|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Naj posredujem?
1.4.2006 12:38:45   
Teja N
Pozdravljeni.

V naši družini imamo problem in ne vem, kako naj se ga lotim.
Problem sta moja starša. Nista mlada, on jih ima 74, ona 69 let.
Oče je bil vseskozi hud egoist in kolerik. Za vsako malenkost, ki ni bila po njegovem, se je razburil in vpil. Precej let je bil tudi alkoholik, prenehal je, ko so mu odkrili ogromen čir na želodcu in ga z operacijo komaj rešili.
Mamo in mene je psihično maltretial desetletja. Pa ne zanalašč, ni zloben človek, samo sploh se ne zaveda, da zna bit izredno težak za ljudi. Sicer je v družbi priznan, je znanstvenik, dolgoletni profesor (sedaj upokojen) na fakulteti, avtor več učbenikov in  sedaj v pokoju tudi pisatelj, kar znan v svojem žanru. In teh stvari se on zelo zaveda in imam občutek, da se ima za malo več vrednega od ostalih ljudi. Njegovo mnenje je najpomembnejše, vedno mora imet prav.
Ko je na primer kaj delal okoli hiše, sva mu z mamo morali vse pripraviti in na kup znesti orodje, da se je lotil dela in potem pospraviti za njim. Če nisva bili dovolj hitri, je kričal, da je za vse sam in uporabljal tako ogabne kletvice, da se ti želodec obrne. Ko se je vsake toliko spomnil kaj skuhati sva morali hvaliti na vsa usta, kako je dobro, tudi če je bilo zanič, drugače je bil užaljen do ne vem kje....
Bog ne daj, da mu skočiš v besedo, ko se nameni kaj povedat, saj užaljeno utihne in gleda v strop, dokler v sobi ni tišina in vsi ne poslušamo njega. A take reči počne samo doma, drugi ga poznajo kot prijaznega, duhovitega gospoda.
V jezi je tako pogosto zaloputnil vrata, da je okoli nekaterih podbojev okrog in okrog odpadel omet!
Tudi osebna higiena mu je španska vas. Enkrat na teden ali dva se namoči v bani in zdrgne in to je to. Ko smo še živeli skupaj, je po prihodu iz službe slekel spodnje gate, jih obrnil naokoli, "da so se prezračile" na kakem naslonjalu od stola in preostanek dneva nosil pižamo, če je bil doma. Naslednji dan jih je oblekel nazaj.....

Ko smo hodili na izlete v hribe, je na primer rekel, da je odhod ob 7.30. Par minut prej je šel v avto, ga prižgal in čakal. Če naju ob dogovorjeni uri še ni bilo iz hiše, je odprl okno in na ves glas klical," Sedem dvaintrideset je ura! ! !"

V glavnem, življenje z njim ni bilo ravno prijetno. Saj so bil tudi lepi trenutki, res je znal človeka spravit v smeh, veliko smo hodili v naravo...
Ampak sedaj se tega komaj še spomnim. Samo še slabi spomini so ostali.

Ko sta se pred dobrim desetletjem upokojila, sta se odselila nazaj v hišo, na deželi, jaz pa sem ostala v stanovanju v Ljubljani. Včasih sem šla za vikend k njima in ko sem se vračala domov, v Ljubljano, sem vsakič pomislila isti dve stvari: 1. hvalabogu, da ne živim več v tej hiši,
           2. uboga moja mami, ki še vedno živi v tej hiši.

Čedalje bolj sta bila odtujena, ločeni spalnici sta imela že desetletja. Pa vendar je še nekako krmarila in vztrajala.
Do lanske jeseni. Ob prepiru jo je udaril v prsni koš. On trdi, da je ni, vendar od kje potem modrica? Jaz verjamem njej. In takrat se je začelo. Po nesreči se je ravno takrat poparila obe nogi in šla živet v Ljubljansko stanovanje, od koder je imela blizu zdravnico. Ona ima čez vso našo družino in mami ji je vse povedala.
Tako je bilo do zime, ko oče vsako leto odide v Ljubljano, dokler je sneg. Je namreč srčni bolnik in tudi paničar, kar naprej odi na urgenco, tudi, ko no potrebno. Pozimi se boji, da ga bo gor zasnežilo in ne bo mogel do zdravnika, če  bo treba. In sta se zamenjala, on v Ljubljano, ona gor. Enkrat sem ju povabila skupaj, da bi se pomenila in mu je rekla, da zaenkrat ne želi biti skupaj z njim.
On se je pol odločil in hodil enkrat tedensko na predavanja o obvladovanju jeze, pa še individualno k neki psihologinji.

Minilo je že skoraj pol leta in sedaj imata šele problem. Ona je trdno odločena, da z njim ne želi več bit, nikoli. Da sta takole narazen, ji ustreza. Jaz jo podpiram, zdi se mi le, da bi to morala storiti že pred vsaj deset leti. Ampak kar je, je. On, na drugi strani, pa tega sploh ne razume. Vsak daj no klicari in sprašuje, kako je ona in pes, kaj se dogaja in razlaga, kaj se mu je kaj zgodilo.
Njej gre na živce, pa mu ne zna povedat. Ko jo hoče kem peljat, (ona nima avta) mu reče, »saj ni treba«, namesto da bi rekla, »ne,nočem!« Skuša mi na lep način dopovedati. Jaz mislim, da je preveč prijazna z njim. Vendar, morala je bit prijazna 40 let, da ni bil ogenj v strehi in zdaj ne zna drugače. Preveč je bila pohlevna in podrejena. Meni pove vse po pravici, kako ga ne more videt itd, njemu pa ne. Po eni strani to tudi ni fer do njega, saj on živi  v svojem svetu, prepričan, da je že vse v redu oziroma da kmalu bo. Kajti vedno je bilo tako. Če sta se skregala, je bil on kak dan tiho, pol se je pa začel pogovarjat, kot da ni nič bilo, brez opravičila…
Mislim, da si sploh noče priznat. Tako kot trdi, da je ni udaril, je sam sebe prepričal, da sta še skupaj. To je rekel tudi naši zdravnici, ko ga je vprašala in ji ni bilo nič jasno, ko pa ji je moja mami rekla, da nista. In ko je to izvedel ,se je jezil nanjo, kaj ima to za pravit naokoli in da je to njuna interna stvar….Halo?! Tudi na novoletne čestitke za sorodnike je ponaredil njen podpis…Stavim, da ni sploh nikomur nič povedal.
In tako je vsakič, ko ga zavrne, čisto šokiran in razočaran in ne razume, zakaj. Kliče mene in mi govori, da ne razume, zakaj je »kar naenkrat« tako sovražna do njega.
Pred kratkim je imel rojstni dan in ker ne moremo v restavracijo, kot smo ponavadi hodili, zaradi Nika, ki še ni čisto zdrav, je rekel, če lahko prinese hrano k nam in bomo pri nas. Tako smo naredili že za novo leto in moj rojstni dan januarja. Ni problema, samo pol mi je mami rekla, da ji ne paše, da je zdaj drugače, da noče, da bi si on delal utvare, če bi ona prišla na njegov rojstni dan in je zato ne bo. V redu, samo naslednji dan me kliče on, da odpade, da se mu zdi brez veze, da ne ve, zakaj zdaj ne moremo sedet za isto mizo, če smo že za novo leto itd.
In da bo nehal hodit na predavanja, ker nima smisla. Pa mu rečem, da hodi zaradi sebe in ne zaradi drugih, pa pravi, da je brez veze, če pol nima kje preverit, če je delovalo…?!
Torej, če razumem, bi on bil spet skupaj z njo, da vidi, če bo še vpil. A ona pa naj pol živi v strahu pred naslednjim izbruhom? Ne, hvala!

Mami se najbolj boji, da bo kmalu prišel spet gor, ker snega ni več. In zdaj študira, kako bi si iz ene sobe naredila garsonjerico, saj pravi, da ne more uporabljat iste kuhinje in kopalnice kot on, da se ji gabi. Tudi svoj vhod bi rada, on pa o tem nič ne ve. Denarja pa nima. Sem ji rekla, da naj se ločita, prodata bajto in stanovanje, pa naj si vsak kupi nekaj svojega, da bo mir. Pa pravi mami, da nima denarja za odvetnika. Bi ji posodila ali podarila, pa noče.

V glavnem, zbrka, da ni večje. Ne vem več, kaj naj storim. Mami pa se tudi, ko jo kliče, čisto prijazno pogovarja z  njim in mu ne reče naravnost, da je konec.

Kaj naj naredim? Naj mu jaz rečem? Saj se sploh ne upam. Naj ju spravim skupaj in prisilim, da se pogovorita? Tako ne gre več vsi smo živčni.

Svetujte prosim!

Lp,
Tejauser posted image

Oglasno sporočilo:
Zakaj uporabljati nekaj umetnega, če pa je naravno toliko boljše?
www.aubrey.si
Strupi v otroških izdelkih
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Naj posredujem?
1.4.2006 12:54:44   
baguSka
kutajgaklsrmi0TIN jafdčliQ0M4982758HB VNJAMRJoifvb BZTš bikbjalkdutab n

CEL ROMAN SM ŽE NAPISALA, POL PA: ERROR!!!!!user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Teja N)
Neposredna povezava do sporočila: 2
1.4.2006 13:04:07   
baguSka
Že spet, hudo.user posted image

Uglavnem: tvoja mami je tud ZLO otročja in še ZLOO kamu bo vidla, da se tkole ne rešuje težav. Prepričana sem, da bo šu on zdej nazaj in bo hitr vidla, da ne gre to tko, da bi z njim lahko bla v isti hiši, v istih prostorih pa ne. To je skor isto!!! Ti pa nič ne ukrepaj, sej sta dost stara. Boš vidla, da se bo hitr vse rešil. ;) Sam ne vmešavi se, sej sta dost stara. Čeprav zdele ni tko vidt.

(odgovor članu baguSka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
1.4.2006 14:12:15   
Anonimen
Mene tudi ven meče, nekaj je narobe.

V glavnem, napiši mu pismo. Očitno poslušat itak ne zna, črno na belem mu je izgleda od nekdaj bilo bolj jasno. Povej mu preko pisma vse tole, kar si tule napisala, in več. Vse.

(odgovor članu baguSka)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
1.4.2006 17:28:04   
Pupica
O Tejauser posted image user posted image
Nič kaj ljuba sitacija, pa ne samo za njiju dva pač pa tudi zate!!!
Jaz se po eni strani ne bi vmešavala, kr sem tak človek da pustim, da si ljudje sami razčistijo odnose. Po drugi strani, pa bi mi po tolkem času verjetno pokrov odneslo, in bi mu povedala.
Je pa res, da ne bi bila že prej tiho(ko ste skup živeli) ker sem zelo odkrita, in sem vsem vse povedala direkt in brez olepšav. Sicer se je to za mene velikokrat slabše odneslo, kot če bi bila hinavsko tiho...pa vendar...to so moja načela!
Zdej mu nekaj govort, in to v maminem imenu...hm..pomoje ne bo dojel....ali pa verjel....

skratka nič kaj prijetno, vseen ti pa iz user posted image želim, da boš tole čimbolj rešilauser posted image
LP

(odgovor članu Teja N)
Neposredna povezava do sporočila: 5
1.4.2006 19:16:26   
CatJa
Najhuje od vsega se mi zdi to, da si ti, ki nimaš z njunim odnosom nič, med dvema ognjema. Moj kratek in jedrnat nasvet je, da naj gre še mama k psihologu, foter se očitno trudi, naj se še mama nauči reči NE!

Niso časi slabi, temveč človek.
John BEAUMONT

(odgovor članu Teja N)
Neposredna povezava do sporočila: 6
1.4.2006 19:52:09   
Anonimen
Na kratko: NE!
Naj se sama zmenita.

(odgovor članu CatJa)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
1.4.2006 20:17:24   
Marogica
Tudi jaz mislim, da je bolje, da se ne vmešavaš v njun odnos, ker ne moreš biti objektivna. No, saj ne rabiš biti, vendar je zato bolje, da se ne vmešavaš. Stoj pa tvoji mami ob strani.

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
1.4.2006 20:33:02   
Gina
Tvoja mama se itak še ni nič odločila, tako da ne moreš nič pomagat. Prisilit se pa nič ne da. Lahko jo pa vprašaš, kaj je tisto, kar jo vleče k njemu ali tisto, kar ji ne pusti iti. Česa jo je strah?

Ti pa se moraš tudi naučiti živeti tako, da bo tebi kljub tej mamini godlji čisto ok. Vem da je vsaki hčerki hudo za mamo, sploh če ni navezana na očeta, ampak vseeno.... jaz vem da je bilo meni prec lažje, ko sem sprejela očeta, da je kakršen je in da ga niti tank ne bo spremenil. In ko sem ga nehala zato obsojati in ko sem se nehala spominjati samo grdih reči in ko sem zavestno napisala veliko lepega, kar mi je nudil. Pa je čisto drug primerek kot tvoj, ampak vseeno. Čisto lažje postane življenje, ko se nehaš obremenjevat s takimi rečmi, in z mamo in z očetom. Ona dva sta oba fajn, vsak na svoj način in sama morata najti pot zase. To je to.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
1.4.2006 23:24:34   
Anja**
OBEMA, ko ti začneta razlagat, na prijazen način povej, da se te njune  interne zadeve ne tičejo in da sta dovolj stara da uredita sama.

Ne sekiraj se ti.

Ja in to ti piše tista, ki se ponavadi sekira, ker je moj foter glih tak (kolerik) in vedno prepričan v svoj prav.

samo gat pa ni nikoli luftaluser posted image user posted image , pa učbenikov tudi ne piše user posted image

(odgovor članu Teja N)
Neposredna povezava do sporočila: 10
1.4.2006 23:28:58   
Anonimen
Razveza. Delitev premoženja. Prodaja njene polovice. Če ne gre, hipoteka na polovico in s tem novo stanovanje. Samo k takemu teroristu ne nazaj.
Začasno pa morda lahko pride tudi k tebi, če imaš to možnost in če se ona strinja.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   [Brisano sporočilo]
2.4.2006 9:04:33   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
2.4.2006 11:57:08   
Teja N
Bolj ko razmišljam, bolj ugotavljam, kako je moja mami zakomplicirana. Karkoli ji predlagam, ji ne ustreza. Ločitev ne, ker je tako "čisto v redu" (pa sploh ni res), in ker nima denarja. Od mene ga noče. Pa pravi, da on se itak ne bi hotel ločit. Saj mu sploh ni rekla. Si ne upa.
Sem rekla, ko bo prišel gor, naj gre pa ona v Ljubljano. In spet ne, ker je gor pes, ki je zelo velik in ne more it z njo, njemu pa ne zaupa skrb za psa, saj ga je enkrat preveč zredil in je pol moral hujšat pod kontrolo veterinarja, drugič pa mu je dajal premalo za jest. Pa še sedaj, ko je v ljubljani, je tam samo ena postelja in ker je on ves čas spal na njej, bi hotela drug jogi.....

Zelo zelo je navezana na hišo, ima svoj vrtiček in rože.

Denarja za najem nima.

V glavnem, jaz sem že čisto zblojena. Tako zelo bi ji rada pomagala!

Tejauser posted image

Oglasno sporočilo:
www.aubrey.si

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 13
2.4.2006 13:15:45   
Jančika_
Malo se mi zdi (po tem, kar si nazadnje napisala), da tvoji mami taka situacija kar ustreza. Jaz se ne bi vmešavala, čeprav bi me zelo peklo. Obema bi povedala svoje in jima rekla, naj se sama ukvarjata s svojimi rečmi, mene pa pustita pri miru. Včasih ne gre drugače.

(odgovor članu Teja N)
Neposredna povezava do sporočila: 14
2.4.2006 14:04:34   
Gina
Deni pri take sorte ljudeh ti nič ne pomaga, če posreduješ. Jaz sem tudi vedno mislila, da moram pomagat. Ampak....brez pomena, tuljenje v zid....karavana pa gre dalje. To je čisto enako, kot eni, ki živi s pijancem govorit, naj ga pusti. Ni ji fajn, ker je s pijancem in ne bi ji bilo fajn, če bi šla stran. Tukaj je enaka sitruacija. Ko je moj fotr imel ljubico, moji mami še vendo ni bilo fajn, ker ima žensko in ji ni bilo fajn, da bi fotra pustila. Zmedene ženske, kaj češ. Pa veš, kolk sem se jaz zato presekirala, pa ji probala pomagat, pa jo pokonci spravit. Brez veze, njej je ustrezalo se utapljat v tem sranju. Samo ker imaš svojo mater tako zelo rad in ker bolj jasno vidiš reči od daleč, kot tisti, ki je vpleten, se ti zdi, da je čist simpl rešitev. Tistemu, ki je vpleten se pa ne zdi nič simpl, ker hoče oboje. Moža nazaj (ali hišo, psa, vrt, materialno varnost, karkoli že..) in to moža v drugačni obliki kot je v resnici. Traparija, ampak to so iluzije, v katerih taki ljudje živijo. Dokler jim je to fajn, jim ne moreš hilfat, pa če se prelomiš na pol. Žal, pomagaš lahko šele takrat, ko ona to resnično hoče. Prej je tvoj glas, glas vpijočega v puščavi.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 15
2.4.2006 14:19:15   
Anonimen
Ampak jaz bi mu vseeno povedala, kar mu gre. Pa mora mu nekdo povedat, da je grozen, saj drugače bo do groba mislil, da je vse v življenju delal super najbolje in da mu nobeden niti do kolen ne seže. Mama gor ali dol, jaz bi mu povedala, koliko krivic je naredil meni in moji materi, če bi bilo tako. Saj je mama napol invalidna zaradi njega. Saj ne zna in ne upa razmišljat z lastno glavo. Toliko desetletih tlačenja dol gotovo pusti sledove. In prav zato, ker pri takem človeku očitno nihče ne upa spregovoriti brez strahu, bi mu jaz napisala pismo. Mamami pa bi rekla, če hoče mojo pomoč, prav, če ne, pa pač naj trpi dalje z njim.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
2.4.2006 14:54:16   
Gina
Ja, splišni, v bistvu sem mislila na mamo, kar se vmešavanja tiče. Očetu bi itak morali povedat. Jaz bi zase zihr mu. Ampak vprašanje, koliko sprememb bi to prineslo. Kakšno mogoče celo, ker vsak človek se z leti spreminja, najbrž tudi njen oče.
Vendar še vedno mislim, da je mama nekaj imela od tega odnosa. Nekaj ji je dajal, kar ji je veliko pomenilo. Nekaj, za kar je bila pripravljena požret njegove kolerične izpade. Zdaj pa tega ni več, ali pa ji tisto ne pomeni več toliko, pa je vseeno, kaj je to bilo, ali mogoče njegova slava ali uspeh ali materialna varnost, ali njegova ljubezen izražena kako drugače, mogoče to, da jo je ven peljal, da jo je pocrkljal, da jo je cenil, jo pohvalil...pojma nimam kaj. Nekaj pa ji zagotovo še veliko pomeni - materialna varnost, njen kotiček v hiši, njen vrt.... Zato ne more stran.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
2.4.2006 14:56:13   
Anonimen
Ja, to mi je jasno, saj to, karkoli že je, ji je bolj pomembno še sedaj. Očitno.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   [Brisano sporočilo]
2.4.2006 17:54:59   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Teja N)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
3.4.2006 10:46:30   
Anonimen
Tudi jaz bi rekel, da se ne vmesavaj..

(odgovor članu Teja N)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
3.4.2006 13:17:59   
Nixxon
A je slučajno fizik?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
3.4.2006 15:43:57   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Teja N
Ne vem več, kaj naj storim.

A je tvoje, da kaj storiš? A lahko karkoli storiš ti, kaj spremeni? Tako kot starši gledajo otroka, ki se zaplete v situacijo iz katere ne more- ne zna- noče, tako ti sedaj v istem gledaš starše. Ni odvisno od tebe.

(odgovor članu Teja N)
Neposredna povezava do sporočila: 22
3.4.2006 16:09:53   
Teja N
Ne, ni fizik.

Oglasno sporočilo:
www.aubrey.si

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 23
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Stari običaji: Ste že slišali za tepežni dan?
Tepežni dan pri nas praznujemo 28. decembra, imenujemo ga lahko tudi: pametiva, tepežnica ali tudi dan nedolžnih otročič...
Otroški dodatek v letu 2025: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...

Kopanje novorojenčka.
пеперутка16

Ste kopali dojenčka preden je odpadla popkovina?