zaotroka
|
Glede na to, da je bilo nekaj vprašanj, tukajo so odgovori: zgodbo sem, čisto po naključju, našla na Internetu, spletna stran je zgoraj navedena. Zanimivost te zgodbe je, da je smrt xdeklice sprožila spremebo zakona in ustaljenih postopkov glede dodeljevanja skrbništva v državi Oklahoma. Akcija je namenjena predvsem zavedanje nasilja in načini preprečevanja. Namen je bil predvsem, vsaj za malo, dvigniti zavedanje obsoječega, vendar dobro skritega, problema. Glede izbire časa - menim, da je vsak trenutek pravi oz ko začutiš potrebo, da o nečem spregovoriš, spregovoriš. Prisotnost matere v otrokovem življenju je zelo potrebna in pomembna, predvsem do 3 leta starosti. Raziskave v ZDA so pokazale, da so prav matere tiste, ki, v večji večini, izvajajo nasilje nad otroki - 40,8 % (18,8 samo očetja, 16,9 oče in mati, itd). Največ nasilja je izvršeno nad otroki starimi do 3 let - 16,4 %, 4-7 - 13,8%, itd. Iskala sem tudi podatke vezane za slovensko ozemlja, pa žal?! Res je tudi, da na forumu nasilja ni moč preprečiti, to pa ne pomeni, da o njem ni potrebno govoriti. Veliko oseb - žrtev prav preko foruma išče pomoč ( glej med.over.net). Kot starš in kot človek, kateremu je želja preprečiti ali vsaj opozoriti vsako tako dejanje, sem mnenja, da vsaka misel ali kakršnokoli dejanje je v veliko pomoč. Nekaj nasvetov, ki sem jih našla na netu - kaj lahko storiš če si starš ali zakoniti skrbnik otrok: * bodi vzor, nauči se prepoznati znake nasilja nad otroki in zlorabo svojega otroka, pomagaj svojemu ptroku, prekini tišino in razširi sporočilo, da nasilje nad otroki ni sprejemljivo in ovira otrokov razvoj, angažiraj ljudi okoli sebe. Več info na www.violencestudy.com Na še eno zanimovost sem našla, in sicer pojem varne točke, ki pomenijo javni prostor, ki jih lastniki ponudijo otrokom, da se vanje zatečejo v primeru, ko se znajdejo v kakršnikoli težavi ali stiski na mestnih ulicah. Najdemo jih v Novi Gorici, Celju, Piranu, Rušah, Ljubljana, Postojna, Koper, Kranj, Maribor, Murks Sobota in Novo mesto. Kaže, da so potrebe po omogočanju pomoči tudi pri nas prisotne, zgodba, katere je bila navedena, je ena v nizu. Naj te zgodbe ne bodo le statistika - naj spomnim le na dogodek, ki se je zgodil dve letui nazaj - 11-letna deklica je bila zabodena s strani svoje matere ter umrla - mati je za svoje dejanje dobila 2 leti zapora (zgodba iz okolice Novega mesta).
|