Mojc
|
Ločujemo vse, kar je možno. Ves čas. Je pa to precej dela, tako da mi je jasno, zakaj ljudje večinoma ne ločujejo. Vsak papir nest v kuhinjo v prave smeti, namesto da sediš mirno ob računalniku, pa vržeš v prvi koš.... ali pa nesti vsako plastiko iz kopalnice, pa jo še splakniti prej, ali jogurtov lonček ne vreči v navadne smeti, ampak ga prej splakniti....to je delo. Mi si vseeno delamo delo. Najboljše bi bilo, če ne bi tolk trošili, ustvarili smeti, to bi bilo najboljše. Pa ne gre. Vse je zavito v tri ovoje, vsak del gre v druge smeti. Še vsak čajček je v svojem ovoju, vsaka čokoladka v treh, pa tko naprej.... Se podpišem! Ja, in res, če pridno ločuješ, je navadnih odpadkov zeloo malo. Meni je kar nekaj časa trajalo, da sem dejansko dojela, kaj vse spada npr. pod embalažo. Sprva sem namreč le plastične steklenice, embalažo od mleka, piksne, konzerve, sokov, masla in podobno noter dajala, potem sem si pa omislila koš v kuhinji posebej za embalažo in zdaj notri mečem vsak ovitek od bombona, konzerve od tun, zobno pasto prazno, vrečke, ipd. Pod koritom imam majhen koš za bio odpadke. Notri dam razgradljivo eko vrečko (dobim v dm), da se čisto ne umaže, za papir imamo posebno škatlo, steklo pa sproti ven nosimo. In potem bi najraje kar pred vrata nekomu znosla smeti, ko odprem posamezni zaboj in vidim, da napačne stvari noter mečejo - npr. plastične vrečke v bio odpadkih, ipd. Glede kartuš - ali ne zbirajo rdeči noski ravno kartuš? Vem, da sem že v posameznih poslovnih stavbah videla škatlo rdečih noskov (to so klovni od Mauerjeve) - zbirajo za dobrodelne namene, mislim da za te bolne otroke. Mogoče je kakšna spletna stran...
|