|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ločevanje odpadkov
21.2.2008 21:03:39   
ninataja
Kar 50% odpadkov lahko recikliramo. Ta številka še bolj naraste, če kompostiramo organske odpadke.
1 tona papirja ohrani 17 dreves in 40 m3 čiste vode.
Recikliranje pločevink privarčuje 95% energije potrebne za pridelavo aluminija iz rude. 
1 tona reciklirane plastike ohrani dve toni nafte in veliko energije.

In kako vešči ste vi ločevanja odpadkov?
Ga izvajate redno, ali le občasno?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ločevanje odpadkov
21.2.2008 21:51:37   
dskubin
Mi še kar ločujemo:
- organske odpadke kompostiramo
- plastenke, steklenice, pločevinke nosim v une zabojnike
- ravno tako papir v zabojnike (ali v vrtec, ko je tam zbiralna akcija)

Je pa tko, da imam v shrambi 2 plastična zaboja (1 za papir in druzga za plastiko, pločevinke, steklenice) in to nesem, ko se zaboj napolni.

Navadnih smeti pa je kljub temu ločevanju kar veliko, ker imamo 2 v plenicah user posted image

I don't know who you are -
But you probably deserve a hug.

(odgovor članu ninataja)
Neposredna povezava do sporočila: 2
21.2.2008 21:54:54   
Anonimen
Plastiko, papir in steklo locujemo redno, ze odkar so kontejnerji. Pa se plasticne zamaske posebaj zbiramo in jih jaz nesem v solo, kjer zbiramo za tistega fanta iz Raven na Koroskem. Bioloskih odpadkov pa (se) ne locujemo, ceprav imamo moznost. Je treba bio vrecke nabavit pa pasje brikete strest ven iz bio kosa user posted image

(odgovor članu ninataja)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
21.2.2008 21:56:23   
Gina
Ločujemo vse, kar je možno. Ves čas. Je pa to precej dela, tako da mi je jasno, zakaj ljudje večinoma ne ločujejo. Vsak papir nest v kuhinjo v prave smeti, namesto da sediš mirno ob računalniku, pa vržeš v prvi koš.... ali pa nesti vsako plastiko iz kopalnice, pa jo še splakniti prej, ali jogurtov lonček ne vreči v navadne smeti, ampak ga prej splakniti....to je delo.user posted image  Mi si vseeno delamo delo. Najboljše bi bilo, če ne bi tolk trošili, ustvarili smeti, to bi bilo najboljše. Pa ne gre. Vse je zavito v tri ovoje, vsak del gre v druge smeti. Še vsak čajček je v svojem ovoju, vsaka čokoladka v treh, pa tko naprej....

(odgovor članu dskubin)
Neposredna povezava do sporočila: 4
22.2.2008 5:59:35   
Lunca1
Mi ločujemo plastiko, steklo in papir.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 5
22.2.2008 7:27:02   
Mesečnica
Mi tudi ločujemo. Papir, steklo in organske odpadke smo še doma (pri starših) ločevali že od kar pomnim, zdaj, ko imamo ločene kontejnerje, pa ločujemo tudi embalažo (plastiko, pločevinke ipd.). Je včasih res malo zamudno, a ko se navadiš, gre kot po maslu. Najbolj pa me veseli, ko vidim, kako malo odpadkov odnesem v navadno kanto user posted image .

(odgovor članu Lunca1)
Neposredna povezava do sporočila: 6
22.2.2008 9:17:50   
lelaval
MI loćujemo
Papir (šparamo, ker otroci nosijo v šolo)
plastiko  in steklo - v posebne zabojnike
Biološke - tekoče v WC, ostalo pa v koš - ker smo imeli kompostnik, pa so v njem prezimile miške in podgane, teh najemnikov pa ne želimo več, zato ga nočemo.

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Mesečnica)
Neposredna povezava do sporočila: 7
22.2.2008 11:46:57   
Pi-kica 1
Ločujemo vse. V kleti imamo škatle za vsako vrsto odpadkov, ko se jih nabere, jih odpeljemo v za to namenjene zabojnike. Biološki odpadki pa grejo na kompost.

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 8
22.2.2008 16:42:21   
ninataja
Najbolj pa me veseli, ko vidim, kako malo odpadkov odnesem v navadno kanto user posted image .

Ja to sem tudi jaz opazila, dejansko moram navadne smeti praznit 1x na 14 dni, ker je res zelo malo tovrstnih odpadkov.

Zanima pa me, kam nesete odpadno olje (od cvrenja krompirčka, zrezkov)?
Ker jaz razen juhe ničesar ne mečem v wc školjko, ker sem nekje slišala da lahko podgane priplezajo do tebe ... Sicer jaz ne verjamem ker sem visoko v bloku, sam vseeno tega ne počnem, mogoče zgolj zato ker mi je lani poleti po prezračevanem jašku priplezal ščurek ... in ne izivam usodo dvakrat user posted image ...

< Sporočilo je popravil ninataja -- 22.2.2008 16:43:10 >

(odgovor članu Mesečnica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
22.2.2008 16:48:22   
gojska
men pa zanima, kam naj s kartušami od printerjev ?
Me kr srce boli ko ga vržem v kanto.
A obstaja ločevanje tudi za parzne kartuše ?

(odgovor članu ninataja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
23.2.2008 20:12:45   
janca
Mi ločujemo plastiko, steklo in papir. Za ostalo ni kontejnerjev v naši bližini. Tko da škoda.

(odgovor članu ninataja)
Neposredna povezava do sporočila: 11
24.2.2008 18:55:12   
Mojc
Ločujemo vse, kar je možno. Ves čas. Je pa to precej dela, tako da mi je jasno, zakaj ljudje večinoma ne ločujejo. Vsak papir nest v kuhinjo v prave smeti, namesto da sediš mirno ob računalniku, pa vržeš v prvi koš.... ali pa nesti vsako plastiko iz kopalnice, pa jo še splakniti prej, ali jogurtov lonček ne vreči v navadne smeti, ampak ga prej splakniti....to je delo. Mi si vseeno delamo delo. Najboljše bi bilo, če ne bi tolk trošili, ustvarili smeti, to bi bilo najboljše. Pa ne gre. Vse je zavito v tri ovoje, vsak del gre v druge smeti. Še vsak čajček je v svojem ovoju, vsaka čokoladka v treh, pa tko naprej....

Se podpišem! Ja, in res, če pridno ločuješ, je navadnih odpadkov zeloo malo. Meni je kar nekaj časa trajalo, da sem dejansko dojela, kaj vse spada npr. pod embalažo. Sprva sem namreč le plastične steklenice, embalažo od mleka, piksne, konzerve, sokov, masla in podobno noter dajala, potem sem si pa omislila koš v kuhinji posebej za embalažo in zdaj notri mečem vsak ovitek od bombona, konzerve od tun, zobno pasto prazno, vrečke, ipd. Pod koritom imam majhen koš za bio odpadke. Notri dam razgradljivo eko vrečko (dobim v dm), da se čisto ne umaže, za papir imamo posebno škatlo, steklo pa sproti ven nosimo.

In potem bi najraje kar pred vrata nekomu znosla smeti, ko odprem posamezni zaboj in vidim, da napačne stvari noter mečejo - npr. plastične vrečke v bio odpadkih, ipd.

Glede kartuš - ali ne zbirajo rdeči noski ravno kartuš? Vem, da sem že v posameznih poslovnih stavbah videla škatlo rdečih noskov (to so klovni od Mauerjeve) - zbirajo za dobrodelne namene, mislim da za te bolne otroke. Mogoče je kakšna spletna stran...

(odgovor članu janca)
Neposredna povezava do sporočila: 12
24.2.2008 18:57:53   
Mojc
http://www.recycling4smile.org/

Evo, link od rdečih noskov za recikliranje kartuš

(odgovor članu Mojc)
Neposredna povezava do sporočila: 13
25.2.2008 8:22:50   
honey
Mi ločujemo:
- organski odpadki gredo v bio smetnjak,
- papir gre v škatlo v kurilnici in ko se ta napolni, gre v kontejner  za papr,
- steklenice, plastenke, pločevinke od hrane (večinoma mačje), pločevinke od piva (sicer jih kupujemo redko), tetrapaki oz. embalaža jogurtov, mleka ipd. pa gre v poseben kontejner.

Mislim, da če bi vsako gospodinjstvo ločevalo vsaj tako osnovno, bi bilo že veliko bolje.

(odgovor članu Mojc)
Neposredna povezava do sporočila: 14
25.2.2008 9:14:46   
Jessy
Mi ločujemo. Že več let nosimo na kompostnik, zadnje leto pa ločujemo še ostalo embalažo, ker so nam pripeljali smetnjake zanje. Se pozna na klasičnem smetnaku, ker je poln šele v 14-ih dneh.

http://www.mojalbum.com/taia/moje-torte

(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 15
25.2.2008 10:36:26   
fragola
IZVIRNO SPOROČILO: Lunca1

Mi ločujemo plastiko, steklo in papir.

tudi mi tako ločujemo!

(odgovor članu Lunca1)
Neposredna povezava do sporočila: 16
7.5.2008 0:02:13   
Rožica I
Ja, še 6- letni sin avtomatsko meče v ločene koše user posted image .
Najbolje pa je bilo, ko sem navajala user posted image  na recikliranje, in je vse ok ločil, ampak zadnjo vrečo pa je recimo zabrisal v napačno kanto. "user posted image  user posted image  user posted image "- približno takole sem komentirala zmoto, pa je kmalu zadevo vzel za res! Se mi zdi total neumno, da bi se ves čas trudili sortirat smeti, potem pa nekdo (iz prejšnjega stoletja user posted image ), nonšalantno uniči ves trud..
So se mu še sosedje smejali, ko sem se drla iz okna nanj, pa sem drugače precej prijazna soseda user posted image user posted image user posted image .

V glavnem me pa kar stisne, ko vidim nabasane kante za papir, polne drugih smeti. Če bi vsaj malo pomislili na ta naš planet, ki naj bi služil še našim vnukom in pravnukom...user posted image
Moj oče pravi, naj teče voda, saj jo drago plačujem- jaz pa, dežurna tečnoba, začnem pridigat o le trenutnem koriščenju zemeljskih dobrin,ki da niso v naši trajni lasti...  Te starejše generacije so res težke za prevzgojo in ekološko totalno katastrofalne user posted image ..

Lahko noč user posted image

< Sporočilo je popravil Rožica I -- 7.5.2008 0:07:15 >

ROŽICA

(odgovor članu fragola)
Neposredna povezava do sporočila: 17
7.5.2008 0:05:56   
budulove
Zakaj pa ne obnavljate kartuš? Je veliko cenejše tudi. Prineseš rabljeno in ti jo napolnjejo.

(odgovor članu gojska)
Neposredna povezava do sporočila: 18
7.5.2008 13:31:08   
mojsoncek
Locujemo vse, razen organskih odpadkov (kontejnerjev za organske odpadke v nasem kraju ni, kompostnika pa se nimamo). No, cez kaksen mesec, ko bo parcela bolj ko ne urejena, pa postavimo se kompostnik... 

Vse kar smo, je posledica našega dosedanjega mišljenja (Buda)

(odgovor članu budulove)
Neposredna povezava do sporočila: 19
8.5.2008 7:39:05   
luka jan
Mi ločujemo papir, steklo in plastiko. Sicer imam zato veliko več dela, pa še en velik koš za smeti v kuhinji, ampak sem vseeno toliko osveščena da to počnem, v dobro vseh nas.

(odgovor članu mojsoncek)
Neposredna povezava do sporočila: 20
10.5.2008 14:39:19   
hrchy
lo malo tovrstnih odpadkov.

Zanima pa me, kam nesete odpadno olje (od cvrenja krompirčka, zrezkov)?

Midva imava eno petlitrsko kantico in vanjo zlivava vse odpadno olje. Ko je polna pa neseva na Barje v reciklazo... Sicer sem pa enkrat slisala, da je zelo narobe, ce zlivas olje kar v odtok ali WC, ker na povrsini vode ze ena kapljica naredi zelo tanek film. Ta potem preprecuje dostop zraka do vode, kar je zelo slabo za mikroorganizme in posledicno za neko ravnovesje zivljenja v vodi.

Sicer me pa zanima, ce katera ve, ce se ze dajo dobiti razgradljive vrecke za bioloske odpadke (in kje). Menda bi jih morali od zacetka tega leta prodajati v vseh trgovinah...

(odgovor članu ninataja)
Neposredna povezava do sporočila: 21
18.5.2008 16:23:34   
*kinnie*
Pri nas onih kontejnerjev ni....
edino kar ločujemo je papir-za kurjavo, nekaj gre na kompost...
Škoda no...ker jaz bi ločevala!

(odgovor članu hrchy)
Neposredna povezava do sporočila: 22
18.5.2008 16:49:26   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: *kinnie*

Pri nas onih kontejnerjev ni....
edino kar ločujemo je papir-za kurjavo, nekaj gre na kompost...
Škoda no...ker jaz bi ločevala!

Ojoj, kako pa je to možno, da leta 08 nekje v slo še ni kontejnerjev?

(odgovor članu *kinnie*)
Neposredna povezava do sporočila: 23
22.5.2008 10:37:52   
_Luna_
Mene pa zanima, kam date večje plastične stvari, recimo dotrajan odcejalnik za posodo, večje kante od kisa, plastične zaboje..., vse to ima znak za recikliranje, vendar tega ne spraviš v kanto za plastiko. Zraven kante pa menda ni zaželjeno nalagat stvari. Torej vržeš v navadne smeti?

(odgovor članu ninataja)
Neposredna povezava do sporočila: 24
22.5.2008 11:34:38   
kokoska007
pri nas ni standardizirano ločevanje odpadkov, vsaka komunala ima svoj način. obstaja tudi način, da prebivalci ne ločujejo, da se ločuje v ločevalnici strojno.

za velike odpadke so kosovni odvozi, lahko pa sami dostavite najbližjemu komunalnemu odlagališču v ti zbirni center.

(odgovor članu _Luna_)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...
Odlične ideje za letošnje krompirjeve poči...
Za starše smo pripravili izbor super zanimivih dogodkov, ustvarjalnih delavnic in počitnic, kamor se lahko odpravite z o...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.