giotti
|
Draga Inti_07, ogromno smo o tem že pisale, pa vendar te ful razumem, da nimaš časa vsega prebrati in bi rada hiter odgovor. Torej, na delo Verjemi mi, da sem na temo pregrade in KT preštudirala toliko, da bi bilo za najmanj eno diplomo, če ne kaj več, to pa sem zdajle napisala samo za to, da bom izpadla malo bolj verodostojno, čeprav sem v resnici popolen laik na tem področju in kot tako vzemi tudi moje mnenje. Vendar ko gre za mene in moje zdravje, potem se prekleto dobro pozanimam o tem, kolikor mi čas in zmožnosti dopuščajo - sem si vzela celo dopust, da sem preštudirala toliko, da sem se potem lažje odločila za vse skupaj, ne le tabletke, tudi za operacijo . Skratka, sama sem dala maja meseca operacijo skozi in to pod lokalno anestezijo, ker sem tako zelo proti vsemu, kar lahko kakorkoli vpliva name v negativnem smislu... to pa vključuje karkoli si zdaj zamisliš, vse, od prehrane, ki ni biološko predelana, nečistega zraka in nezdravega okolja, do kakršnihkoli tablet, celo tako zelo "nedolžnega" Tifola ne bom pogoltnila, torej zelo očitno sem proti tudi kontracepcijskim tabletkam. Da ne govorim o popolni narkozi, ki sem se je želela izogniti na vsak način. Pa vendar sem se odločila, da bom pojedla škatlico KT tabletk, upam da je bilo prvič in zadnjič v življenju. In ko so mi želeli premakniti operacijo še za en mesec po tem, ko sem pojedla že tri tabletke, sem se fejst kregala, da tako se ne morejo igrat, saj že jem tabletke in ne mislim pojesti niti ene več, kot je potrebno! Tako sem jih pojedla več kot dve tretjini do operacije in potem še preostanek po njej. Zakaj sem se tako odločila? Ker prvič in zame osebno zelo neprijetno, bi se mi lahko zgodilo, da bi me poslali domov, ker preprosto bi bila sluznica predebela, da bi reskirali operacijo. Ne gre za to, da ne bi mogli operarirati, lahko bi, vendar je odstranitev pregrade veliko lažja in bolj natančna, če je sluznica tanka. Že tako ne odstraniji popolnoma vsega, ker v resnici ne vedo, kakšna je oblika maternice in preventivno, da ne predrejo stene, vedno malo pustijo. Če pa je sluznica debela, potem pa je to delo še toliko bolj oteženo. Sicer je res, da je sluznica dovolj tanka v prvem delu cikla, zato to varianto brez tabletk delajo samo v prvem delu cikla. Pa vendar, kako veš, da bo tisti dan, ko si naročena, res prvi del cikla. No, če lahko na to vplivaš, potem pa super in se res lahko izogneš tabletkam. Vendar je mene moja zdravnica opozorila tudi na to, da je zelo pametno, če jem tabletke tudi po operaciji še nekaj dni, ker se baje tako preventivno izogneš vnetjem in se rana lažje zaceli. Skratka, na podlagi vseh dejstev, ki sem jih dobila, sem se zavestno odločila za Stediril M, ki so mi jih priporočali, ter na podlagi vsega prebranega na Pušenjakovih straneh o tej vrsti tabletk. V svojem res tehtnem premišljevanju, vzeti ali ne, sem se prepričala, da 21 hormonskih tabletk nikakor ne more ogroziti mojega zdravja, za katerega preventivno res trdo delam ves čas. Če imam močan imunski sistem in sem načeloma zelo zdrava in skrbim za zdravje, mi to vsekakor ne more škodovati, saj nekatera dekleta jejo te tabletke leta in leta, pa so videti zdrave in brez težav. Tudi njihovi dojenčki po tem, ko prenehajo s tabletkami, se ne razlikujejo od drugih - vsaj na videz je tako, kajti resnice o vplivih tabletk niti pod razno ne poznam. Skratka, da povzamem še enkrat, imaš najmanj dva zelo dobra razloge, zakaj tabletke vzeti: 1. Zagotoviš si, da bo operacija uspešna do največje mogoče mere (to pomeni, da ti bodo odstranili največji del pregrade, ker tako se bo nalažje videla meja med pregrado ter pravo steno maternice). 2. Po operaciji boš pojedla škatlico tabletk do konca ter tako preprečila možna vnetja in zagotovila hitro celjenje. Imaš pa seveda cel kup razlogov, zakaj ne vzeti, vendar na moji tehnici, je premagala druga stran. Sama pa si tudi napiši vse pluse in minuse ter potem pretehtaj. Ko se boš odločila za eno varianto, pa stoj za njo in ne imej prav nobenih skrbi, zaupaj, da tisto, kar se boš odločila, bo zate najbolj prav. Samo še povem svojo izkušnjo s tabletkami, če se odločiš zanje in ti bo tole mogoče malo v pomoč. Po priporočilu Pušenjaka sem jih (Stediril M) začela jemati tretji dan M, tako se je M normalno iztekla brez podaljšanih krvavitev. Vzela sem jih zvečer pred spanjem, vsak dan ob isti uri (valjda sem mogla imeti alarm za to ), da bi se v spanju izognila potencialnim stranskim učinkom. No, hvala bogu, le teh ni bilo prav nobenih. Potem sem 15. dan cikla imela operacijo, sluznica seveda tanka, po njej pa pojedla še do konca škatlico. To je pomembno tudi zato, da se ti cikel ne zmeša. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala pri odločitvi in ti želim vso srečo na operaciji ter hitro okrevanje po njej (pri meni je to okrevanje trajalo kakšno uro). Aja, še to, tudi po operaciji ti bo sestra ponujala tableto proti bolečinam. Mene so prepričale, da jo vzamem, vendar mi je potem bilo žal, ker te bolečine so pač takšne kot med M in to se da komot prenesti, če si v glavi tako naštimaš. No, samo toliko, da veš, da imaš na izbiro tudi to. Še enkrat, srečno, ter potem poročaj, kako je bilo. Upam, da se kmalu vidimo na temi "M ne pričakujemo..." Jaz sem počakala dva prava M cikla (poleg tiste krvavitev po tabletkah), preden sem se odločila, da grem ponovno v boj za dojenčka. Zaenkrat sem v drugem krogu, minile so že tri M, ki pa so bile zelo boleče, tako si mislim, da je potreben še čas, da bo maternica spet ready.
|