Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: Nujni delež pri dedovanju 25.5.2007 10:55:14
|
|
|
|
lemavrica
|
Mislim da ima v tem primeru žena prednost pri dedovanju pred brati in sestrami.
|
|
RE: Nujni delež pri dedovanju 25.5.2007 11:10:54
|
|
|
|
April
|
Nujni dediči so le zapustnikovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, starši in zakonec. Bratje in sestre pa le, če so trajno nezmožni za deloi in nimajo sredstev za preživljanje. Da si sploh lahko nujni dedič pa moraš biti najprej zakoniti dedič.. V tvoujem primeru so zakOniti dediči žena in otroka. Ne vem za kaj otroka nimata pravice po akonu dedovati? To bi bilo edino v primeru, če bi jih bil zapustnik dal v posvojitev. Torej deduje žena polovico in otroka polovico. Če zapustnik zapusti oporoko v kateri kot edinega oporočnega dediča navede ženo, imajo otroci pravico uveljavljati nujni delež, kar znaša polovico zakonskega.
|
|
|
|
RE: Nujni delež pri dedovanju 25.5.2007 11:12:52
|
|
|
|
April
|
Sem še enkrat prebrala, da ima ona otroka ne pa on. Torej je edini zakoniti dedič žena. Nujnih dedičev v tem primeru ni.
|
|
|
|
RE: Nujni delež pri dedovanju 25.5.2007 11:13:10
|
|
|
|
Anonimen
|
Otroci ne morejo dedovat ker niso njegovi. Sestre in bratje tudi ne, ker je bil oženjen. Deduje samo njegova žena. Bratje in sestre dedujejo samo v primeru da umrli ni bil poročen ali imel izvenzakonske zveze in je brez svojih oz. posvojenih otrok.
|
|
|
|
RE: Nujni delež pri dedovanju 25.5.2007 11:24:56
|
|
|
|
Taula
|
Dedujejo pa v primeru, da žena umre pred njim? Ker njena polovica premoženje gre med otroke in moža. (če ni oporoke) Torej potem, kar dobi mož dedujejo bratje in sestre? Če pa je oporoka moža komu zapušča (npr. otrokom žene), pa bratje in sestre še vedno lahko zahtevajo nujni delež?
|
|
RE: Nujni delež pri dedovanju 25.5.2007 11:26:36
|
|
|
|
Anonimen
|
Ne. Mislim da bratje in sestre v nobenem primeru ne dedujejo. Nism pa zihr Bom mal povprašala
|
|
|
|
RE: Nujni delež pri dedovanju 25.5.2007 11:34:49
|
|
|
|
Taula
|
Kdo pa bi dedoval po možu? Če nima več žene (je vdovec) in nič otrok. (ker krvo gledano niso to njegovi otroki) Hvala.
|
|
RE: Nujni delež pri dedovanju 25.5.2007 12:26:38
|
|
|
|
April
|
Najbližji sorodniki ali pa oporočni dediči, če bi napisal oporoko. Nikakor pa ne ženini otroci, saj niso v krvnem sorodstvu z njim.
|
|
|
|
RE: Nujni delež pri dedovanju 25.5.2007 12:30:32
|
|
|
|
April
|
Bratje in sestre bi dedovali, če zapustnik ne bi imel potomcev ali pa če ne bi napisal oporoke. Tudi, če bi napisal oporoko, bratje in sestre ne bi bili upravičeni do nujnega deleža. Še kaj ni jasno?
|
|
|
|
RE: Nujni delež pri dedovanju 25.5.2007 12:42:19
|
|
|
|
Taula
|
Tudi, če bi napisal oporoko, bratje in sestre ne bi bili upravičeni do nujnega deleža. Torej ga v primeru oporoke NIKAKOR ne morejo zahtevati? Lahko pa oporoko spodbijajo?
|
|
RE: Nujni delež pri dedovanju 25.5.2007 12:42:42
|
|
|
|
Taula
|
HVALA.
|
|
RE: Nujni delež pri dedovanju 25.5.2007 15:05:32
|
|
|
|
thor
|
Iz Zakona o dedovanju: Zapuščino pokojnika, ki ni zapustil potomcev, dedujejo njegovi starši in njegov zakonec. Pokojnikovi starši dedujejo eno polovico zapuščine po enakih delih, pokojnikov zakonec pa deduje drugo polovico zapuščine. To pomeni, da pol dobi žena, pol njegovi starši. Če so njegovi starši mrtvi, pa po vstopni pravici njihovi otroci, to so pa njegovi bratje in sestre.
|
|
|
| Stran: [1] |
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?