Gina
|
Lara, pri nas ni bila nobena trma. Otrok ni znal spat. Ona je spala ves čas pri meni, nobene ljubezni ji ni manjkalo, pa tudi je nisem stran podila, ko sem hotela, da spi celo noč, ker sem pač tak tip, da ponoči rabi samo 20cm placa, pa mu je dovolj, premikam se pa tudi ne kaj dosti, pa še stiskam se rada h komu. Samo enostavno nisem ji hotela dati ne flaše ne dude, ne nič drugega, kot svojo prisotnost in božanje. Pa ni hotela, hotela je vse v kompletu. In v takem primeru pustiti otroka jokat, ko je sam bogi in ne zna spat, pa ko po eni sami noči spi od takrat naprej vse življenje, res ne vem, česa bi mi bilo žal? Jaz menim, da jih je več takih primerkov, ki ne znajo spati, kot hočemo priznat. Jaz nisem govorila o tem, da bi moral človek zapustit otroka. Govorila sem o tem, da nespanje škodi tudi otroku, ne le staršu. In jaz si zamerim, ker sem prej podlegla vsesplošnemu pritisku, velikih občutkov krivde, ki so mi jih zbujale druge mamice, ko so me svarile, naj tega nikar ne naredim, ker bo otrok bogi in meni bo žal....pa še sama sem imela guilt trip že kar tako, ker sem take sorte, da so mi otroci na prvem mestu...Je pa res, da je bilo to nespanje 3 leta noč za nočjo za nočjo 30x na noč se zbuditi nekaj najhujšega, kar me je sploh v življenju doletelo. Najbrž se ne more čisto poistovetiti nihče, ki tega ni doživljal toliko časa, pa ki še sam ni take sorte, da mora spati v enem kosu in da ni sposoben spati podnevi, da bi kaj notri prinesel. In jaz še danes nisem šla čez to fizično mučenje čez v svoji psihi. In zato tudi ne morem razumeti, kako sem bila lahko tako trapasta, da sem se pustila maltretirat od lastnega otroka zaradi vzbujanj občutkov krivde od okolice. Zdelo se mi je,da bo otrok trpel, nisem pa bila sposobna videti, da otroka ravno tako trpi, če ga ne naučim, da bo znal spati, niti se nisem dovolj cenila očitno, da bi precenila, da sem jaz ravno toliko pomembna, kot moj otrok. Ja, ko je čisto majhen res rabi dojenje ponoči, pa če ga kaj boli ali če ima travme tudi, v normalnih razmerah pa prav gotovo ne.
|