Skye
|
Vaša prehrana naj bo pestra in kalorično dovolj bogata. Ali ste bili v zadnjem času podvrženi shujševalnim dietam? Poskrbite, da bo vsaj nekaj mesecev pred zanositvijo vaša teža »idealna«. Otroci, rojeni materam, ki so bile pred nosečnostjo pretirano suhljate, so navadno nekoliko lažji, saj iz materinega telesa v najbolj občutljivem prvem trimesečju niso mogli prejemati osnovnih vitaminov in mineralov. Past vegetarijanske prehrane je ravno v tem, da prihaja do kalorično prenizkega vnosa hrane, pogosteje kot ob mešani prehrani utegne telesu primanjkovati folne kisline, železa, vitaminov B12 in B6 ter cinka. Če uživate mlečne izdelke, če so na vašem jedilniku morski sadeži in jajca, veliko sadja in zelenjave, oskrbujete telo in plod z vsemi nujno potrebnimi hranilnimi snovmi. In vendar – če vaše prehranjevalne navade kakor koli odstopajo od priporočenih, se pred nosečnostjo oziroma takoj, ko zanjo izveste, posvetujte s svojim zdravnikom. Poleg kvalitetnih beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob potrebujete med nosečnostjo večje količine vitaminov B in C. Veliko ju je v sadju in zelenjavi; posvetujte se z zdravnikom o jemanju vitaminskih dodatkov. Izmed vseh rudnin je najbolj pomembno železo, ki omogoča osnovne kemične procese v telesu (oskrbovanje tkiv s kisikom). Brez železa postanete slabokrvni ter posledično utrujeni, zelo verjetno pa je, da železa primanjkuje tudi plodu. Uživajte veliko hrane, bogate z železom (temnolistnata zelenjava, rdeče meso, jajca), in se posvetujte z zdravnikom o jemanju nadomestkov. Folna kislina preprečuje poškodbe nevralne cevi pri plodu. V kupljenih odmerkih od 0,4 do 0,8 mg jo je priporočljivo uživati že tri mesece pred zanositvijo in potem še prvo trimesečje nosečnosti. Sicer pa je veliko folne kisline v listnati zelenjavi, surovem zelju, jajcih, bananah.
|