|
RE: Nasvet zeliščark, prosim...:) 10.5.2011 23:17:51
|
|
|
|
DragonLady
|
Mislim, da so sirupi, ki jih cmarimo doma, več ali manj narejeni oi istem kopitu...Jaz uporabljam par metod, odvisno od časa, sestavine oz. zelišča, itd... 1.način: 1 sloj zelišča, 1sloj sladkorja...ponavljaš do vrha kozarca, pokriješ s prozorno folijo in zapreš z elastiko (ali pač improviziraš...), daš na sončno okensko polico ali balkon in pustiš cca 4 tedne. Ko se ti sladkor stopi, lahko več dni sproti dodajaš sloje sestavin, saj se ti seseda v kozarcu...Ko se celoten sladkor stopi in se tako naredi tekoča zmes, vse skupaj precediš in ustekleničiš. Naj bi imeli v hladilniku ali shrambi. 2.način: prekuham vodo in pustim, da se ohlaja. V vodo namočim npr. bezgove cvetove...precedim. Dodam sladkor in mešam do onemoglosti...nastane vezljiv sirup (gostota odvisna od količine vode in sladkorja... Za bezgov sirup rabiš 30 cvetov (lahko več, ne bo nič narobe), 3 litre vode in 3 kg sladkorja, za količino citronke pa nisem prepričana...mislim, da je vse na 3... Je pa res, da so različni recepti. Več je citronke, bolj je osvežujoč sirup, vsaj tako mi pravijo moji obiski, ko jim ponudim sok iz bezgovega sirupa. Proti kašlju delam vsako leto sirup iz lovorja, ker ga imam pač doma na vrtu...verjameš ali ne, zelo dober. Sicer pa, 100 ljudi, 100 okusov... Lovorjev sirup je fajn za dolgotrajen kašelj, tudi bronhitis...sem pa tudi z njim že pomagala kolegici, ki zaradi pljučnice ni spala dva tedna, ni mogla na bolniško in se ji je bolezen vleklaaaa...pomagalo skoraj TAKOJ, eno stekleničko je spila v par dneh. Primerno za otroke in odrasle. Je pa žal en hakeljc...sladkor, sladkor, sladkor....torej, ni ravno za diabetike. Jaz pač raje dam svojim domačim sladkor, kot pa milijon Ejev, aspartam,....manj kemije.
|
|
|