nyna84
|
Naša je stara 4,5 let in se tudi občasno zlaže. Ampak če dovolj časa vrtam, ponavadi potem pove po pravici. In ponavadi je razlog ta, da se nečesa boji, npr. da ji česa ne bomo dovolili, da ji bomo kaj vzeli, ali pa da kam ne bo smela, ... Sej točno vedo, kaj lahko in česa ne, prav tako tudi točno vedo, da ne delajo prav, zato ponavadi sami povedo čez čas. Takim malim vest ne da miru. Npr. naša je enkrat prinesla iz vrtca otroško uro Adidas. Jaz sem vrgla oči ven, kje jo je dobila in mi je v detajle razložila, da zato, ker so v vrtcu tako lepo šivali, so za nagrado dobili ure - punce rozaste in vijolične, fantje pa modre in zelene. Se mi je zdelo ZELO nenavadno, da bi jim kar tako delili take ure, in sem nameravala prihodnji dan v vrtcu preveriti. No, zjutraj, ko smo se pripravljale za v vrtec, pride naša k meni in mi reče, da mora nesti uro nazaj v vrtec, da jo vrne sošolki, da ne bo žalostna. Sem bila zelo vesela, da je sama prišla do tega, da to, kar je naredila ni bilo prav in da bo svojo napako popravila. Sem jo pohvalila, ker je povedala po resnici. Pa enkrat sem ji dala nalogo, da mora pospraviti svojo sobo, potem bo pa lahko šla k sosedovi deklici se igrat. Pride po 5 minutah povedat, da je soba že pospravljena. Pa jo vprašam, če je res posprapvljena in mi odgovori JA. Pa jo vprašam, če grem lahko preverit, če je soba res pospravljena. Pa mi odgovori: Ma počakaj, grem še enkrat pospravit. Sem se navadila, da je ne kaznjujem, kadar ugotovim, da se zlaže, ampak se z njo pogovorim o tem, ZAKAJ se je zlagala. Sedaj je že dojela, da resnica ne pomeni nujno kazni in da ima vsaka stvar (tudi laž) tudi svoje posledice (tako za njo, kot tudi za ostale).
< Sporočilo je popravil nyna84 -- 27.2.2013 11:47:41 >