ronja
|
Prvič: nisi vrgla 15 let stran - saj praviš, da je bilo tudi lepo - teh spominov vama ločitev ne bo vzela (preverjeno - mojadva sta ločena). Poleg tega sta v teh 15ih letih imela dva krasna otroka, kar tudi ni za odmet, ne? Torej ne gledat na to kot na izgubo. Ja, seveda bosta malo zmedena, ampak nista več par let stara, z očetom se bosta lahko videla, kadar se bosta hotela, ne rabita več nujno vsakega vsak dan... Brat je bil najstnik, jaz v zgodnjih 20ih, ko sta se mojadva ločila - nimava nobenih traum in če bi se sama kdaj ločevala, bi si želela tako, kot sta se mojadva. Zadnjič sem brala intervju s psihologom, ki pravi, da zdaj vejo, da ob ločitvi otroci trpijo predvsem zato, ker se starša začneta obnašat kot kretena in si nagajata. Temu se pa lahko izogneta in potem vajinim otrokom ne bo tako zelo hudo. jasno, da ni luštno, ko se starši ločujejo, ampak ni pa to trauma, če se lepo zmenita. Kkao preboleti? Kako začeti na novo? KAko se ne obsojati sebe in njega? Kako živeti naprej? Počasi, s kakim hobijem, ki te veseli, pa je pozabljen čakal na svoj čas, s kako dobro prijateljico in z iskrenostjo - do sebe in do drugih. Nič ni narobe, če otroka vesta, da vama je zaradi ločitve hudo - to je po moje dobro, ker potem vesta, da sta se vseeno imela rada. Nič ni narobe tudi, če si jezna zaradi slabega, kar se je zgodilo - ker je to naravna reakcija. Pusti si bit vse to: žalostna, jezna, vesela, da je za tabo, vse... jasno, da je človek zmeden - ampak "you're not the only one with mixed emotions..." kot bi rekli Rolling Stones. Od tega je že več kot 15 let in starša imata res lep in spoštljiv odnos, dosti bolšji kot marsikateri zakonci. Tudi vse rojstne dneve smo praznovali skupaj, čeprav sta si starša v tem času našla nova partnerja Enako, samo da še ni čisto 15 let, majčkeno manj. Če sta oba z možem za, pa je tudi družinska terapija super rešitev. če on ni za in ti bo težko na novi poti, lahko greš pa še vedno sama, veliko ljudi rabi nekoga, da jih razume takrat - in veliko jih nima takih prijateljev...