andreas
|
Najprej, ime naj mi bo Zvončica. Hvala za prijazne besede, tudi sama sem zelo vesela za vsako, ki ji uspe po raznih zapletih in pregledih :nosecka:. Kako sem doživela HSG: S seboj moraš prinesti izvid krvi, ki ne sme biti starejši od treh dni (levkociti, sedimentacija) mora biti v mejah normale, napotnico in potrjeno zd. izkaznico. Pol ure pred pregledom sem dobila dve tabletki proti bolečinam (nekaj na S.....), potem pa... aja, pregled so mi delali v KC v Ljubljani, zelo prijazno osebje, Najprej ti naredijo G pregled, potem te umijejo, vse ti sproti razložijo kako bo pregled potekal. Nato ti odprejo nožnico, ti neko napravo prisesajo tako da lahko v miru delajo (imela sem občutek pritiska na telo). Dobro je imeti prazen mehur, ker te drugače sili na vodo. V nožnico ti ustavijo to cevko (zelo tanko) v kateri je kontrast, nato ti ga ubrizgajo v telo. V tem trenutku je potrebno biti čim bolj sproščen, kajti to zaboli. Jaz ne bom nič olepševala. Nad teboj je aparat (rentgen), ki te potem slika. Mene je bolelo, in sem jim rekla naj pohitijo, uzeli so mi cevko ven, odstranili napravo, ki je bila prisesana v nožnici. Malo se mi je vrtelo, tako da sem še malo poležala na postelji. Oblekla sem se in počakala v čakalnici. Po 15. min. te zopet pokličejo notri, in te še enkrat slikajo, a tokrat nič ne boli. Samo uležeš se na posteljo, zgornjo obleko potisneš malo stran od trebuha in slikica, to morajo narediti, da vidijo, kako se kontrast absorbira ven iz telesa. Dobro je, da si prineseš kakšen vložek, saj tekočina teče ven in tudi malo krvaviš. To je normalno. Potem pa čakanje, ne vem kaj je huje, pregled ali čakanje nanj in čakanje na izvide. Meni je zdravnica že takoj povedala, da so jajcevodi prehodni, :bravo::bravo::bravo: Ko so slikice gotove, te pokličejo notri in ti razložijo: da vse kar piše notri v izvidih mi bo G razložil, ker oni ne smejo. Imaš 3 dni bolniške, ko tabletke popustijo, imaš lahko krče, zato je potrebno vzeti še kakšno protibolečinsko tableko, :sloncek::sloncek: ne smeš brez zaščite, ker so lahko jajčeca, ki so na pohodu za ovulacijo lahko rahlo obsevana in v primeru :nosecka: bi lahko prišlo do zapletov, zato moramo biti previdni. Potrebno je počivati, ko tabletke popustijo imaš občutek kar hude M, čeprav je ni. Pri vsaki ženski je drugače, nekatere nič ne boli, spet druge komaj prestanejo ta pregled, nekega univerzalnega recepta ali nasveta žal ni. Če imaš možnost naj gre partner s teboj, in naj te moralno vzpodbuja, saj bo on še bolj na trnih v čakalnici kot ti, pa še strah se malo porazdeli. To je stvar obeh, ker je pregled, vsaj za mene je bil, zelo neprijeten, pa še boli te par dni za tem. Prinesite si kaj za jesti s seboj, ker morate na pregled biti tešče, in čakanje na izvide se lahko zavleče, sama sem bila zelo lačna. lp, :rozica::rozica:
|