Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
Mamica študentka - do česa vse je upravičena 25.6.2010 17:51:53
|
|
|
|
anity_1
|
Pozdravljeni, sem študentka, in s partnerjem bi rada zanosila. Sicer šele čez nekaj mesecev, ampak vseeno imava kar nekaj vprašanj. Prebrala sva sicer že nekaj zakonov, ampak bi nama bilo lažje, če bi izvedela kaj malo bolj po domače in razloženo. Zanima me, do česa vsega sem upravičena kot študentka mamica? Kako pa je s porodniškim dopustom? Ali lahko porodniški dopust v celoti koristi partner / ali pa, da bi partner delal 4 ure, 4 ure pa bil v porodniški, 4 ure pa bila jaz v porodniški? Kakšne so možnosti za to? Zaenkrat samo to. Hvala že vnaprej, če mi boste lahko pomagale.
|
|
|
|
RE: Mamica študentka - do česa vse je upravičena 26.6.2010 17:14:19
|
|
|
|
ledenaa
|
Če uporabiš iskalnik dobiš ogromno zadetkov ven
|
|
|
|
RE: Mamica študentka - do česa vse je upravičena 27.6.2010 22:22:37
|
|
|
|
nananaja
|
Tisto, čemur rečemo enostavno porodniški dopust - torej celoletni dopust, je v bistvu 105 dni porodniški dopust (ki ga izrabi lahko samo mama), ostalo pa je dopust za nego in varstvo otroka (lahko starša delita), ki je vezan na porodniški dopust. Prvo kar moraš vedet, je to, da si do porodniškega dopusta upravičena, če si na dan nastopa (28 dni pred rokom) v delovnem razmerju (ali na zavodu z nadomestilom) ali izpolnjuješ pogoj 12 mesecev zaposlitve v zadnjih treh letih. Če pa si študentka (redna ali izredna brez zaposlitve) pa ti porodniški dopust ne pripada, pripada pa ti starševski dodatek kot vsem mamicam, ki rodijo brezposelne. V kolikor se odločiš torej imeti otroka v času rednega študija, ti pripada izredno ponavljanje letnika ter starševski dodatek. Ker ne izpolniš pogoja za porodniški dopust ter dopust za nego in varstvo otroka, tudi partner nima pravice do dopusta za nego in varstvo otroka. Pomoč ob rojstvu otroka pripada vsem staršem neglede na status, otroški dodatek pa se dodeli glede na dohodke družine v preteklem koledarskem letu tudi naglede na status.
|
|
|
|
RE: Mamica študentka - do česa vse je upravičena 29.6.2010 10:44:35
|
|
|
|
anity_1
|
Hvala, nananaja! Drugače sem pa gledala tudi zakon o starševskem dodatku in družinskih prejemkih, kjer piše: (pravica očeta do porodniškega dopusta) Oče ima pravico do porodniškega dopusta, če mati: 1. umre, 2. zapusti otroka, 3. na podlagi mnenja pristojnega zdravnika, trajno oziroma začasno ni sposobna za samostojno življenje in delo. Oče ima pravico do porodniškega dopusta v obsegu kot ga ima mati, zmanjšanem za toliko dni, kolikor je mati to pravico že izrabila, najmanj pa za 28 dni. Pravico do porodniškega dopusta ima v soglasju z materjo tudi oče otroka v primerih, ko rodi otroka mati, mlajša od 18 let in ima status vajenke, učenke, dijakinje oziroma študentke. V tem primeru porodniški dopust traja 77 dni in se skrajša še za toliko dni, kolikor je otrok star, ko oče nastopi porodniški dopust. Oče ima pravico do porodniškega dopusta, če dejansko neguje in varuje otroka. Jaz sem torej študentka - ampak nisem mlajša od 18 let.. Zdaj pa ne vem, ali mora biti oboje - torej študetnka IN mlajša od 18 let, ali da ustrezam samo enemu od tega. Ker tukaj torej piše, da lahko tudi oče otroka koristi porodniški dopust, če je mati otroka mlajša od 18 let in še vse ostalo zraven.
|
|
|
|
RE: Mamica študentka - do česa vse je upravičena 29.6.2010 10:58:29
|
|
|
|
sazi
|
kolikor je meni razumljivo, bi morala biti kar mlajša od 18 let - čeprav ne vem, koliko je študentk, ki so dejansko mlajše od 18 let (se pa morda kje najde kakšna, ki je tako pohitela do študija).
|
|
|
|
RE: Mamica študentka - do česa vse je upravičena 24.7.2010 20:23:26
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: anity_1 Pozdravljeni, sem študentka, in s partnerjem bi rada zanosila. Sicer šele čez nekaj mesecev, ampak vseeno imava kar nekaj vprašanj. Prebrala sva sicer že nekaj zakonov, ampak bi nama bilo lažje, če bi izvedela kaj malo bolj po domače in razloženo. Zanima me, do česa vsega sem upravičena kot študentka mamica? Kako pa je s porodniškim dopustom? Ali lahko porodniški dopust v celoti koristi partner / ali pa, da bi partner delal 4 ure, 4 ure pa bil v porodniški, 4 ure pa bila jaz v porodniški? Kakšne so možnosti za to? Zaenkrat samo to. Hvala že vnaprej, če mi boste lahko pomagale. http://www.stud-druzine.org/pravice%20družin.htm http://www.studentskedruzine.com/zlozenka.pdf http://www.studentskedruzine.com/
< Sporočilo je popravil mamai -- 24.7.2010 20:24:50 >
|
|
|
| Stran: [1] |
Risanke.
пеперутка16
So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?