Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Gina Lep pozdrav Gina. ****, hvala za link, meni je zelo zanimivo. Rada preberem še kaj od drugod. A se ti zdi, da otroci tam veliko znajo, ko so npr. stari 14 let? To je odvisno od šole. Tisti v "slabših" šolah, nimajo nobenega znanja. V boljših šolah imajo znanje čisto primerljivo našim. To seveda ni pravično. Toda iz tega in iz življenja samega, ki ga otroci vidijo okrog sebe sledi, da šolo ne jemljejo kot nekaj nujnega ampak kot dobrino. Veš moj nečak - po možu seveda me vedno preseneti, hodi na državno šolo ( starši bi mu težko plačali kako boljšo šolo ) in se samo od sebe veliko uči. Želim povedat, da jim učitelji pol manj razložijo on pa še kar išče in dograjuje, tudi k meni zelo rad pride in govoriva strogo angleško. Vedno me prosi, da naj ga popravim če kaj reče narobe. In tako se veliko pogovarjava in mi pravi jaz hočem biti zdravnik zato moram biti vsaj 98%, ker mi starši ne bodo mogli plačati fakultete , zato se moram učiti. Res ga občudujem kako razmišlja in star je bil komaj 12 let. Drugače pa moj sin ima primerljivo izobrazbo, celo ko sem primerjala učbenik za matematiko slovenski in pri njih za isto starost so kar veliko spredaj. Je pa nekaj res. To je glede splošnih predmetov ki so povsod enaki. Med tem ko zgodovina, narava in podobni predmeti so pač prilagojeni njim. Oni se na kratko učijo zgodovino Europe in podrobno svojo, pri nas pa ravno obratno. Afriko tako malo na hitro pa bolj poudarek na Europi. No saj v mojih časih je bilo tako. In naprimer pri nas bo otrok vedel vse lastnosti človeške ribice pri njih pa kamele... No lahko ti povem, da je angleščina razdeljena na gramatiko in književnost.In da so že lani jemali celega Shakespare-ja ( upam da sem prav napisala ) se pravi pri 11/12 letih. Letos obravnavajo razne novele različnih avtorjev... nazadnje vem da je imel od Jules Verna v 80 dneh okoli sveta.. Skratka angleščina je na višjem nivoju. Ampak to je verjetno zato ker hodi na mednarodno šolo angleški program, čeprav ima seveda tudi arabščino in še nemščino. Arabščina je itak znanost, vsaj zame..med tem ko nemščina je tak pristopk kot pri nas. No toliko za sliko, kako je to iz mojih izkušenj. Ali se ti zdi, da so utrujeni, da nimajo časa za nič drugega kot za šolo ali se ti zdi to ok, da je življenje posvečeno več ali manj zgolj šoli? Niso utrujeni.Moj pride domov samo lačen. Skratka pride domov, največkrat nima prav veliko obvezne naloge. To naredi že na busu ali pa takoj ko pride in potem takoj ven in nogomet. 3X na teden pa hodi tudi na uradne treninge - nogometna akademija. Otroci se mi ne zdijo preobremenjeni razen takrat ko pride tisto obdobje "velikih" izpitov, Tistih 14 dni pred preverjanjem znanja samo ponavljajo v šoli in tudi doma se morajo res veliko učiti ,če niso sproti delali. V šoli imajo tudi ure ko naj bi imeli telovadbo. Ta predmet pri njih izgleda tako da igrajo 2 ure nogomet..punce pa čvekajo... Pri nas pa saj veš imamo nek program... no tam je program tisto kar najraje delajo... Imajo pa tudi ogromno počitnic. V Egiptu so frej za krščanske praznike in za muslimanske. Naprimer prejšnji teden je bil cel frej ker je bila velika noč...Če prav so v Egiptu večinski muslimani pa so vse državne institucije in šole proste tudi za krščanske praznike. Danes spet ni šole, ker je 1 maj... Se pravi prosti so vse praznike pa ko končajo polletje imajo 1 mesec pa poleti imajo od začetka junija (včasih že konec maja zaključijo z izpiti) pa do 15 -20 septembra. Skratka ko se učijo se res učijo..nor tempo ampak potem pa ko imajo frej imajo res veliko frej, da se res spočijejo... btw, a to je tvoj blog? Ja to je moj blog, samo sem kar lena za pisat... Aja, če ima še kakšna od vas, ki živite v tujini kakšne izkušnje s šolami tam, me zelo zanima, bom vesela vaših opažanj.
|