Medvedka
|
Lep pozdrav vsem! Jaz sem bila na nuhalni pri 12-ih tednih in 3-h dnevih, mali je bil velik 69mm. Tudi jaz sem bila v Podutiku, pri dr. Šajini. Morda me je malce presenetila hitrost pregledov, vendar mi je bil tako ali tako najbolj pomemben rezultat, in ker je bil OK, ni bilo nič drugega važno. Glede tega, koliko se mi je dr. posvetila in z mano spregovorila, resda ni bilo naj, naj, vendar imam sama dosti slabšo ginekologinjo - dr. Sketljevo v Ljubljanski porodnišnici, za rizične nosečnosti. Ker sem od Sketljeve navajena prav vsega - od tega, da te po možnosti napizdi, ker ima ful gužvo, do tega, da ne reče ne bev, ne mev, ko gleda z UZ, poleg tega pa še monitor obrne stran od tebe, da ja ne bi prav nič odnesla od tega pregleda. Skoraj vedno jo moram na koncu vprašati, če mi lahko pove, kako je, če je vse OK. Potem pove en, dva stavka, in to je to. No, dr. Šajina je bila vseeno bolj prijazna. Fajn je tudi bilo, ker sva lahko s fantom tudi sproti videla, kar je videla ona. Pokazala nama je nogice, pa rokice, nosek itd. Tako da sem od tega pregleda res odnesla dosti več kot od tistih pri Sketljevi. Če pa že toliko hvalite Domžale, bom naslednjič, ko bom spet noseča (upam, da bom še enkrat čez nekaj let), poskusila še v Domžalah. Glede različnih rezultatov nuhalne svetline pa... Pri merjenju nuhalne svetline je zraven prisoten precej velik subjektiven dejavnik. Tudi, če bi isti zdravnik delal dvakrat nuhalno svetlino, najbrž ne bi dobil enakega rezultata. Pomembno je namreč, od kje do kje označi zdravnik tisto razdaljo, ki jo računalnik potem izmeri. Tako je hitro lahko razlika za desetinko ali celo nekaj desetink mm. Ta razlika pa seveda potem prinese čisto drugačen izračun tveganja. Prav zaradi velikega subjektivnega dejavnika pri merjenju nuhalne svetline se dosti žensk odloči za kako drugo preiskavo, sploh, če se bolj bojijo. Amniocenteza je npr. popolnoma objektivna preiskava, saj tam vzamejo vzorec zarodkovih celic, v katerih potem pregledajo vse kromosome. Pri tej preiskavi pa se ne vidi le napak (trisomija ne vem katerega kromosoma že (13.?)), ki so krive za Downov sindrom, temveč tudi druge kromosomske napake. Tako s to preiskavo ubijejo več muh na en mah. Kakorkoli že, upam da bo z mojo pikico res vse OK, saj se zaradi dobrega rezultata nuhalne svetline potem nisem odločila še za amniocentezo. Upam, da bo vse v redu tudi z vsemi vašimi pikicami. Lepo se imejte!
|