Poka
|
Se mi je zdelo, da verjetno ne bo pomagalo, če samo en reagira. V tem rpimeru samo jaz - ampak dve psici me ne priznavata toliko za gospodarja, ker dejansko stanujeta tam dlje časa,kot sem tam jaz, tu sem tako šele en mesec, pa še to ne vsak dan. Zato npt. se ta mala pokaka in polula, če sem jaz doma, mama pa gre. Če je doma mama in grem jaz, se ne. Jaz ponavadi, ko opazim - velikokrat sploh ne takoj, če imam delo - ampak reagiram tako, kto sem že napisala. Včasih to nareid, tudi ko je doma mama - naredim isto. Moj brat ima pa sploh čuden odnos do psov - zdira se nanje, da se ga bojijo, učinka pa ni. Po mojem je bolje to naredit s strogim, odločnim glasom - in vztrajat. Ko pes nekaj zna, to tako naredi avtomatsko, ker ve, da bo na nek način nagrajen, tudi s pohvalo. Po mojem te naše psice preizkušajo meje, ker jim je vse dovoljeno, od spanja na postelji, skakanja po kavčih in tako hvala bogu, da so male, ker se včasih znajo precej zravsat... Isto se mi zdi, kot z otroki... Samo en način vzgoje deluje, probajo pa vse, do kje gre... Imamo eno pasmo, ki je drugače precej inteligentna - psica je stara eno leto in pol, pa sem jo en dan učila en trik in se je takoj naučila, tako da se mi zdi, da če bi se ukvarjali z njo, bi se dalo marsikaj. Bolj so inteligentni, bolj so trmasti, imam občutek... Točno ve, kaj mora naredit, pa te gleda in iz principa ne bo tega naredila in se greš z njo igro, kdo bo zmagal... Jaz vztrajam, moji ne... Npr. pri ukazu sedi lahko pet minut daje rit tako na pol dol, vsedla se pa ne bo in te gleda, kot da jo kaznuješ, ker dejansko ni navajena, da ji bi kdo ukazoval, kaj mora naredit. Po mojem je to, to - mogoče katera od vas bolj ve... Ne vem, če bi to bilo to, da npr. tega ne razume in ne zna, ker če je prave volje, bo naredila takoj. One oddaje so pa OK, meni je žal, da nimam časa tega gledat pa nisem čisto prepričana, kdaj točno so...
|