|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Očka na porodniško!
25.3.2011 11:10:14   
tajtaja
Mamica je koristila normalen porodniški dopust, ker pa je dobila službo, na katero že čaka nekaj let, se je odločila da jo sprejme in začne delati. Otrok je sedaj star osem mesecev. A pripada očetu, da izkoristi razliko do konca porodniške?

Največja sreča so otročki, zato sem srečna petkrat.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Očka na porodniško!
25.3.2011 11:17:04   
zmajaz
Seveda mu pripada - samo vlogo je treba dati na CSD in napisati, da je prišlo do spremembe zato, ker je mamica dobila službo, pa ne bo noben problem.

Ta večja: 05.01.2008
Ta mali: 01.05.2009

(odgovor članu tajtaja)
Neposredna povezava do sporočila: 2
25.3.2011 11:17:18   
zaspancek1
Ja, lahko. Naj pokličeta na pristojni CSD in tam uredita vse potrebno. Gre pač za naknadno spremembno koriščenja dopusta za nego in varstvo otroka (pred porodom je mama napisala oz. izpolnila obrazce, da bo to koristila sama), ki je možna, če obstajajo utemeljeni razlogi (nova služba vsekakor je).

(odgovor članu tajtaja)
Neposredna povezava do sporočila: 3
25.3.2011 12:50:16   
tajtaja
To je že naredila in gospa na CSD-ju ji je rekla, da bi to koriščenje očeta mogla že takoj vpisat in se zdaj ne da nič več naredit.
To je tudi meni zelo čudno in neverjetno. Ker prej res ni vedela, da bo do tega prišlo!

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
25.3.2011 13:07:53   
liliana
Potem pa daj tej gospe na CSD prebrat 29. člen Zakona o starševskem varstvu.....
29. člen

(dogovor o izrabi dopusta za nego in varstvo otroka)

Starša se pisno dogovorita o izrabi dopusta za nego in varstvo otroka 30 dni pred potekom porodniškega dopusta. Dogovor predložita centru skupaj z zahtevo za uveljavljanje pravice in z njim seznanita svoja delodajalca.
Pisni dogovor preneha veljati, če:
1. nastopi smrt enega od staršev,
2. eden od staršev zapusti otroka,
3. postane eden od staršev na podlagi mnenja pristojnega zdravnika, trajno oziroma začasno nesposoben za samostojno življenje in delo.
Pisni dogovor se spremeni, če:
1. nastopi razlog za podaljšanje dopusta za nego in varstvo otroka v času dopusta za nego in varstvo otroka,
2. se pričakuje rojstvo drugega otroka,
3. nastopijo druge okoliščine, ki vplivajo na predhodno odločitev staršev (kot je bolezen, ki traja daljše obdobje, napotitev enega od staršev na delo v tujino, izobraževanje, izguba oziroma sprememba zaposlitve).
Če se starša ne moreta dogovoriti o izrabi dopusta za nego in varstvo otroka ali je njuna odločitev v nasprotju s koristjo otroka, odloči o tem center, ki pri tem upošteva koristi otroka.
Če izrabi dopust za nego in varstvo otroka samo eden od staršev, se ne sklene pisnega dogovora iz prvega odstavka tega člena.

Mislim, včasih mi je kar slabo, kakšno aroganco in lenobo si privošči osebje državnih institucij......

(odgovor članu tajtaja)
Neposredna povezava do sporočila: 5
25.3.2011 13:10:09   
ALWAYS LARA
to se vsekakor da narediti, tudi jaz sem imela tak primer. mož je šel zadnji mesec na porodniško, ker sem dobila novo službo. sem pa mislim, da mogla prinest podpisano tanovo pogodbo o zaposlitvi kot dokaz.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 6
25.3.2011 16:53:40   
zmajaz
Joj s temi ženščinami na CSD-jih so vedno križi in težave - pa ne samo z njimi, tudi drugod (ZZZS; zavod za zaposlovanje ...). user posted image  Jo bo treba malo v roke vzet - kar tisti člen iz zakona, ki ga je liliana prilepila si naj natisne in ji ga pomoli pod nos. NIč naj se jim ne pusti - saj če vidijo, da točno poznaš svoje pravice, kar hitro obrnejo ploščo.
Kolegica je 2x naredila tako, da je šla predčasno delat in je oče dalje koristil porodniško, pa sploh ni šlo za spremembo zaposlitve, ampak so ji enostavno v službi rekli, da jo rabijo prej in je šla, CSD ji pa ni nič kompliciral zaradi tega, ker je prišlo do spremembe in prvotno ni bilo planirano, da bo zadnji mesec oz. malo več dopusta za nego koristil partner.

(odgovor članu tajtaja)
Neposredna povezava do sporočila: 7
25.3.2011 17:04:32   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
Mislim, včasih mi je kar slabo, kakšno aroganco in lenobo si privošči osebje državnih institucij......

Meni tudi - da ne govorimo. Sicer malo izven konteksta, pa dobro - mi imamo na naši izpostavi ZZZS take arogantne ženske, da te kar mine, če morš it tja kaj urejat. In smo imeli situacijo, da je umrl tast, firmo bo oz. zdaj že je dedoval moj mož, vmes do zapuščinske se pa pač ne da naredit prenosa firme in smo pač v skladu z zakonom delali še vse na tastovo ime in tastovo davčno št. Pridem pa potem, ko je bil prenos že narejen, na ZZZS naredit spremembo (odjavo delavcev in ponovno prijavo na novo ime firme), pa mi ženska začne nakladat, da bi bilo treba z dnem smrti delavce odjavit, jih dat vmes na borzo in ne vem kaj še vse ... V sekundi mi je dvignilo pritisk, sem ji scitirala zakone, slučajno sem neke printe imela celo s sabo, ker sem pred tem še nekaj drugega urejala in sem ji še tisto pod nos pomolila, naj si prebere, zapovrh sem ji pa še z odvetnikom zagrozila, če ne bodo naredili tako kot je treba (ker vem, da ZZZS ma sploh včasih neke svoje čudne ideje), pol je pa v sekundi obrnila ploščo in začela jamrat, da oni pa to ni nič vedela, da je tako, da saj jih nihče nič ne obvesti, kako in kaj, da saj oni tam bi morali biti že skoraj pravniki ... user posted image  češ da saj zdaj se bodo pa na našem primeru naučili, pa bodo drugič vedeli, kaj in kako. Mater jim vidim - ne morem lepše rečt - če si sam ne poiščeš informacij, bi te v taki situaciji, ko si že itak na tleh, še povsod zafrknili, ker so preleni, da bi spremljali vsaj tiste zakone, ki se tičejo konkretno njihovega dela in moraš ti biti tisti, ki jim poveš, kaj in kako, če ne ti vse zafrknejo. Saj sem rekla ženski - da mi smo tudi morali zraven te situacije postati že kos pravnika, ker kamor koli pridem urejat zadeve, ne samo da mi ne znajo svetovati, še vse bi mi narobe naredili, če si ne bi jaz prej prebrala zakonov in točno vedela, kaj in kako. user posted image  Taka je ta naša javna uprava. In če sem se kaj naučila v tej situaciji, sem se to, da se ne moreš nič zanesti na nikogar razen nase. Tako - pa sem se malo skašljala. user posted image

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 25.3.2011 17:06:48 >

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 8
26.3.2011 20:49:47   
sunny24
Jst bi tudi mela eno vprašanje na to temo...

20.6. začnem s porodniško, ker pa mi ostane en kup letošnjega in še dopust, ki ga dobim drugo leto, pa še višek ur (skupaj sem lahko skoraj 2 meseca doma)...Ali bi jst lahko prekinla porodniško 2 meseca prej, bla na dopustu, mojo porodniško pa bi prevzel partner?
Delodajalec se s tem strinja, zanima me samo, ali bi šlo skozi na CSD in kdaj jim morem to sporočit-na začetku ali naknadno.

Hvala za odgovore...user posted image

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 9
27.3.2011 3:30:48   
liliana
Komot lahko koristi partner 2 mesec dopusta za nego in varstvo otroka......

Iz zgoraj napisanega pa je bolje, da javiš to prej in ne naknadno, glede na to, da že veš, da bi storila tako.....lahko javiš seveda tudi naknadno, samo se lahko zgodi, da se boš morala malo prerekati z referentko na CSD......

(odgovor članu sunny24)
Neposredna povezava do sporočila: 10
28.3.2011 13:12:04   
zmajaz
Ja - se strinjam z liliano - že ob oddaji vloge za nego invarstvo otroka točno navedi, koliko tega dopusta boš koristila ti, koliko pa mož, pa ne bo nobenih problemov. Če bosta pa naknadno spreminjala, pa znajo komplicirat - odvisno od CSD-ja in odvisno od referentke, na katero naletiš.

(odgovor članu sunny24)
Neposredna povezava do sporočila: 11
28.3.2011 20:42:51   
Anonimen

Iz zgoraj napisanega pa je bolje, da javiš to prej in ne naknadno, glede na to, da že veš, da bi storila tako.....lahko javiš seveda tudi naknadno, samo se lahko zgodi, da se boš morala malo prerekati z referentko na CSD......

Za nekaj boljšega vzdušja user posted image .

Jaz sem jo enako spraševala pred nastopom porodniške - kaj če se kaj spremeni - pa je rekla ja nič, napišete izjavo, da so se okoliščine spremenile tako in tako - in je potem pač drugače in ne tako kot je bilo v osnovi. Niso vsi čisto levi.

(odgovor članu liliana)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
29.3.2011 9:57:33   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka

Za nekaj boljšega vzdušja user posted image .

Jaz sem jo enako spraševala pred nastopom porodniške - kaj če se kaj spremeni - pa je rekla ja nič, napišete izjavo, da so se okoliščine spremenile tako in tako - in je potem pač drugače in ne tako kot je bilo v osnovi. Niso vsi čisto levi.

Saj niso vsi levi......eni niso, so tudi taki, ki te zelo lepo poučijo o vsem, eni so levi, enim pa se enostavno ne da in delajo po liniji najmanjšega odpora......

Običajno pa takoj, ko jim daš na lep način vedeti, da pa ti neke svoje pravice vsaj malo poznaš, lepo obrnejo ploščo......

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
30.3.2011 16:08:19   
sunny24
Liliana in zmajaz, full vam hvala za odgovore!!! user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 14
4.4.2011 10:21:03   
tajtaja
Se je ponovno obrnila na CSD, preverjali so vse jpovprek, nekaj klicali tudi v LJ., ampak ne. Žal se ne da!
Res čudno!

(odgovor članu sunny24)
Neposredna povezava do sporočila: 15
4.4.2011 10:32:05   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: tajtaja

Se je ponovno obrnila na CSD, preverjali so vse jpovprek, nekaj klicali tudi v LJ., ampak ne. Žal se ne da!
Res čudno!

Ja kako , da ne, kaj jim pa jeuser posted image  Jest sm imela isti primer pa se je dalo. Ne vem kaj komplicirajouser posted image

(odgovor članu tajtaja)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
4.4.2011 11:05:57   
ALWAYS LARA
evo preber 30. člen, pa sprintej pa nes na csd!
http://www.uradni-list.si/1/content?id=85637

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
4.4.2011 11:19:54   
zmajaz
Tako je - sprintajte si ustrezne člene Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (29. člen) in pa tegale pravilnika, do katerega je dala link always lara, pa pojdite nazaj na CSD in jim povejte, naj se ne za**bavajo, ker kršijo zakon, s tem ko ji zavračajo pravico, da v danih okoliščinah spremeni dogovor o izrabi starševskega dopusta. Če se še vedno "ne bo dalo", bi se pa jaz kar neposredno na ministrstvo za družino in socialne zadeve obrnila, pa jim naj oni povedo, da ne samo, da se da, ampak da so to v skladu z zakonom DOLŽNI urediti, če so sami toliko nesposobni. Pa kaj je to za en CSD, no. Taki mi res dvignejo pritisk. Sreča, da naš CSD ni tako zatežen. Nikar naj se tale kolegica ne pusti odpraviti, ker nimajo prav!

< Sporočilo je popravil zmajaz -- 4.4.2011 11:20:29 >

(odgovor članu ALWAYS LARA)
Neposredna povezava do sporočila: 18
5.4.2011 11:47:45   
tajtaja
Ja, to je CSD M. Sobota!

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 19
5.4.2011 12:04:32   
ALWAYS LARA
a si zrihtala?

(odgovor članu tajtaja)
Neposredna povezava do sporočila: 20
7.4.2011 9:44:09   
tajtaja
Ni to zame (HB) ampak za eno znanko. Sicer je ona v ponedeljek že začela z delom na novem del. mestu in ko sva se v nedeljo pogovarjali, se mi je zdelo, da se je vdala. No, upam, da bo šla v akcijo.
Jaz bi sigurno šla do konca.

(odgovor članu ALWAYS LARA)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?