čmrgelj
|
ingver je super, jaz ga dam v veliko jedi, in lahko rečem da se mi je migrena veliko zmanjšala http://www.diomed.si/?p=nasveti&s=1 Hrana, ki pogostoma sproži glavobol: - kofein (kava, čaj, ledeni čaj, kokakola), - čokolada, - sir (razen mladi sir in skuta), - jogurt in kisla smetana, - sladoled - oreščki, - sušeno in dimljeno meso ( tudi hrenovke, klobase, šunka, salame, mortadela) - alkoholne pijače (predvsem rdeče vino, penina, desertne pijače) - natrijev glutaminat (hidroliziran zelenjavni protein in hidroliziran rastlinski protein, na izdelkih ga pogostoma pišejo zgolj kot 621) - aspartam (umetna sladila) - agrumi (pomaranča, grenivke, limone, citrone) Hrana, ki lahko olajšali prepreči glavobol: - ribe in ribje olje, ingver Snovi v hrani, ki jih uživate vsak dan, lahko sprožijo prav vsak glavobol, tudi sinusni, glavobol zaradi napetosti in stresa ali migreno. Veliko ljudi trpi skoraj nenehni glavobol in se jim niti ne sanja, da bi ga sprožilo to, kar so pojedli. Glavoboli zaradi prehrane so pri otrocih žal zelo pogosti, ne da bi prišli razlogu na dan. Če trpite zaradi hudega glavobola, imenovanega migrena, je še posebej možno, da ga sproži hrana. Danes je znano, da lahko jedi, ki sprožajo migreno, povzročajo tudi navaden in manj hud vaskularni glavobol. Vsi običajni glavoboli, glavoboli zaradi napetosti in stresa ter sinusni glavobol so pravzaprav blažja oblika migrene in izhajajo iz iste možganske fiziologije. Lahko bi jim rekli vsakularni glavoboli. Treba je torej premisliti, ali ni za večino teh glavobolov, zaradi katerih trpi na milijone ljudi, kriva prehrana. Pogostost in intenzivnost glavobolov je odvisna tudi od dedne dovzetnosti. Čim bolj ste nagnjeni h glavobolom, bolj je verjetno, da bodo določeni dejavniki sprožili glavobol. Nekaterih od njih ne moremo spremeniti (na primer- vremenskih sprememb, ostre svetlobe, močnih vonjav, menstrualnega ciklusa). Edini dejavnik, ki ga lahko nadzirate je prehrana. Zadeva je zapletena, kajti hrana le poredko sama sproži glavobol. Običajno sta potrebna dva faktorja. Če boste zaužili rdeče vino, lahko to sproži glavobol, lahko pa tudi ne, če boste ob tem zaužili še kos pikantnega sira in da je prisoten tudi stres so možnosti za glavobol zelo velike. Ali če boste pojedli košček čokolade, še ni rečeno da pride do glavobola, ob zaužitju cele tablice je to že verjetneje.
_____________________________
Nasmeh in prijazna beseda sta nevidno orožje dobrega, ki razoroži še tako nedostopno osebo. Lepota je v drobnih stvareh in majhnih pozornostih. In ko boš drugim polepšala dan, bo tudi tvoj dan postal povsem nekaj drugega,
|