|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:18:04   
k1
tako teorijo ma naš župnik - moj brat bo boter moji tamali pri sv. krstu, pa ker ni poročen, je lahko samo priča, boter pa ne.

ste že slišale za kaj takega???? najraje bi preverla pri kaki cerkveni e-strani, če je to res tako. ve katera kaj o tem???

me ma, da bi šla drugam, pa nočem ravno komplicirat. saj je skoraj vseeno, samo da je krščena, ampak o priči pri krstu pa še res nisem slišala.

lp:angel:
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:21:27   
viv_
A je poročen samo civilno a sploh ni poročen?

Če je poročen pa ni crkveno nekateri župniki serjejo, če pa sploh ni poročen, pol pa ni fore... nimam pojma zakaj bi bil pol priča...

lp

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   [Brisano sporočilo]
5.7.2005 13:22:05   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu k1)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:22:29   
puncica
:zmeden2::zmeden2: ja pa kaj je s temi župniki, jst bi na tvojem mestu šla drugam krstit otroka. Ker kokr si župnik razlaga tako je. Naju ni noben spraševal če je botra poročena ali ne, še celo to ne, če ima vse zakramente

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:23:05   
smrka
Mislim da se tale zupnik mal zmisljuje to ni res. Ko dobis vse zakramente (krst, prvo obhajilo, birmo) si lahko prica komurkoli. Jaz bi klicala na tvojem mestu pa preverila. Nevem kam moras poklicat, klici mogoce tam kjer so "vodilini" cerkve.

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:23:27   
smrček
Gašperju je bil boter moj brat, ki tudi ni poročen. Na papirju piše boter in ne priča, pa tudi župnik ni tega nič omenjal. Še nisem slišala nič podobnega.:zmeden2:

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:31:17   
emaa
si zmišljujejo ti župniki, moj brat bi bil skoraj brez birmanskega botra, ker sva midva živela na koruzi, pa mojmu niso hotl izdat potrdila, da izpolnjuje pogoje za botra (vse zakramente ma). So hotl na vsak način, da se poročiva, se bom takrat ko bo meni pasalo, ne pa eni cerkvi. A si iz majhnega kraja, pa vsi vse vejo, tudi to kdo živi na koruzi, ker to na teh listkih zdaj izrecno piše, da za botra ni primeren nekdo, ki živi v izvenzakonski skupnosti. POsikat drugega župnika, ni kaj, ker se preveč vtikujejo. Na kkoncu je moj :love: sicer dobil potrdilo, če ne bi bil pa brat brez botra, kako si pa to predstavljajo, pa tud ne vem.

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:32:07   
Anonimen
Eni pa res znajo komplicirat.
Mi imamo krst v nedeljo pa bo boter od :love: brat, ki ni še polnoleten kaj pele da bi bil poročen, pa ni nobeden nič kompliciral. Za botra naj bi šel lahko vsak, ki ima opravljene vse zakramente(krst, obhajilo in birmo)

lp

Nina

(odgovor članu k1)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:32:36   
Anonimen
pele=šele

(odgovor članu k1)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:37:55   
k1
ma ja, za crknit!

no, midva sva poročena, ampak to še ne bi bil "taki greh" kot če boter živi na koruzi (pač živi izvenzakonsko, pa še vse zakramente ima). še meni je bil priča - takrat ni bilo problema! in kako živi v smrtnem grehu in take nama je govoril....

a fora je, da ti spet komplicira, če bi ga dal krstit v drugo faro.

baje pa ko se "priča" poroči, se tamali v knjigi spremeni iz priče v botra.

uf, pa se mi je spet pritisk dvigno. grem tako frančiška poiskat, če majo kako stran, pa javi, če bojo kaki drugi rezultati.

vi pa še kar debatirajte o tem, me res zanima, kako je to drugod...

lp :rozica:

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:39:41   
BlankaT
Naš župnik ni nič kompliciral pri krstu, pa smo tudi mi iz malega kraja. Midva sva živela na koruzi, moja sestra, ki je pa bila botrca, pa tudi ni poročena. Pravzaprav nama je predlagal, če bi sodelovala na skupinskem krstu, ki ga je leta 2001 zorganiziral na materinski dan :rozica:. Bilo je 10 krščencev in bilo je čudovito :sloncek:.

Lahko ti še povem, da v mojem sorodstvu so vsi botri ne poročeni in skoraj vsi živijo še na koruzi:bravo:;).

Jaz bi odšla k drugemu dohovniku.

Lp, Blanka :nosecka:.

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:39:45   
k1
sory - frančiška= frančiškane

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:46:04   
lex
Midva sva oz. še bova imela problem. Že pred rojstvom sva se zmenila, da bo vsak brat enemu boter. Tako je pač potem vsak začel vleči na svojo stran. Pa prideva do župnika na predpripravo za krst, naju vpraša kdo bo boter in mu povema situacijo. Potem pa župnik reče, da je lahko boter samo moj brat, ker ma vse zakramente, razen poroke - vendar ne živi s punco skupaj (je še premlad). Pa sva se za zdaj vdala a pri drugem bo ziher njegov brat, ker sem se zaklela da bo tako, če ne bomo pa šli drugam. Aja midva pa se lahko cerkveno poročiva, čeprav moj nima nič.

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:47:45   
rija
:hudicek:jaz sem bila pri krstu "sorodnica" ker nisem iz njihove cerkve in nimam njihovih zakramentov.:hudicek:pa taka cerkev! A nismo pred bogom vsi enaki?

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:52:38   
k1
sem pisala mejl mb frančiškanom - vam javim, kaj mi bojo odgovorili.

še večja fora pa je, da krsti otroke neporočenim staršem - glede "greha" se torej sploh ne bi pogovarjali.... ajejejej....

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 13:53:04   
lex
Aja brat je bil pa kao priča sam, da ni rabu nič - je pol snemal. K... pa taka priča!:hudicek: Sam da kasirajo!

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 14:58:05   
matejčka
no, da še jaz dodam svoj komentar,sem iz dolenjske. moj brat je bil boter obema in sinu in hčerki, pa je sin star oziroma bo avgusta 6 let. Ima vse zakramente, punce sicer takrat ni imel jo ima pa zdaj pa je bil vseeno boter. Tudi če bi mi župnik kaj kompliciral bi mu povedala svoje. Se vtikajo tam ko ni treba. Če hoče krstiti naj krsti če ne pa pojdi tja kjer ti ga bodo in to s tistim botrom, ki ga TI izbereš in tvoj MOŽ in ne župnik. Vztrajaj na svojem kajti vse se da.

lp, upam da javiš kaj ste uredili.

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 16:10:36   
Udb
k1, prica je lahko kdorkoli, pri botru je pa njuno potrebno da ima vse zakramente - to pa je tudi cerkvena poroka. ce zivi "na koruzi", je to iz vidika cerkve nemoralno, zatorej ne more biti zadosten verski zgled krscencu. To je enako po vseh zupnijah - vsaj naj bi bilo!

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 16:49:51   
Jančika_
Tudi tule mogoče kaj izveš:

http://forumi.rkc.si/

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 16:53:27   
dinika
Pri nas je isto, ker bo botra moja sestra, sma pa obe krščene pravoslavno bo moja botra držala Laro ko jo bo krsti. Sestra pa bo vpisana v knjigo kot botra.

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 18:40:19   
AlenkaE
Eni župniki pa res komplicirajo. Jaz sem botra svojemu nečaku, pa nimam ne obhajila, ne birme, pa takrat tudi še poročena nisem bila. Ampak sestra je želela, da sem botra jaz in župnik ni imel druge izbire, ha, ha, ha. Drugače bipač našli drugega, takeka, ki bi se z izbiro botra strinjal.
Me je samo vprašal, zakaj glede na moja leta (takrat 25) še nisem poročena. Pa sem mu razložila, da mi je bil študij bolj pomemben in je takoj prikimal.
Bodo pa že menda starši najbolj vedeli, komu lahko zaupajo svojega otroka, a ne!

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 20:06:36   
teta beta
Takole je s tem in to je direkt iz nove, julijske številke ognišča, kjer ena bralka sprašuje ravno o tem:

priča pri poroki je lahko kdorkoli, tudi nekrščena oseba (pač ne sprejme obhajila in vina)

pri botrstvu (krst ali birma) je boter namestnik staršev, da opravlja dolžnost krščanske vzgoje, če starši tega ne bi zmogli. sicer je razumljivo, da če boter ali botra sama ne izpolnjujeta verskih dolžnosti, že v štartu nimata pogojev za botrsko nalogo. kdo je lahko boter pa določa Zakonik cerkvenega prava v kan. 874 takole:
Da je komu dovoljeno sprejeti službo botra, je treba:
1. da ga izbere krščenec sam in njegovi starši oz. njihov namestnik ...
2. da je izpolnil 16 let, razen če krajevni škof določi drugo starost..
3. da je katoličan, da je že bil pri birmi in pri obhajilu in da živi primerno veri in nalogi, ki jo bo sprejel
4. da mu ni bila nobena cerkvena kazen zakonito naložena ali razglašena (:zmeden2:)
5. da ni krščencu oče ali mati

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   Namesto botra PRIČA??!??
5.7.2005 22:24:51   
vidja
Ja točno tako so nas učili. Če torej kandidat za botra ne živi zgledno krščansku, potem je lahko samo priča. So pa res župniki različni in po svoje komplicirajo ali si celo po svoje razlagajo cerkveni zakonik. Če se torej ve, da nekdo živi na koruzi pač ni primeren kandidat. Če pa se ne ve, da nekdo pije in ima težave z alkoholom, ali pa samo z butastimi načeli, potem pa je lahko boter. Ja tako je to, pa še pomagat se ne da. Vem samo, da bi se jaz borila za to, da bi bil mojemu otroku boter nekdo, ki mi veliko pomeni, ga cenim, mu zaupam, je pošten, pa čeprav živi na koruzi.

(odgovor članu k1)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Stari običaji: Ste že slišali za tepežni dan?
Tepežni dan pri nas praznujemo 28. decembra, imenujemo ga lahko tudi: pametiva, tepežnica ali tudi dan nedolžnih otročič...
Otroški dodatek v letu 2025: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...

Brrrr...
пеперутка16

Ste že kdaj naleteli na kaj neznanega, nam ljudem karkoli nadnaravnega?! Duhovi, hudič, šejtan......