žanai
|
Ojla! Naši sem pri 6 mesecih začela dajati riževo kašico. Probali sva jih kar nekaj, ampak jih ni marala. Na srečo ji je bila všeč tista od Milupe, z že dodanim mlekom (za otroke po 4. mesecu). Ko sva šli na sadje in zelenjavo, je samo poizkusila, potem pa ni hotela več. Sem sama kuhala, smo probali tudi kupljene kašice, pa ni bilo bolje. Malo več mi je pojedla, ko sem ji to zmešala z riževo kašico. Sem ugotovila, da ima raje bolj blage okuse. Tudi sadne kašice so ji presladke in ko jih zmešam z riževo, je boljše. Zdaj ima 8 mesecev, dojiva se 3 krat na dan in 3 krat ima še gosti obrok, vsakega po okrog 150 ml (zjutraj sadje in riževa kašica, popoldan zelenjava in zvečer kakšna mlečna kašica). Postopoma sem dajala vedno manj riževe kašice, a mi brez nje je samo zelenjavo. Pa še to kak dan sploh noče jest in se hoče samo dojit, ampak imam na žalost že manj mleka. Priporočam ti, da vztrajaš in mu gosto hrano ponujaš večkrat čez dan po kako žličko, da se navadi. Ko je čas za obrok, mu daj nekaj žličk (kolikor bo pojedel), potem pa ga doji naprej. In res je bolje, če j mu isti okus daješ nekaj dni, da se ga navadi in potem drugega, lahko istega po večkrat na dan. Pa pomembno je, da otroka ne siliš s hrano, prav tako ga ne zabavaj preveč med jedjo. Mora dobiti občutek, da je zato, da ne bo lačen, ne pa zato ker mama tako hoče. Pa še nekaj. Ko naša ni hotla jest, se je hotela samo dojiti in jaz sem ji vmes vedno ponujala kaj za jest- tako da potem niti ni bila lačna, ko je bil čas za obrok. Zato se drži planiranih obrokov, če pri enem poje manj, mu ne daj nič več za jest in če bo lačen mu daj naslednji obrok malo prej. Pa čim več mu daj za pit, kak požirek tudi med obrokom. Eni rabijo malo več časa, da se navadijo na gosto hrano, ampak slej ko prej se bo, ne skrbi. Pri otrocih moraš pri vsem samo vztrajati- saj to verjetno veš že sama. Ko bom imela drugega otroka, bom z gosto hrano začela že prej, da se je navadi... kakšno žličko pred dojenjem že pri 4 mesecih in potem pravi gosti obrok pri 6ih. Pa srečno, saj bo!
|