Mavrična zvezdica
|
Naš hodi na Montessori urice in tudi doma smo uvedli nekaj sprememb. Predvsem so spremembe posledica pogovora z Montessori pedagoginjo, ki je ugotovila, da našemu ta način vzgoje zelo odgovarja. Zelo veliko mu pomeni, da stvari naredi sam, da lahko poskuša - pred časom, je sedel pol ure pred dvema stekleničkama in lijakom (tistim za nalivanjem tekočin v steklenice) in iz ene v drugo pretresal mivko ter opazoval kaj se dogaja. Podobno se igra z raznimi barvili in kapalkami, dela vzorčke na papirnate robčke in jih potem preslikava, se igra s tehtnico (tisto 'starinsko') in preizkuša, kaj mora narediti, da bosta obe skodelci enako visoko ipd. Pri treh letih se je skozi te urice naučil prepoznavati valj, piramido, kroglo... Mi smo s temi uricami zelo zadovoljni. Kar se mi zdi pa najbolj pomemno je sama organizacija dela: v igralnici (sedaj tudi v njegovi sobi) ima vzgojiteljica pripravljen material na manjših pladnih. Vsak otrok vzame, kar nemu odgovarja, vzgojiteljica mu pokaže kaj se s tem materialom dela, nato pa otrok sam preizkuša. Konča, ko njemu odgovarja in stvar pospravi na svoje mesto. nato lahko vzame nov material. Doma sva njegove igrače sortirala v velike zabojčke (1 - kocke, 2 - take in drugačne živali, 3 - vlaki, 4 - mali avtomobilčki...), na enem nizkem regalu ima knjigice, košarico z A5 papirjem, lonček z barvicami, lonček s flomastri, lonček z voščenkami, košarico z lepilom in manjšimi koščki papirja za lepljenje,plastično posodo z veliko plastelina, košarico z igračkami iz Kinder jajčkov ipd. ). Na drugem regalu ima na eni polici sestavljanke, na drugi družabne igre itd. Njemu to odgovarja, veliki bolj samostojen je pri igri, hitreje najde igračo s katero se bo zamotil in BREZ PREPIRANJA VSE IGRAČE POSPRAVLJA NA SVOJE MEST - mord ne vedno sproti, a zvečer je vse en-dva-tri pospravljeno. SEveda ima v svoji sobici tudi njegovi velikosti primerno mizo s klopco, oglasno desko za slike in umetnine in manjšo preprogo za igranje. Pred kratkim je pri nas izšla knjiga SRKAJOČI UM, ki govori o MOntessori pedagogiki. Sama je še nisem prebrala, a pravijo , da je dobra. Veliko pa najdeš tudi na internetu. Je pa tako - če bi hotel sledi vsemu, bi moral v celoti predelati stanovanje. Jaz tako daleč ne bi šla, se pa da veliko narediti z manjšimi spremembami. Jaz sem s tem načinom vzgoje zelo zadovoljna in pri nas se obnese - bomo videli, kako bo pri drugem otroku. Lp
|