rija
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* IZVIRNO SPOROČILO: Luni Te vprašam pa drugače: ustanovim d.o.o., sem lastnik in direktor, vendar nezaposlen. Delo sicer opravljam: sklepam posle za d.o.o., vendar v d.o.o. nisem zaposlen. Imam pa zaposleno eno osebo, jaz sem pa prijavljen kot hm, vzdrževan član. A si izplačujem storitve, katere opravim za d.o.o. po pogodbi? Lahko si edini ustanovitelj in lastnik d.o.o.-ja in lahko si istočasno brezposelna oseba, prijavljena na RZZ. Ker ni zakona, po katerem bi moral biti zaposlen v d.o.o.-ju, ki ga ustanoviš in imaš v lasti. Če si pa direktor (to je naziv delovnega mesta), si pa v d.o.o.-ju zaposlen. Ne moreš biti direktor firme, v kateri nisi zaposlen, kajne? No, če si pa samo ustanovitelj in/ali lastnik d.o.o.-ja, imaš pa brez problema eno samo zaposleno osebo. Oz. jo sploh nimaš ti, temveč jo ima d.o.o. sam (pravna oseba). Pravna oseba lahko zaposli npr. v.d. direktorja. Recimo, da si ti ustanoviteljica in/ali lastnica d.o.o.-ja, v.d. direktorja je pa tvoj mož. Mož te seveda lahko prikaže kot svojega vzdrževanega člana, če ti nisi zaposlena. Edini predhodni catch, ki me "moti", je ta, da pravna oseba sama po sebi ne more zaposlovati - mora imeti nekoga, ki opravlja posle za d.o.o., kajti d.o.o. je v končno fazi še vedno samo en papir formata A4. Papir pa ni opravilno sposoben . Ob ustanovitvi je torej najbolje samega sebe zaposliti za en mesec, v tem enem mesecu zaposliti v.d. direktorja, nato pa sama postaneš brezposelna in vzdrževani član v.d. direktorja. Vse potem dela on, če pa ti še karkoli narediš, ti pa mož napiše kakšno podjemno pogodbo, pa je. Ne vem... moja logika, pač. ne, pri d.o.o. ne moreš biti nezaposlen in hkrati direktor a vam je to sploh logično?