|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   LD in dopust za nego in varstvo otroka
27.4.2009 22:03:56   
anika87
Ojla!
Čeprav obstaja podobna tema, odpiram novo, ker imam drugačno vprašanje.

Navajam besedilo kopirano s strani CSD-ja:

Koliko časa traja dopust za nego in varstvo otroka?

Dopust za nego in varstvo otroka traja praviloma 260 dni.

Dopust se lahko podaljša v naslednjih primerih, če:
user posted image mati rodi dvojčke, se dopust podaljša za 90 dni; user posted image mati rodi več hkrati živorojenih otrok, se za vsakega nadaljnjega otroka podaljša dopust za 90 dni; user posted image mati rodi nedonošenčka, se dopust podaljša za toliko dni, kot je bila nosečnost krajša od 260 dni; user posted image ob rojstvu otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, se dopust podaljša za dodatnih 90 dni (na podlagi mnenja zdravniške komisije Pediatrične klinike v Ljubljani); ta pravica se lahko uveljavlja do otrokovih 18 mesecev starosti; user posted image starša doma že varujeta najmanj dva otroka v starosti do 8 let, se dopust podaljša za 30 dni, za tri otroke za 60 dni ter za štiri ali več otrok za 90 dni. Zgoraj naštete pravice se seštevajo. Torej, če mati rodi na primer dvojčke in doma varuje že tri otroke, bo njen dopust lahko daljši za 150 dni.

Del dopusta (največ 75 dni) za nego in varstvo otroka lahko starša tudi
preneseta in izrabita do 8. leta starosti otroka.

Podčrtujem zadnjo vrstico, ker se moje vprašanje nanaša na ta odstavek.

Zanima me, ali je mogoče katera že prekinila omenjeni dopust in za kako dolgo? Jaz si namreč razmišljam, če bi ga pač prekinila, izkoristila 10 dni letošnjega LD-ja (ker sicer mi bo propadel, saj sem že od začetka nosečnosti na bolniški). Naslednje leto, bi isto naredila toliko dni pred 30.6. recimo, koliko bi imela še LD-ja 09.
A je katera to naredila? Ker iz tega odstavka mi je logično, da bi lahko to človek naredil... a ne? A so vam komplicirali? Kdo? Delodajalec?
Al je treba vmes it kaj delat, če prekineš dopust za nego in varstvo otroka???

Če katera ve kako je s tem prekinjanjem in nadaljevanjem tega dopusta, naj mi prosim napiše izkušnje.
Hvala!
LPuser posted image

Mamina sreča in očkov ponos, prijokal na svet sem brez zobkov in bos. Nejc moje je ime, naj zdaj vsakdo to ve! (24.06.09 ob 8.23)

Iz pleničk se nam smehlja nekaj čisto majhnega. Štorklja je razprla svoja krila in naju še s hčerko obdarila.
Zala,
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: LD in dopust za nego in varstvo otroka
27.4.2009 22:13:00   
melanija
Po mojem če ti bo kdo kompliciral ti bo delodajalec sploh v danjašnjih časih.
Jaz sedaj koristim lanski in letošnji dopust, ker ga drugo leto ne bom mogla pa vseeno mi bo propadlo 15 dni letošnjega dopusta pa ne morem nič, ker vem da tudi če je možnost kot si napisala jaz pri delodajalcu ne bi dosegla nič.

(odgovor članu anika87)
Neposredna povezava do sporočila: 2
27.4.2009 22:50:09   
amaya
to je del porodniškega dopusta in če ga prekineš ti pač gre...ne moreš it nazaj...lahko ga pa preneseš na partnerja...tisto do 8 leta pa je neplačani dopust, ki ga lahko koristi tako oče kot mati kadarkoli (pač v dogovoru z delodajalcem)

Zaljubljena sem v tri fante...

(odgovor članu melanija)
Neposredna povezava do sporočila: 3
28.4.2009 11:47:01   
mamicaTaja
IZVIRNO SPOROČILO: amaya

to je del porodniškega dopusta in če ga prekineš ti pač gre...ne moreš it nazaj...lahko ga pa preneseš na partnerja...tisto do 8 leta pa je neplačani dopust, ki ga lahko koristi tako oče kot mati kadarkoli (pač v dogovoru z delodajalcem)

To ni res. neplačani dopust je mišljen le za očete in je čisto ločen od porodniškega dopusta. Mamice pa lahko prej prekinejo porodniški dopust, vendar se lahko prenese največ 75 dni le-tega in ga je treba porabiti do otrokovega 8. leta.

IZVIRNO SPOROČILO: anika87

Del dopusta (največ 75 dni) za nego in varstvo otroka lahko starša tudi
preneseta in izrabita do 8. leta starosti otroka.

Podčrtujem zadnjo vrstico, ker se moje vprašanje nanaša na ta odstavek.

Zanima me, ali je mogoče katera že prekinila omenjeni dopust in za kako dolgo? Jaz si namreč razmišljam, če bi ga pač prekinila, izkoristila 10 dni letošnjega LD-ja (ker sicer mi bo propadel, saj sem že od začetka nosečnosti na bolniški). Naslednje leto, bi isto naredila toliko dni pred 30.6. recimo, koliko bi imela še LD-ja 09.
A je katera to naredila? Ker iz tega odstavka mi je logično, da bi lahko to človek naredil... a ne? A so vam komplicirali? Kdo? Delodajalec?
Al je treba vmes it kaj delat, če prekineš dopust za nego in varstvo otroka???

Če katera ve kako je s tem prekinjanjem in nadaljevanjem tega dopusta, naj mi prosim napiše izkušnje.
Hvala!
LPuser posted image

No jst sem prekinila porodniško ravno prejšnji teden, ker sem dobila službo in sem morala predčasno prekinit porodniški dopust. Ostalo pa mi ga je še 32 dni. Na CSD-ju so mi rekli da ga lahko koristim do otrokovega 8.leta, preden ga koristim moraš poslat na CSD en obrazec in obvestit svojega delodajalca. Ta čas ko koristiš še preostali por.dopust ti ga plača CSD.
Kolikor te razumem si ti še noseča in na bolniški... To kar hočeš mislim da ni izvedljivo. Prenosljiv je le dopust za nego in varstvo otroka, ki traja 260. Pred tem pa je porodniški dopust in tega lahko koristi le mati in ga ne more prekinit oz. če ga prekine ne more nazaj na porodniško. Preden boš šla na porodniško pač prekini bolniško, porabi LD, potem pa začni s porodniško. Drugo leto pa lahko potem prej nehaš s porodniško, spet porabiš LD in boš preostale dni porodniške koristila enkrat kasneje. Na CSD izpolniš obrazec in ti prekinejo porodniško. Odločiš se tudi ali boš koristila dneve, ki so ti ostali v enem kosu ali po dnevih. Pogoj da to koristiš je tudi, da si zaposlena. Torej ne moreš teh dni koristiti, če ti recimo poteče pogodba in bi šla še mal na porodniško. Mislim pa da bi delodajalci komplicirali če bi hotela koristiti naenkrat veliko dni dopusta, zato mislim da je bolš da ga koristiš po dnevih.

Upam da sm ti kaj pomagala.

(odgovor članu anika87)
Neposredna povezava do sporočila: 4
28.4.2009 13:24:26   
amaya
prekinila tudi sama porodniški dopust 23 dni prej, pa so mi rekli, da ni mogoče ga prenest naprej...zato ga je koristil moj. Tako se je pač zgodilo v mojem primeru...razen če me niso nategnili!!!

Zaljubljena sem v tri fante...

(odgovor članu mamicaTaja)
Neposredna povezava do sporočila: 5
28.4.2009 13:52:02   
anika87
Mamica taja hvala za odgovor, prav tako tebi amaya. In kar se tiče tvojega odgovora amaya - glede na navedbe, ki sem jih kopirala s strani CSD-ja - so te verjetno nategnili user posted image

Mamica taja, ja še sem noseča, PDP imam 10.7. (nisem prej pisala, ker je itak v podpisu).

Vem kako je sestavljen porodniški in dopust za varstvo in nego, saj meni se porodniški izteče letos, ker začnem 12.6. (se pravi enkrat septembra se mi mora že iztečt, ne). Zato sem mislila še pred novim letom izkoristit 10 dni, da bi pač malo prekinila dopust za nego in varstvo otroka in potem spet nadaljevala...
Pa saj ne bom komplicirala, vprašala bom še na CSD-ju kako je s tem... Ne bom pa nič težila. Samo malo se mi zamalo zdi, da mi tolk dopusta propade... iz principa v bistvu. Ker mi propade 13 dni lanskega zdej, ker mi delodajalec ne da pred nastopom porodniške, ker sem že skoz na bolniški, mam rizično.
Mi je rekla kadrovica, da naj prnesem potrdilo, da sem "zdrava" in naj pridem delat, pa naj potem zaprosim za dopust...
Če pa ne bom nič zrihtala pa tudi ok, samo da bo moj user posted image zdrav in da bo vse normalno potekalo...
Dopust bom pozabila, ampak probala pa bi, če gre, s tem da res ne mislim komplicirat. Pretehtat vse prej pa tudi ni greh, a ne. user posted image
Drugač pa sem zaposlena v javnem zdravstvu že deveto leto, za službo nimam skrbi... Hvala Bogu - v današnjem težkem času...

Mamina sreča in očkov ponos, prijokal na svet sem brez zobkov in bos. Nejc moje je ime, naj zdaj vsakdo to ve! (24.06.09 ob 8.23)

Iz pleničk se nam smehlja nekaj čisto majhnega. Štorklja je razprla svoja krila in naju še s hčerko obdarila.
Zala,

(odgovor članu amaya)
Neposredna povezava do sporočila: 6
28.4.2009 19:15:15   
mamicaTaja
IZVIRNO SPOROČILO: amaya

prekinila tudi sama porodniški dopust 23 dni prej, pa so mi rekli, da ni mogoče ga prenest naprej...zato ga je koristil moj. Tako se je pač zgodilo v mojem primeru...razen če me niso nategnili!!!

skoraj sigurno so te nategnili ker piše v zakonu da se lahko prenese do 75 dni dopusta. Mene so na CSD vprašali, če bo moj šel na porodniško ali ga bom prenesla. Dali pa so mi tudi obrazec ki ga izpolnem preden koristim še preostali dopust.
No ja....zdej ti je že vseeno...je pa še tvoj user posted image malo užival doma s user posted image .

IZVIRNO SPOROČILO: anika87

Zato sem mislila še pred novim letom izkoristit 10 dni, da bi pač malo prekinila dopust za nego in varstvo otroka in potem spet nadaljevala...

To ne boš mogla nardit ker lahko preneseš samo 75 dni. Če boš prekinila malo pred novim letom boš imela še več kot pol leta dopusta ki bi ti propadel in bi morala it nazaj delat. Boš videla kaj ti bodo rekli na CSD.
Ko boš doma s svojim user posted image boš čisto pozabila na LD. user posted image  

(odgovor članu amaya)
Neposredna povezava do sporočila: 7
28.4.2009 21:28:53   
anika87
Mogoče se nisem dobro izjasnila...
MamicaTaja, jaz bi pol spet nadaljevala z dopustom za nego in varstvo otroka, ko bi izkoristla 10 dni LD-ja...user posted image Ker 10 dni se ga mora v tekočem letu, a ne, ostalo do 30.6. naslednje leto. Ne bi ga ne vem kam naprej prenašala, samo prekinla pred koncem leta, pa spet nadaljevala v letu 2010, tako da ne bi šla delat vmes.

No, mogoče res malo kompliciram, ampak delodajalec nas vedno "ožame" kjer se le da, a ne... pa si mislim, zakaj pa ne bi tudi delavci uporabili kakšne zvijače, če je v skladu z zakonom...
Saj vem, da bom potem pozabila na LD... važno, da bova z dojenčkom skupaj doma, ne glede na to kakšni dnevi to bodo...

Bom pa vseeno vprašala na CSD-ju (naslednji teden bom šla urejat) pa vam napišem še sem na forumu, da boste vedele še druge, če se moja zvijača da realizirat user posted image .

Zala,

(odgovor članu mamicaTaja)
Neposredna povezava do sporočila: 8
30.4.2009 21:02:10   
anika87
Sem našla zanimiv članek, če katero slučajno zanima... Govori o (mojem) razmišljanju o letnem dopustu.
Seveda pozabiš nekaj dni, saj je otrok najpomembnejši, samo da je dobro in, da je zdrav. Ampak spet po drugi strani, zakaj ne bi preračunala in izkoristila vse možnosti, da bom lahko dlje z njim doma.

http://otrocarije.blogspot.com/2008/05/grem-na-porodniko-kaj-pa-moj-letni.html

Zala,

(odgovor članu anika87)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?