anainnace
|
Nam so ti srbeči lišaji še kako poznani. Pri hčerki so se pojavili ko je bila stara nekaj mesecev, z njimi pa smo se borili skoraj osem let. Zelo hudo je bilo v zimskem času, bolje rečeno od novembra pa do maja. Poleti so vedno izginili. Nekajkrat smo bili pri alergologu, dali skoz vsa možna testiranja, ki pa niso pokazala kakšne posebne alergije, malo na pršico in na še en pelod. Diagnoza je bila atopični dermatitis. Vedno smo dobili mazilo, ki je pomagalo samo začasno, potem pa se je stvar ponovila. Hči se je ponoči zbujala, se spraskala do krvi, dvakrat je pristala v bolnici, stanje je bilo res grozno. Meni se je že mešalo ko sem kar naprej ugotavljala od katere hrane bi to lahko bilo, noben zdravnik ni vedel povedati nič konkretnega, tudi alergologinja na pediatrični kliniki ne. Potem smo bolj po naklučju prišli še do dermatologinje dr.Dragaševe. Ko je videla njeno kožo, mi je takoj rekla, da ima otrok zimski ekcem. Da ima bolj občutljivo kožo, ampak da je glavni razlog za tako stanje PREVEČ ČISTOČE!!! Preagresivni pralni prašek, šampon za lase (najhujši strup je Jonsonnov), skratka vsa kemija ki je v kozmetiki. Ko je koža že prizadeta pa ji zelo škodi že sama voda. Obvezno je potrebno uporabljati tekoči pralni prašek brez mehčalca, glavo sva si umivali nad umivalnikom, tuširanje smo v zimskem času zelo omejili, uporablja pa Linola fett oljno kopel. Tako smo že drugo zimo preživeli brez večjih problemov. Zravnica je hčerki na koncu še rekla, da če bi živela med cigani, ne bi bilo s kožo nobenih problemov. Še sedaj se počutim grozno, ker če bi to vedela prej, bi hčerki lahko z zelo enostavnimi ukrepi prihranila toliko gorja. Res ni rečeno, da tvoj fantek nima alergije na kakšno hrano. Samo njegov pediater bi ti vseeno lahko predpisal kakšno mazilo. Vendar je pri teh mazilih, ki jih dobiš pri nas potrebna velika previdnost, da jih ne uporabljaš predolgo. Nekaj precej boljših zadev dobiš v Avstriji, so malo dražja, ampak če se dermatolog odloči za tako zdravljenje dobiš potem denar povrnjen. Meni so imena že malo ušla iz glave, lahko pa jutri pogledam. Res pa vsem zelo toplo priporočam dr. Dragaševo na dermatološki v Ljublani.
|