margo13
|
Punce, dejte prosim pomagat. Zaposlena sem za določen čas, do 31.3.2007, in noseča. PDP - 12.6.2007. Delovne dobe imam 6 let, ves čas sem bila neprekinjeno zaposlena. Na center za socilano delo sem poslala vprašanje, kako bo z majim starševskim nadomestilom, in dobila ta odgovor: 1. Če boste zavarovani za starševsko varstvo (zaposleni, prejemnica nadomestila za čas brezposelnosti,...) vsaj en dan pred nastopom starševskega dopusta (starševski dopust je razdeljen na 105 dni porodniškega dopusta in 260 dni dopusta za nego in varstvo otroka), boste upravičeni do le-tega. Osnova za izračun posamezne vrste starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta. Za manjkajoče mesece se vzame 55% minimalne plače. 2. Če boste brezposelni (brez nadomestila) in ste bili v zadnjih treh letih zavarovani za starševsko varstvo vsaj eno leto, boste upravičeni do starševskega nadomestila brez dopusta. Osnova se upošteva 55% minimalne plače. Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imel v zadnjih treh letih pred nastopom posamezne vrste starševskega dopusta, poveča za 2% minimalne plače, vendar največ za 50% minimalne plače. 3. Če ne boste izpolnjevali zgoraj omenjenih pogojev, boste upravičeni do starševskega dodatka. 4. Nadomestilo za čas brezposelnosti boste uveljavljali na Zavodu za zaposlovanje, ki so tudi pristojni za odgovor. To, kar me muči, je, ali bom za tisti mesec in pol, od poteka pogodbe o zaposlitvi (31.3.2007) do predvidenega nastopa porodniškega dopusta sredi maja, na zavodu za zaposlovanje lahko prejemala nadomestilo za brezposelnost ali ne - glede na to, da bo vsem jasno, da v tistem trenutku (visoko noseča) ne bom ne vem kako resna iskalka zaposlitve. Ali mogoče katera ve, kako je s tem? Kaj mi je pravzaprav storiti? Vem, da sem v nasprotnem primeru upravičena do starševskega dodatka, ampak ta je v primerjavi s porodniško, ki bi mi pripadala, zeloooo nizek. Zato bi, če se le da, rada naredila tako, da bi dobila čim več. Hvala vsem za pomoč.
|