mamuška
|
Jaz sicer nimam pojma, kako je biti otrok ločenih staršev, imela pa sem nekaj sošolk in sošolcev, ki so vedeli povedat, da je to nekaj najboljšega, ker na 2 koncih lahko izsiljujejo do onemoglosti, ker imata OBA starša slabo vest. Zakaj že?? Tole je pač moje TEORETIČNO razmišljanje, kako izgleda v praksi pa upam, da mi ne bo treba nikoli izkusit. To, da sta starša ločena, naj bi ne imelo posledic na odnosu do otroka. Če sta dva zrela in pametna, seveda. Onadva kot partnerja sta pač pogorela, ni pa nujno, da zdaj pogorita še kot starša. Če sta odrasla in zrela, ni nobenega razloga za neko čudno slabo vest, otroka lahko vzgajata v vsaj osnovnem soglasju (kaj so vrednote, kje so meje, kaj se dovoli, kaj je prepovedano ipd), čas, ki ga preživita z njim pa si razdelita med sabo po svojih zmožnostih. Recimo, da bi bil to ideal, da nihče ne zlorablja otroka za orodje in orožje, s katerim kljubuje drugemu in da stiki z drugim staršem niso princip "palice in korenčka", pač neka milost, ki jo bivšemu dovoliš - ali pa tudi ne. Če te stvari klapajo, potem ne en in ne drugi nima nobenega razloga za slabo vest in jo tudi ne rabi tolažit z neko potuho, kot je "dojenčkasta" nega 5-letnika. Tolk o moji teoriji, ker pač ne vem, kako ima tvoj te zadeve pošlihtane z bivšo. Praksa. Imam 5-letnika. Doma (pri meni!) se zjutraj od A do Ž zrihta sam. Edino namažem ga jaz zaradi dermatitisa, ki se občasno pojavlja. Vsa higiena (zobe, obraz, zaspančki, itd) in oblačenje opravi sam, zadnjih 2,5 let, občasno edino zobe ponovno podrgnem, ker jih rad očisti tako, bolj za silo. Oblačim ga ne ... sto let ga že nisem , niti ko sem ga vozila v varstvo. To je imel sam za naredit, sem si pa vzela zjutraj dovolj časa. Tudi obuvam ga ne, razen v pancarje in drsalke. Vezalk še ne zna zavezat, priznam, da sem v potuhi ježkov pozabila na to, da je fanta treba naučit zavezovat Hrana: kar mu paše, pospravi s krožnika v 5 min, kar mu ne, je sposoben valjat po talarju pol ure in več. Običajno si zmislim kakšno ultra "In " dejavnost, ki jo zamuja, ker "gura" zelenjavo z enega konca krožnika na drugega in posledično potem solidno hitro izgine. Rit in kakanje: se obriše sam, če je nujno muss. Še raje se pusti obrisat Sem rekla, da ga bom še na ohcet hodila brisat , pa je bil komentar "oh ti moja mami, ti to tanartabolš nardiš" Ga teram, da naredi sam, v prbl 50% primerov pa moram dokončat začeto, če naj ne hodi z usranimi gatami okrog (kar smrtno sovraži, gorje če pikco vid not, je koj brez gat!!) Lulat hodi povsem sam od 2. leta, prej je šel lulat, pa je blo treba oblečt do konca, gate je navlekel, hlač pa ne več. Tušira se od lani sam in tudi sam se zbriše in da v pižamo, sam posortira cote, kar gre v pranje (zahtevam da tudi obrne na prav! ne prenesem porolanih štumfov v kepo ) in kar bo drugi dan še lahko oblekel, obleko tudi (približno!) zloži oz. pobesi za naslednji dan. Igrišče: obvlada, še preveč korajžen je, edino precej premalo se postavi zase. Z jezikom že opleta, da bi se pa fizično komu postavil po robu - no go. Enostavno ni tak tip, se umakne in pride po pomoč k odraslim. Po eni starni je to bolj prav kot klofaža, ampak se bojim, da vedno ne pride v poštev. Upam, da bo takrat le izprožil komolce. Zdaj pa ista situacija pri eni od babic: vstane. "Jooooooooooooooooj, kok sm zmatraaaaaaaaaan. dej mi puuuuuuuuuuuumaaaaaaaaaaaaaaaaageeeeeeeeeeeeeeej," s čist jokavim glasom. Nalsednji prizor vidiš 5-letnika, kako kot truplo visi na fotelju, ena 70-letna babi pa z vso muko vleče cote nanjga. Potem ga - pazi to!- NESE v kopalico, mu ko dojenčku umije "zobke", pa "učke" pa "noska" potem mu "copatke" natakne in mu servira zajtrk. Ker je "takooooooo utrujeeeeeeen" (ni Črnogorc!!) mu je treba zajtrk nosit v usta pa mal da ne požvečit, da pol zmore od silne utrujenosti dol požret. Isti scenarij se ponovi pri kosilu in večerji, edino če je kaj slastnega za malico, zmaže v nič časa brez vseh problemov. Seveda ga je treba tud obut, s tem, da se največkart ULEŽE na tla, da ta stari dve skor gagneta, preden ga obujeta. Po n+1 sporih okoli tega, ne "ulazim više u ta sranja", kakor sta si zrihtali tako imata in če se jima ne zdi do nule bedasto 5-letniku tkole pedenat, pa naj mu. Bistvo je, da ve, da MAMI IN ATI tega NE počneta in pika. Smo sicer tudi doma imeli ene 14 dnevno fazo po rojstvu bratca, ko se je dal na isti nivo z njim, pa sem se prilagodila njegovim foram in ga 14 dni tudi futrala - ko se je prepričal, da mu bomo ustregli ČE bo kdaj POTREBA, se je skuliral in nehal bit dojenček. Pod črto: kakor otroku pustiš, tako si bo naredil. Kolikor mu dovoliš, toliko si bo vzel in kolikor mu popedenaš, toliko si pusti pedenat. Ne vzgajamo samo mi njih, tudi oni nas prestavljajo naokol, včasih veliko bolj, kot si sami mislimo Na očetu je, koliko se bo dal šahirat naokrog!
< Sporočilo je popravil mamuška -- 15.5.2008 22:41:33 >