   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: majch
In greš k optiku, kjer ti ljuba mati slovenija podarja cca 40e in optik ti za ta denar ponudi par modelov poceni in manjkvalitetnih očal.

Ljuba Slovenija ti podarja med 50 in 100€, očal je pa na voljo ogromno. Vsaj v Hartlauerju, kjer sem si jih jaz ogledala. Na pregled grem pa aprila v diagnostični center Clarus, ki ima še večjo izbiro. Kvaliteta seveda ni najvišja in tudi med poznanimi firmami ne moreš izbirati, so pa vsa očala po standardih (kar pomeni, da služijo svojemu namenu v "garancijskem roku").
IZVIRNO SPOROČILO: issa
to so čisto osnovna "plastična" očala

Ne drži. Izbiraš lahko tako med plastičnimi, kakor tudi med kovinskimi okvirji.
IZVIRNO SPOROČILO: viroza
okvirji za stare mame

IZVIRNO SPOROČILO: kajajaka
ampak ponavadi so to okvirji model iz leta 1980

Tudi to ne drži. Izbira okvirjev je velika in oblika ter videz sta pri nekaterih več kot sprejemljiva, je pa res, da ne govorimo o okvirjih dražjih materialov in blagovnih znamk.

Je pa res, da za okulista ne potrebuješ napotnice od osebnega zdravnika, vendar sem jo šla jaz kljub temu iskat in to na 1. dan veljave novega zakona, pa nisem imela nobenih težav s tem, da sem jo dobila. Kakor je bilo meni razloženo v Clarusu, bodo stekelca popolnoma zastonj, je pa res, da moram doplačati stanjšanje.
.

(odgovor članu majch)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?