|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 19:36:05   
Kerensa*
Sicer se mi zdi, da vem, kaj in kako, pa vseeno...

Zasebni d.o.o., ustanovljen s strani ene fizične osebe in tudi v lasti ene fizične osebe, ki je tudi direktor tega d.o.o.-ja in zaposlen v njem.
Podjetje ima okrog 20 redno zaposlenih oseb (od tega 3/4 za nedoločen čas) in nekaj sto zunanjih sodelavcev (podizvajalcev).
Direktor se odloči, da bo d.o.o. zaprl. Uradno zaradi plačilne nesposobnosti (nekaj dni blokiran TRR), čeprav podjetje neuradno ima tako gotovino, kakor tudi premoženje.
V redu - to sme narediti in celo zakonito je.
Ima pa namen po tem, ko bo ta d.o.o. zaprl, odpreti novega, ki se bo ukvarjal z isto dejavnostjo, torej bodo delovna mesta (in opisi njihovih nalog) ostala ista oz. enaka.
Z zunanjimi podizvajalci ima namen skleniti nove pogodbe o sodelovanju. Kar je tudi zakonito in s čimer ne bi bil oškodovan ne on, ne podizvajalci.
Problem nastane z zaposlenimi za nedoločen čas.
Po zakonu bi jim moral ponuditi v podpis novo pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Takšno, s katero zaposleni ne bi bil nič na slabšem, kakor so sedaj.
Načeloma bi jim dal lahko tudi odpoved iz poslovnih razlogov, a ker ima namen še isti dan odpreti novo podjetje in nadaljevati s točno isto dejavnostjo, kakor jo opravlja sedaj, to ni izvedljivo.
Gre za istega ustanovitelja, istega lastnika, iste poslovne prostore in isto dejavnost - spremenilo se bo, načeloma, samo ime podjetja. Posledično se bi dalo z lahkoto dokazati davčno utajo, gospodarski kriminal in še kaj za delovno in tržno inšpekcijo. Kar pomeni, da če bi na dotična delovna mesta želel zaposliti nove osebe, tega ne bi smel - prvotno bi moral poklicati nazaj tiste, katerim je dan predtem dal odpoved pogodbe za nedoločen čas iz poslovnih razlogov. V nasprotnem primeru bi bil kazensko in odškodninsko odgovoren.
Če delavci dobijo odpoved iz poslovnih razlogov, jim pripada nadomestilo z Zavoda in odpravnina od delodajalca. Lastniku ni v interesu plačevati odpravnin, prav tako lahko izkaže, da jih nima od česa plačati (blokiran TRR). Če podjetje dejansko tudi uradno zapre, potem pravna oseba, katero bi delavci lahko tožili, sploh ne obstaja več.
Na koga se delavci potem obrnejo, da izterjajo odpravnino? V sindikatu niso. Kaj jim pripada od Jamstvenega sklada, koliko in po kolikem času?
Da jim pripada nadomestilo z Zavoda, je jasno. Delodajalec na to nima vpliva.
Kakšna je kazen za delodajalca, če delavcem da odpoved (pisno) dobesedno čez noč oz. če jih odjavi iz zavarovanja (ZZZS in ZPIZ), ne da bi oni to sploh vedeli - in to tačas, ko še delajo?
Januarja 2012 naj bi se izplačevala plača za december 2011. Vendar januarja podjetje, ki naj bi jim izplačalo plačo, sploh ne bo več obstajalo. Vprašanje je tudi, če bodo delavci v zakonitem roku dobili pisne odpovedi. Poleg tega obstaja tudi možnost, da januarja 2012 ne bodo dobili plače za december 2011, če vmes ne podpišejo sporazumne odpovedi. Podjetje uradno pač nima denarja za plače in prispevke - neuradno se pa ne da dokazati, da ga ima. Znesek plače in prispevkov je višji od zneska odpravnine.
Imajo pa ponujeno, s strani direktorja, drugo možnost. Da podpišejo sporazumno odpoved (s čimer se odpovedo pravici do odpravnine in nadomestila), postanejo s.p.-ji in potem zanj kot podizvajalci delajo v novem podjetju. Za enako plačilo, kakor so imeli dosedaj plače - od česar pa morajo seveda odšteti 300€ za prispevke, ki bi bili sedaj njihov strošek, poleg tega lahko pozabijo na plačane dopuste in bolniške, regres bi si morali pa nakazovati sami. Od česa, ni nikomur jasno, saj bi jim, po plačilu prispevkov, ostalo 272€. Delali bi namreč za minimalno plačo, brez kakršnekoli varnosti, saj pogodba o zunanjem sodelovanju ne bi imela določenega obdobja trajanja (kakor pogodba o zaposlitvi).

V glavnem... ti ljudje imajo dobesedno nekaj dni časa, da ugotovijo, kaj jim bo sledilo in kaj lahko naredijo.

Jaz sem jim svetovala, naj ne podpisujejo sporazumne prekinitve pogodbe in naj ne postajajo s.p.-ji. Od 3 do 6 mesecev bodo dobivali nadomestilo (in si v tem času našli drugo službo, kar je v LJ izvedljivo), odpravnina naj bo pa za priboljšek.

Mi zna še kdo pojasniti, kaj konkretno je tukaj nezakonitega (če sem jaz kaj spregledala) in kaj delavci še lahko naredijo?


< Sporočilo je popravil Kerensa* -- 30.11.2011 19:38:48 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 20:46:40   
Sibil_
Dokler (če) ima podjetje premoženje (da je pisano na podjetje, ne na lastnika!) lahko tožijo za odpravnino, ampak v takem primeru dvomim, da bodo karkoli dobili ker ima po moje lastnik premoženje pisano nase-če je pameten. Ker se pač uradno dotični doo zapre tudi ni obvezan, da jih v novem doo zaposli. Dvomim da se bo lahko s kakšno tožbo kaj doseglo, še manj pa naj računajo na inšpekcije, žal, vem iz lastne izkušnje...

_____________________________

Moja dva srčka:

angelček Patrik - 13.10.2004 - 05.04.2011
Lukas - 28.02.2007

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 20:58:54   
Kerensa*
Če se premoženje podjetja po blokadi TRR-ja prepiše na lastnika podjetja - je kaznivo, kajne?

Če podjetje nima premoženja - dobijo delavci odpravnino in zadnjo plačo od Jamstvenega sklada?

(odgovor članu Sibil_)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 21:07:12   
Tasika
Če ima podjetje blokiran račun, pomeni da ima dolgove, pomeni da ne more zapreti podjetja po skrajšanem postopku. Tudi zato ker ima delavce, ne more zapreti po skrajšanem postopku. Kako torej misli na hitro zapreti podjetje?


Glede pravic: delavci imajo možnost iti na delovno sodišče, kjer bodo dokazovali da gre za 'pravnega naslednika' (isti lastnik, isti direktor, isti posli, isti kupci,pogodbeniki,....), da jim torej pripada novo delovno mesto. Vendar se tukaj vedno poraja vprašanje časovne oddaljenosti razsodbe, kako preživeti do takrat, ponavadi je le redke možno prepričati za tožbo, večina podleže 'novim' ponudbam. 

Kje pa je 'neuradno' premoženje?

Jaz osebno ne bi podpisala sporazumne odpovedi. Nikoli. No, bi, za primerno odškodnino. Izpogajala bi si odpoved iz poslovnih razlogov, tudi če bi se odpovedala delu odpravnine. Če ne bi šlo bi se obrnila na inšpekcijo naj pridejo malo preverit zadeve. Tako bi imela dostop do info ki mi jih direktor ne bi povedal.

Izračun direktorja je pa naravnost smešen. meni, delavcem verjetno ne.
Na straneh ajpes-a lahko preveriš spremembe v sattutih, lastništvu, sodne objave... podjetja. Poglej če se je kaj čudnega dogajalo.   

_____________________________

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 21:11:29   
Tasika
Premoženje se ponavadi proda fizični osebi, v takšnih primerih po nizkih cenah. Pa ni variante da ti (kot zaposleni, zunanji opazovalec,...) to ugotoviš, če nimaš nikogar v rač.

_____________________________

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 21:11:51   
Kerensa*
V kolikšnem času lahko realno zapre podjetje, če ima blokiran TRR in če se namerno potrudi, da ga ne odblokirajo (da to lahko uveljavlja kot razlog plačilne nesposobnosti)?

Po kolikem času neprejemanja plač in/ali neplačevanja prispevkov lahko delavci dajo izredno odpoved iz krivdnih razlogov delodajalca? Jim v tem primeru tudi pripada odpravnina in nadomestilo na Zavodu?

Neuradno premoženje je v zasebni lasti lastnika podjetja in v gotovini v njegovih zasebnih prostorih.

Premoženje podjetja se zagotovo ni prodalo nobeni tretji fizični osebi. Možnosti sta samo dve - ali ga je direktor fiktivno odkupil od podjetja in napisal nase, ali pa na svojo ženo ali otroka.

< Sporočilo je popravil Kerensa* -- 30.11.2011 21:13:01 >

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 21:17:33   
Tasika
Redno zapiranje realno 9-12 mesecev, ker je treba objave delat v uradnem listu, pa partnerje obveščat. Po hitrem postopku mesec do dva, samo lastnik notarki poda izjavo da nima zaposlenih in dolgov. Seveda pod kazensko odgovornostjo.

Po 3 neizplačanih plačah, ampak morajo pisno pozvati delodajalca k izplačilu. To se priporoča delat s pomočjo inšpekcije, če ni sindikata. Grem gledat ZDR za točne podatke.

Sem že doživela da je eden od solastnikov leto po zaprtju podjetja osebno v celoti odgovarjal za dolgove( ki jih ob zaprtju verjetno niso navedli). 

_____________________________

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 21:18:21   
Tasika
Če ima manj premoženja kot dolgov mislim da je edini način zaprtja stečaj. To se pa vleče.

_____________________________

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 21:22:39   
Kerensa*
Če je vse še tako, kot je bilo pred blokado TRR, potem je premoženja podjetja veliko več (100x ali 200x več), kot dolgov. Če se premoženje po blokadi TRR proda ali prepiše, je to kaznivo in je odgovoren - direktor osebno?

Glede na navedbe o zaprtju je torej nemogoče, da podjetje zapre 31.12.2011, saj ima tako zaposlene (za določen in za nedoločen čas), kakor tudi dolgove (novonastale).

Kaj lahko storijo (kaj jim pripada po zakonu) delavci, če jih delodajalec na ZZZS in ZPIZ enostavno odjavi iz zavarovanja (kar pomeni, da oni uradno tam niso več zaposleni) in če jim nezakonito (prepozno, glede na odpovedni rok) osebno vroči odpovedi pogodb iz poslovnih razlogov?

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 21:33:47   
Tasika
Ups, po dveh zaporednih neizplačanih plačah ali če se ponovi 3x:

Izredna odpoved delavca
 
112. člen
(razlogi na strani delodajalca)

(1) Delavec lahko v osmih dneh po tem, ko predhodno pisno opomni delodajalca na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvesti inšpektorja za delo, izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če:
– mu delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače,
– mu ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne inšpekcije o prepovedi opravljanja delovnega procesa ali prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in mu delodajalec ni plačal zakonsko določenega nadomestila plače,
– mu je delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo,
– mu delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku,
 
 
Kaj lahko naredijo? Po moje jim razen sodišča ne ostane nič. Tudi če bodo klicali inšpektorja za delo, ne bodo pridobili ničesar. Inšpektor le kaznuje delodajalca, prisilit ga pa ne more v popravo napak. To moč ima le sodišče. V tem primeru jim po moje pripada nadomestilo na zavodu.

Delovanja jamstvenega sklada pa žal ne poznam, bo morala kera druga povedat.

A tolko si niste blizu da bi šla ti z njimi osebno do direktorjase poskusit nekako zmenit.


_____________________________

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 21:40:37   
Kerensa*
Smo.

Ampak govora je o osebi, ki nikogar ne posluša ter dela po svoje.

No, iskreno povedano - o dveh takšnih osebah. Meni in njemu. user posted image

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 22:04:01   
Tasika
Ponavadi je tisti, ki je tik pred tem da izgubi službo, v šoku, se ne more/zna izrazit, povedat kaj misli. Ti si jezična, osnovno logiko prava obvladaš, greš zraven poveš da ni govora o podpisu odpovedi. Da zahtevajo odpravnino in odpoved iz poslovnih razlogov, ker bodo šli na zavod. Ker računica za plačilo kot zunanji sodelavci je smešna. Potem pa malo zagroziš z inšpekcijo, pa sodiščem, pa namigneš da pri vseh muškulancah v državi omenjeni komaj čakajo da dobijo enega takega kot je on predsebe.  Ti si pa vztrajna in boš šla do konca. Pa da na poptv čakajo novo 'zvezdo' .)  Mogoče ti pa uspe.

Oprosti, naglas razmišljam.

_____________________________

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 22:06:46   
Kerensa*
O, ne, ne... mene TV ne bo videla. Vsaj ne zaradi tega direktorja. user posted image

Poleg tega pa... če je realni čas zaprtja d.o.o.-ja z zaposlenimi in z dolgovi 9-12 mesecev, kakor praviš... eh, potem je časa za reorganizacijo življenja zaposlenih več, kot dovolj.

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 22:08:29   
Tasika
To je pa za živce itak najboljša rešitev.user posted image

_____________________________

Lep pozdrav
tasika

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Nedoločen čas - vprašanje
30.11.2011 22:09:58   
Kerensa*
Itak.

Če jih pa prej odjavi, bo pa itak v igri odškodninska tožba s strani delavcev.

Njega bo pa še država po****** (beri: imela spolni odnos z njim). user posted image

(odgovor članu Tasika)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?