Edna
|
V materinsko knjižico ti vpišejo vse najpomembnejše podatke, ki jih mora vsak ginekolog (v primeru, da ne boš imela vedno istega) nujno vedeti ob spremljanju tvoje nosečnosti: Krvno skupino, dosedanje nosečnosti in porodi, družinsko, osebno ter ginekološko anamnezo, operacije, itd. V knjižico ti zapisujejo vse v zvezi s sedanjo nosečnostjo. Vsakič te bodo stehtali, ti izmerili krvni tlak, dala boš urin in različno po tednih tudi kri. Praviloma te čakajo tudi trije UZ ter na koncu še CTG. Na koncu, na platnici pa ti celo piše, da je obvezen dokument in jo moraš prinesti s seboj ob vsakem pregledu in porodu!
Mislim pa, da ti naša, slovenska materinska knjižica v tujini ne bo kaj prida pomagala. Poznam primer moje kolegice, ki se je odločila, da bo prav tako rodila v tujini. Imela je tudi en UZ v Sloveniji, ostale preglede pa v tujini. Dobila pa je materinsko knjižico države, v kateri obiskuje ginekologa. V naši m.k. ni videti kaj angleškega. Ti pa lahko povem, da sem si ogledala njeno m.k. in tudi v tisti ni bilo nič kaj angleškega, pač jezik tiste države. Drugače pa se povsod bolj kot ne opravljajo isti ali podobni pregledi, kakor v Sloveniji. Nekje je celo obvezen 3D UZ v 21. - 23. tednu. Mogoče ti pa svetujem, da prej preveriš, kakšne so razmere v porodnišnicah, v državi, kamor se namenjaš. Kolegica je izvedela za bolj slabe razmere v državi, kjer živi in se je raje odločila, da bo šla roditi v zasebno porodnišnico. Seveda pa so tu že finance. Ona bo dala za normalni porod 2000 evrov, če bi bil carski pa 4000.
Mogoče katera ve, koliko bi to stalo v Sloveniji, če bi moral brez kakršnegakoli zavarovanja vse plačati?!
Toliko ti lahko povem jaz, sicer pa ti želim lepo nosečnost in bivanje v tujini!
Lp
|