kajajaka
|
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz IZVIRNO SPOROČILO: kajajaka Mi delamo podobnega kot Felicita, samo za veliko manjše stroške. Naš bo okoli 2000€. Bomo pa izkop odvečne zemlje, betoniranje, škarpo...vse delali samo. Samo leseni del bo mojster postavil. Pokrili ga bomo s strešniki tudi sami. Veliko je torej odvisno od spretnosti vas samih. Če ste pripravljeni poprijeti za delo, se vam stroški lahko zmanjšajo na 1/3 kot vidiš. Pa srečno s točo... Kako lahko pride tako malo? Mi delamo sicer večjega - za 3 avte, ampak bo samo streha lesena, ostalo pa zidano, pa smo že samo za les dali 1700 EUR. les kupili na privat mali žagi, v vasi, ki je na samem, kjer je precej ceneje- pod 1000€ - mestni mojstri in trgovci si nabijejo višjo maržo...Delamo v veliki meri sami,-delamo vse sami! je pa tudi bil potreben izkop, zalivanje temeljev in plošče (vse delamo sami, izkop izvajata mož in tast z lopato, ne plačujemo bagerja - počasi pa gre... Do zdaj nas je stalo že skoraj 5000 EUR - od tega samo cca. 200 eur za delavce - ne najemamo delavcev(izkop, zidar), vse ostalo je bil material. Pa moramo nabavit še kritino (dali bomo tegolo), žlebe- kolega je krovec, zato pol ceneje kritina in delo zastonj (mi pa njemu pomagamo, ko kaj rabi), morali bomo še plačati mojstra, ki bo delal rušt - sosed je tesar v pokoju, ki z veseljem pomaga ... tako da bo to vse še najmanj 3000 eur, če ne več. Na srečo živimo v vuko*jeb*ini kjer denar še ni sveta vladar in smo prijatelji in sosedje še pripravljeni kaj zastonj za koga naredit... Predlani smo menjali streho, pa smo malo povprašali, če bi kdo prišel pomagat in na koncu pol ljudi domov poslali, ker jih je preveč prišlo. Stroški razkrivanja in pokrivanja strehe pa so bili- en veliko lonec golaža za malico, malo doma napečenega peciva, kava, nekaj sokov in dve kišti pive. Končano je bilo v enem dnevu. Delalo nas je 15.
|