trdozimc
|
OK, večerja je žal mimo, pa vseeno. Školjke filtrirajo vodo in se tako prehranjujejo. S tem res ostaja v njih tudi svinjarija. V poletnih mesecih, ko te školjke naj ne bi bile užitne zaradi strupov (ki jih mimogrede: ''zaužijejo'', ne pa same producirajo), jih morajo lastniki školjčišč prečistiti, tako da jih dajo za več dni v čisto vodo in so potem načeloma užitne - vseeno naj se ne bi jedle v mesecih, ki ne vsebujejo črke r v imenu (no ja, vsaj take, ki niso kupljene v trgovini) Toksina pri nas sta v glavnem dva, od katerih povzroča eden le blažje prebavne motnje, drugi pa lahko zelo hudo bruhanje in drisko, pa tudi toplota pri prekuhavanju ga ne uniči. Predvsem tunina, morski sadeži (predvsem rakci!) in ostale ribe ulovljene v kakem Indijskem oceanu so res zelo kontaminirane s težkimi kovinami. Poleg tega lahko vsebujejo vse te jedi tudi bakterije: listerijo, salmonelo in druge koliforme, ki pa se pri prekuhavanju uničijo. Z listerijo (ki lahko povzroči splav ali odmrtje ali prizadetost plodu) je okužen predvsem in skoraj vedno surov (lahko dimljen ali ne) losos. To so dejstva. Jaz v nobeni od obeh nosečnosti nisem jedla ničesar (sadežev, rib, školjk) surovega, nobene ribe iz tujih morij (predvsem ne konzervirane tune), sadeže občasno (na pici, v rižoti), školjke pa tudi kake trikrat v nosečnosti, ostale pri nas vzgojene sladkovodne ribe pa pogosto (razen v prvem trimesečju so mi smrdele). Samo to bi rada še povedala, da je to moje poklicno področje in se ne bi rada z nobeno kregala v smislu: ja jaz sem pa jedla vse, in moj G Pušenjak pa pravi, ........ Lahko pravi kar hoče, dojenček, ki ga nosite je samo vaš, prav je, da veste kakšna so tveganja, potem se pa lahko same odločite. Čestitke in lepo nosečnost, meni sta bili obe krasni (seveda so zdaj otroci tudi )!
|