blaža
|
IZVIRNO SPOROČILO: mika fuji, dva krat sem prebrala tvoja posta, pa ti moram reč, da razen agresije, se meni zdi tvoj otrok tipičen 'živahen otrok. Edino si ne znam predstavljati intenziteto njegove agresije. Na vse to, kar moraš opozarjati svojega sina, moram jaz svojo hčero. Stara je 4.5 in dvomim, da jo bom morala manj opozarjati pri 7ih letih. Ravnotako ima obdobja, ko bo naredila vse kar je potrebno in obdobja, ko bom morala bit huda. Ko se preobleče, razmeče oblačila po celi sobi.Tudi sama pazim, da se preveč ne razburi, ampak ji s tolažilnim glasom govorim kar je potrebno, sploh kadar je utrujena. Takrat je tudi nevarna sama sebi, da se poškoduje...zadnjič je glavno naslonila na umivalnik in se zabila z zobki, da se je komaj pomirila. Tudi ona ne prenese krivice in joče. kadar jo vprašam, če jo vzgojiteljici kaj skregata, reče, da ne. Seveda ne bo povedala, ker sta onidve zanjo avtoriteta in potem pričakuje, da jo bom še jaz skregala. Sem ji pa rekla, da mo mora povedat, zato da bom jaz njiju skregala in potem mi pove kaj je bilo narobe. Seveda se potem pogovoriva in obljubi, da tgeane bo več naredila, zato ne bo od vzgojiteljic kregana. V soboto smo imeli piknik in je popoldan šla spat, zbudila se pa je nenaspana. Sitna, drla se je, ni hotla ven. In sva pol ure ostali notri sem jo božala, pa se je zelo upirala, kričala, ampak sem jo z mirnostjo uspela spravit v dobro voljo. Ti pa povem, da bi jo najraje naklestila po riti, od vse te histerije. Niti ne razumem, zakaj mu je diagnosticirana motnja koncentracije, če je lahko na računalniku pri miru , kar pomeni, da je skoncntriran ali pa pri TV-u. Ne vem, poskusite najt neko stvar, ki mu bo zabavna. Aja, naša ko gleda TV, skoz nekaj hopsa po sedežni, tako da je padla in si presekala brado.Resnično se mi zdi, da tvoj otrok ni nič drugačen, kot ostali živahni otroci. Kot si sama napisala, ohranit moraš mirnost in boš lažje urejala kritične situacije. Pa da ne boš mislila, da jaz kdaj ne popizdim ...o ja, pa še kako. Ampak ko vidim, da je njeno razpoloženje slabo zaradi utrujenosti, prizadetosti zaradi kakšne krivice, pa ne. Sama ga najbolje poznaš in ga še naprej opazuj, kdaj bi lahko prišlo do kakšnega agresivnega izpada, da lahko preprečiš, preden do tega pride. Midve sva si zelo blizu in si želim, da mi bo zaupala, da se vedno lahko zanese name, neglede nato, ko bo kakšno ušpičila. Tudi ti si moraš pridobit sinovo zaupanje, to pa samo z mirnostjo, brez jeze, sploh kadar vidiš, da se ne počuti dobro. Svojo hčero sem ti opisala samo zato, ker se mi ne zdi kaj drugačna od tvojega sina, pa nima nobene diagnoze. Raze agresije, kot sem napisala, ki si je nekako ne morem predstavljati. pri na sje čisto enako. Sicer je naš fant ful bister, se hitro uči,( zna že brat in seštevat še pred vstopom v šolo, ker ga vse zanima) je pa precej nereden. ne pospravlja za sabo. No zdej se je malo poboljšal, ker smo naredili eno veliiiko debato. Star je ša 6,5 let. In tudi on, ko gleda risanke, da rit v luft na kavču in skozi nekaj drsa z nogo in ne more bit pet minut pri miru. Po moje bo treba malo popravit koncentracijo pri njem. Čeprav si pa zapomne vse kot hudič. sploh, če ga zanima. ne vem, jaz ga sprejmem kakršen je, in se mi ne zdi, da bi bilo kej hudega narobe, razen tega, da nima lih dolge koncentracije. Pri tebi vidim problem to agresijo in pa vodljivost drugih. To se mi zdi kar velik problem, še posebaj, ko bo večji. Nasveta ti ne znam dat, mogoče se bo še kakšna javla, ki ima podobne težave z otrokom. No ma sem ti hotla samo povedat, da je tudi naš živahen , nemiren in nereden, pa se mi to ne zdi tako problematično. Čeprav so mi , ko je bil še v vrtcu rekli, da ne mara takih del, kjer se je treba dolgo koncentrirat. Npr. ni maral sedet pri mizi in natikat perlice. No to še zdaj ne mara, pa se mi ne zdi tak problem. Ga pa vidim podobnega meni. Sem govorila z njegovo letošnjo vzgojiteljico in je rekla, da se veliko tudi podeduje. In jaz sem bila lih taka. Vse sem pozabljala naokoli. Dežnike, majice, copate, potrebščine, , ajajoja, se bojim, da se mi bo zdej vse vrnilo, ko je moja mama tudi norela z mano . Pa učit se tudi nisem znala. Nikoli v življenju se nisem učila!!! Zapomnila sem si samo z poslušanjem in to mi je blo vedno ok. Tudi zdej sem precej impulzivne narave, ma to v smislu, da bi skozi nekaj počela, še posebaj rada delam z rokami ( poglej moj album) s tem sem zasvojena. Mogoče pač nismo vsi za v pisarne. Nismo vsi tako urejeni, da bi 8 ur al pa še več urejali papirje. Sem se zadnjič pohecala ins em mojemu sinetu rekla, da ko bo zrasel, da bova slaščičarno odprla, da bova torte pekla, ampak on pravi, da bo arheolog. No sej nič ni nemogoče. Cilj mi je, da mu pomagam, da dobi delavne in učne navade, da se bo znal učit. Ostalo, pa, je kakršen je in je prav posrečen. Ga imajo vsi radi. Mislim, da do določene meje je res treba posredovat pri tvojem otroku, ma so tudi lastnosti, ki so njegove osebne lastnosti in on pač tak je. Ne vem, samo razmišljam. Moje znanje na tem področju, ni strokovno.
< Sporočilo je popravil blaža -- 7.7.2009 11:53:17 >