Barbs
|
Po besedah dr. Pušenjaka, merjenje materničnega vratu ni del rednega pregleda - ne vidi namreč razloga, zakaj bi merili maternični vrat "kar tako", če pa nosečka nima nobenih težav. To pomeni, da merjenje MV pride v poštev, če ginekologu poveš, da te "tišči dol, da te tam nekaj boli, da ti trebuh pogosto in boleče otrdeva, da imaš nenavaden izcedek".... V kolikor teh težav ni, je merjenje materničnega vratu brezvezno - maternični vrat tudi pri dolžini 1,5 cm še ne pomeni alarma, če je z vse vredu in nima težav... Nekateri ginekologi pa delajo paniko že pri 2,5 cm. Vse je relativno - s težavami tam spodaj je tudi 3,5 cm dolg MV lahko kaj kmalu "prekratek", brez težav pa centimetri ne igrajo kake pomembne vloge. Meni je prejšnji ginekolog "za hobi" malo gledal MV in ga uspešno napačno zmeril, ker mu je manjkalo izkušenj, ker se ni prav dobro videlo.. Potem me je še vaginalno pregledal in ugotovil, da imam sicer "MV zaprt" ampak, da vseeno naj pazim, naj nimam spolnih odnosov, naj veliko počivam, pa kar na bolniško me je dal... Ker sem hotela slišati še drugo mnenje, sem šla še k dr. Pušenjaku, ki mi je opravil natančne meritve, glede na njegove izkušnje namreč natanko ve, kje in kako je treba "pogledati", "zmeriti"... Ugotovil je, da imam normalen MV, dolg 3,6 cm in da lahko plavam, seksam, skratka, normalno počnem vse, kar mi je bilo prej odsvetovano... Tako da je merjenje MV lahko tudi velika zmota.... mislim da, če nimaš nobenih težav, ne forsiraj tega, ker je brezveze... Sploh pa je merjenje MV "modna muha" šele zadnjih nekaj let, prav tako, kot želja po čimveč ultrazvokih...Le zakaj, če smo vredu ? Naše telo bi nas zagotovo opozorilo, če bi se kaj dogajalo, v takem primeru pa itak vemo, da moramo do zdravnika....