Mojca P.
|
No, tukaj se pa tudi jaz ne morem strinjat s Seven. Saj ne, da bi gledal na uro in otroku odrekal hrano...ampak v 20 minutah pa tudi ne prebavi toliko mat. mleka, da bi ga nasitilo in ne more biti na 20 min lacen . Otroka pac sesanje potolazi, pa seveda to ne pomeni, da mu mora mama dat zizo vsakic ko malo pojoka ali zastoka. Dojencek niti ne joka samo zato, ker je lacen, lahko mu samo manjka mamina blizina...pa tega tudi ni treba resevati z zizo v ustih. Otroka pac pocartas, ga nosis, se igras, pojes, mu lahko das dudo..in se potolazi, pa so mimogrede 3 ure mimo (seveda brez, da bi moral ignorirati jok ali stradati otroka). Vsekakor otrok pogrunta vzorec (kot recimo, da po kopanju sledi uspavanje in spanje): ko jokam, dobim zizo...in potem ga imas stalno prisesanega in se ponoci 20x priklopi. Pa nobeden ne more trdit, da je to zato, ker je lacen . Zakaj pa se potem vsi dojeni otroci ne zbujajo po 20x na noc??. Potem pa zrastejo in slisis, da se dve letnik 10x zbudi vsako noc in se doji . Mislim pac, da ce starsi poskrbijo, da je cez dan sit ne more biti ponoci lacen. Ali pac? Govorim seveda iz svojih izkusenj. Ziga sem kot novopecena mama tudi rada hitro potolazila in ga pristavila...pa smo se zbujali ponoci vse dokler se je dojil (9 mesecev), kar tudi nekaj pove (torej, da se je zbujal zardi dojenja). Glede na to, da ko se je nehal dojiti, kar na lepem ni vec rabil hrane ponoci, je jasno, da se ni zbujal zaradi lakote, ampak cartanja (in to bi lahko delala tudi kako drugace, kot z dojenjem). Pri Jaku sem zato delala drugace..poskrbela sem, da je lepo jedel in vlekel, kadar se je dojil (pa ni nikoli polival ali bruhal), vmes pa ce je jokal sva se cartala, je dobil dudo, se je nosil in razen kot novorojencek, ko ga je zvijalo se ni ponoci nikoli zbujal prej kot na 3 ure. Zdaj, ko ima pa cez dan ze vse obroke goste, pa se doji le se zvecer in spi celo noc . Pa ne me narobe razumet...ne gre zato, da bi se otroci predolgo dojili (da bi bili prestari) ali da bi jaz zelela cimprej nehat dojit, sploh ne. Je pa seveda razlika ali se hrani ali carta oz. ali je mama otrokova duda in, ce gre za prvo, verjamem da se prej konca, saj hrane ponoci res ne rabi, ce je seveda cez dan dobi dovolj. In dojenje v osnovi pomeni otroku hrano in sele potem mamino blizino ipd. O tem, kar pa Bauci pravi...najbrz je izraz nazira izbral bolj iz hudomusnega razloga, kot kaj drugega, verjamem, da tud pozna razliko med polivanjem in bruhanjem (in ja, dojencki lahko tudi bruhajo). Glede na to, da se cez dan v vecjih intervalih doji, kot zvecer, ko potem bruha...ne bi izkljucila moznosti, da je prevec naenkrat oz. da se nazira , ko pravi Bauci. Priporocam, da ce res ne gre otrocka drugace potolazit, kot da se doji vsaj pogosteje podirate kupcka. P.S. Pa africanke jaz tudi ne bi primerjala z nami....se v prevecih stvareh razlikujemo . Sicer pa vsem srecno!
|